luchtdicht bouwen
Maatschappij

Luchtdicht bouwen: nu ook met rolluiken

31.10.2018
door Fokus Online

Door luchtdicht te bouwen komt er aan de binnenzijde van de woning een luchtdichte, ononderbroken schil. Zo verdwijnen de spleten en kieren waarlangs in een ‘ademend huis’ liefst 25% van de warmte ontsnapt. “In een luchtdichte woning blijft die warmte binnen, wat verwarmingskosten bespaart”, zegt Ronny Tiri, marketingmanager van Wilms. “Je kunt ook zelf perfect bepalen hoeveel verse lucht binnen- en buitengaat, via doordachte ventilatie.”

Luchtdicht bouwen is ook goed voor het S-peil, dat het K-peil en de netto-energiebehoefte vervangt en alle kwaliteiten van de gebouwschil evalueert. “Door dit S-peil wordt voortaan meer de nadruk gelegd op energiezuinige, luchtdichte toepassingen”, aldus Tiri. “Luchtdicht bouwen is iets duurder, maar vermijdt achteraf extra kosten.”

Spouwmuur

Luchtdicht bouwen en klassieke rolluiken (hoewel ze perfect koude én overtollige warmte kunnen buitenhouden) lijkt een onmogelijke combinatie. “Open rolluiken met een houten omkasting boven het raam en je ziet meteen de spouwmuur”, zegt Tiri. “Energetisch is zo’n kast hopeloos: warmte kan gemakkelijk ontsnappen. In een luchtdichte woning zijn traditionele rolluikkasten dus ongeschikt.”

Dankzij nieuwe ontwikkelingen kunnen rolluiken nu – net zoals zonweringen – in de spouwmuur worden weggewerkt zonder aan de binnenmuur te raken. Een geïsoleerd composietprofiel, ter hoogte van de kast, herstelt de verloren isolatiewaarde. Het rolluik wordt volledig onzichtbaar weggewerkt. Tiri: “De combinatie rolluiken en zonwering geeft steeds een aangenaam binnenklimaat, zéker bij een luchtdichte woning. Een rolluik of zonwering is trouwens altijd aan te raden, vooral bij grote glaspartijen, anders krijg je in warmere periodes een serregevoel. Je vermijdt dus oververhitting van je woning zonder een dure, energieverslindende airco. Rolluiken houden ook nog eens de warmte makkelijker binnen in de winter.”

Keuzevrijheid

Volgens een onafhankelijk studiebureau kan het S-peil tot gemiddeld drie punten verbeteren met de nieuwe generatie rolluiken en zonwering.  Je bespaart dus energie en draagt bij aan de strijd tegen klimaatopwarming. “Tegelijkertijd krijg je evenveel keuzevrijheid qua woninginrichting”, besluit Tiri. “Met de nieuwe ontwikkelingen blijven rolluiken mogelijk. Dit geeft de (toekomstige) bewoners en de architect veel meer mogelijkheden.”

Vorig artikel
Volgend artikel