drinkwater
Maatschappij

Liever hemelwater dan drinkwater

19.10.2018
door Fokus-online.be

Elke dag verbruiken we in België zowat 130 liter zuiver drinkwater per persoon, niet alleen om te drinken, te douchen of te koken, maar ook om het toilet door te spoelen, de auto te poetsen en de tuin te besproeien. Voor dat soort van zaken hemelwater inzetten zou een gigantische besparing betekenen van drinkwater én geld.

De aarde mag dan wel voor 70 procent bedekt zijn met water, slechts 2,5 procent daarvan is drinkbaar en nauwelijks 1 procent is snel beschikbaar via rivieren, meren en het grondwater. De voorspellingen van experts zijn dan ook zorgwekkend. Onder meer door de bevolkingsaanwas zal in 2025 een derde van de wereldbevolking met watergebrek kampen. Ook in ons land drukte men ons de afgelopen zomer opnieuw met de neus op de feiten. Als we niet met tekorten willen worden geconfronteerd, springen we maar beter zuinig om met drinkwater.

Vanzelfsprekend

Zeker in België zou zoiets vanzelfsprekend moeten zijn. Volgens cijfers van OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) hebben van alle Europese landen alleen Italië en Tsjechië nog minder water per persoon ter beschikking als ons land. Onze geografie speelt ons bijvoorbeeld parten. Er zijn in België niet zo gek veel rivieren of echt grote meren. Zoals het Nederlandse IJsselmeer dat een gigantische reserve aan zoet water bevat, moeten wij ontberen.

Komt daarbij dat er 15 à 19% van al het drinkwater in ons land nooit een teller passeert en eigenlijk ‘verloren’ gaat. Dat ligt voor een groot deel aan lekken in het waterleidingnetwerk, maar het omvat ook water dat de brandweer uit de leidingen haalt en water dat men gebruikt om te spoelen. Ook dat is dus een fikse verspilling. Enig lichtpuntje: met die hoeveelheid verloren water doen we het in Europa nog vrij behoorlijk. In Italië ligt dit percentage bijvoorbeeld op 39%, in Roemenië op 53% en in Bulgarije zelfs op meer dan 61%.

Duur drinkwater

“Behalve om te drinken, lichaamshygiëne en het bereiden van voeding is het gebruik van duur behandeld drinkwater eigenlijk voor niets nodig”, zegt Dirk Moens, directeur ad interim van Wilo België, de Belgische vestiging van de Duitse pompenfabrikant. “Van de 130 liter drinkwater die we met zijn allen per dag gebruiken, kan 71 liter, meer dan de helft dus, perfect door hemelwater vervangen worden. Dat is dan voor bijvoorbeeld tuinirrigatie, het toilet doorspoelen, schoonmaken en de auto reinigen. Voor al die zaken stadswater gebruiken, is niets minder dan een gigantische verspilling.”

Onder meer door de bevolkingsaanwas zal in 2025 een derde van de wereldbevolking met watergebrek kampen

Het inzetten van hemelwater, dat we gewoon maar hoeven op te vangen in een reservoir of een put en men verder niet moet behandelen, is niet alleen vanuit milieuperspectief een goed idee. Ook de portemonnee van de eindgebruiker vaart er wel bij. “We hebben in België ongeveer het duurste drinkwater van heel Europa”, zegt Dirk. “De besparingen die je kunt realiseren, zijn dan ook bijzonder interessant. Door het inzetten van hemelwater bespaart een gezin van vier personen ongeveer 104.000 liter water per jaar. Die hoeveelheid water kost hen normaal gezien zowat 520 euro.”

De overheid verplicht het gebruik van regenputten sowieso bij nieuwbouwprojecten. Door eenvoudigweg een pomp op zo’n put te installeren, kan dat water ook daadwerkelijk gebruikt worden. 

Twee systemen

“Er bestaan daarvoor twee grote systemen”, legt Dirk uit. “Hemelwater kan je inzetten via een apart circuit, dat volledig los staat van je drinkwater, of via een automatisch systeem, dat overschakelt op stadswater via een buffertank, tijdens de periodes dat de regenwatertank leeg is. Pas op, dat alles betekent zeker niet dat drink- en hemelwater bij elkaar mogen komen. In tegendeel, de watermaatschappijen verbieden ten strengste elk contact tussen een regenwatercircuit en een sanitair watercircuit. En terecht, want daardoor bestaat het risico op contaminatie.”

Meer over…

WILO SE is één van de meest toonaangevende fabrikanten wereldwijd van pompen en pompsystemen voor gebouwen, waterbeheer en industrie. Met een toekomstgerichte blik engageert het bedrijf, dat het afgelopen jaar meer dan 1,3 miljard euro omzet maakte, zich sterk op het gebied van onderzoek & ontwikkeling. Het bedrijf met een hoofdkantoor in Dortmund ontwikkelt zich meer en meer van componenten- tot systeemleverancier. WILO is internationaal synoniem voor hightech op de pompenmarkt. Achter het bedrijf staan meer dan 7.500 medewerkers in meer dan 60 dochterondernemingen over de hele wereld.

De Belgische dochteronderneming heeft in haar meer dan 90-jarigegeschiedenis een niet onaanzienlijke bijdrage tot dit succesverhaal geleverd. WILO stelt in ons land 34 gekwalificeerde personeelsleden tewerk voor de verkoop en service aan distributeurs, installateurs en professionele eindgebruikers.

Vorig artikel
Volgend artikel