waterverbruik
Maatschappij

Watermanagement 4.0

19.02.2019
door Daan Vanslembroeck

Ons water is schaars. Ons water moeten we koesteren. Of het nu het doorspoelen van je toilet of de industriële reiniging van groenten betreft, we kunnen maar beter alert zijn en ons waterverbruik optimaliseren.

We schuiven langzaam maar zeker naar een duurzame circulaire economie waarin we onze energiebronnen optimaal benutten. Elektriciteit, gas, uitstoot, waterverbruik… Alles stelt men in vraag en stuurt men bij om onze planeet te behoeden van het grootste doemscenario: de ondergang. Gelukkig worden we ook met zijn allen bewust dat we iets moeten doen. Gezinnen, bedrijven, overheden. Het is vijf voor twaalf.

Meten is weten 

“Bedrijven zijn echt met waterverbruik bezig”, weet ook Sofie Van Ermen, onderzoeker binnen VITO, een Vlaams onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Van Ermen vertelt dat digitale meters binnen de industrie stilaan de klassieke metersystemen vervangen: “Slimme meters en slimme sensoren zorgen ervoor dat een bedrijf op iedere moment weet waar en hoeveel water men verbruikt. Meten is weten. Als je in kaart brengt waar het beter kan, denk je al een stap vooruit. Watermanagement 4.0 moet de handen in elkaar slaan met Industry 4.0 waarbij de verdere digitalisering een circulaire economie moet stimuleren.”

Intern intenser 

Dirk Halet is Strategisch Coördinator bij het Vlaams Kenniscentrum Water en focust zijn werkzaamheden op de rol van water in een circulaire economie: “Na de droge zomer van vorig jaar zijn bedrijven intenser aan het zoeken naar oplossingen om intern de waterkringloop te sluiten. Meer water opvangen en recuperen doet de kosten dalen en zorgt voor bevoorradingszekerheid. Een zekerheid aan water geeft ook een zekerheid aan productie.”

Een zekerheid aan water geeft ook een zekerheid aan productie. Dirk Halet

Repercussies en recuperatie 

Eigenlijk moet je maar eens denken aan het gemiddelde waterverbruik binnen een gezin. Daar kan men ook al wat optimaliseren. De wasmachine laten draaien op regenwater is een klassiek voorbeeld. Vertaal dat maar eens naar de industrie en je kan schaalvergrotend werken. De denkpiste rond waterschaarste moet men aanpakken binnen de gezinnen, de steden, de landbouw en de industrie. Van Ermen:“Het juiste water op de juiste plaats op het juiste moment. Dat proberen wij te doen met audits binnen bedrijven. Waterverlies beperken en hergebruik stimuleren waar het kan.” Dirk Halet: “Waterschaarste heeft ook zijn repercussies voor investeerders. Grote spelers gaan nu zelfs kijken of men de toevoer en recuperatie van water kan garanderen alvorens ze instappen in een nieuw financieel verhaal. Om maar te duiden hoe belangrijk duurzaam water voor de toekomst van onze economie is.”

Samenwerking 

Beperken opent ook de deuren naar een samenwerking. Wat als het buurbedrijf water over heeft en jij tekort? Dan is de voorzet voor een duurzaam waterverbruik meteen gegeven. “Het klopt dat er mogelijkheden zijn, maar er zijn altijd de nodige vergunningen nodig. En daarnaast is er het kostenplaatje al kunnen sommige grote projecten soms op subsidie rekenen.” Het West-Vlaamse Ardo bijvoorbeeld, protagonist in diepvriesgroenten, recupereert en zuivert het water dat ze gebruiken om de groenten te wassen, maar het bedrijf installeerde ook een pijpnetwerk in een regio van 500 ha en 25 kilometer netwerk om de landbouwers van water te voorzien in moeilijke periodes. Zo waarborgt men de productie voor hen. Van Ermen bevestigt: “Dit is inderdaad een voorbeeld van innovatief meedenken met het traject wateroptimalisatie en de continuïteit van je bedrijf waarborgen.”

Project in Gent 

Halet ziet die vorm van samenwerking steeds meer opduiken. Ook tussen bedrijven en woonwijken. Zo is er rond de Dampoort in Gent een uitzonderlijk project omtrent waterverbruik. “De kringloop van 400 appartementen, een sporthal en een school zal men sluiten, waarbij men water, energie, grond- en afvalstoffen recupereren en uitwisselen. Zo zal men het afvalwater van de woonwijk opzuiveren tot proceswaterkwaliteit voor het naburig gelegen bedrijf Christeyns en het bedrijf levert op zijn beurt warmte aan de woonwijk.”

Vorig artikel
Volgend artikel