revolutie
IT

‘Industrie 4.0, niets om bang voor te zijn’

30.11.2018
door Fokus-online.be

De technologische ontwikkelingen gingen nog nooit zo snel. We spreken zelfs over een ‘vierde industriële revolutie’. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen profiteert van de technologische vooruitgang?

Onrust

Veranderingen leiden altijd tot onrust, ook als het gaat om technologische innovatie. Een nieuwe dienst die de reisbranche of de taxiwereld op zijn kop zet? De primaire reactie is om op de rem te trappen of om de innovatie te verbieden, want door de ‘oneerlijke concurrentie’ komen banen op de tocht te staan. Dat is een protectionistische houding waar niemand baat bij heeft. Consumenten wordt een nieuwe dienst onthouden, en door vast te houden aan de traditionele wereld mis je als land een kans op vooruitgang.

Werkgelegenheidsvraagstuk

De onrust en het gevoel van angst – hoe begrijpelijk ook – zijn in de meeste gevallen onterecht. Neem het werkgelegenheidsvraagstuk. Zoals bij de voorgaande industriële revoluties het geval was, zal ook deze revolutie juist voor meer banen zorgen. De huidige ‘war for talent’ en krapte op de arbeidsmarkt zijn daar duidelijke signalen van.

Levensverbeterend

Het is aan overheden en het bedrijfsleven om uit te leggen dat technologie levens juist verbetert. En niet alleen op het gebied van werkgelegenheid. Zo hebben analyses van big data al gezorgd voor doorbraken in kankeronderzoek. En mensen met een verlamming kunnen door robots weer rechtop lopen.

Het is aan overheden en het bedrijfsleven om uit te leggen dat technologie levens juist verbetert

Purpose-driven

Een andere positieve ontwikkeling is de urgentie die steeds meer bedrijven voelen om purpose-driven te opereren. Die bedrijven laten zich niet alleen leiden door financiële KPI’s, maar willen ook waarde toevoegen aan de maatschappij. Zo heeft SAP zich als doel gesteld om met technologie het leven van een miljard mensen te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door technologie beschikbaar te stellen voor medisch
wetenschappelijk onderzoek.

Aandachtspunten

Uiteraard zijn er ook punten van zorg, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence. Zo bestaat het gevaar dat machines onethisch gedrag gaan vertonen. We moeten ze daarom aanleren wat de normen en waarden zijn, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Bij SAP heeft dit al geleid tot de oprichting van een adviesorgaan voor AI-ethiek. Ook dat hoort bij een purpose-driven organisatie.

Vorig artikel
Volgend artikel