studeren
Jongeren

Een supermarkt aan keuzes

15.02.2015
door Fokus Online

Studeren, dat is keuzes maken. Kiezen voor een kot of pendelen. Kiezen voor een hogeschool of een universiteit. Kiezen voor de boeken of het café. Isabelle Lanszweert is afdelingshoofd studieadvies van de Universiteit Gent en helpt samen met haar adviseurs Griet Vermaerke en Alien Masson om enkele knopen door te hakken.

Welke richting?

“Een opleiding kiezen in het hoger onderwijs is een heel boeiende zoektocht. Hoe actiever je op zoek gaat, hoe meer je te weten komt, ook over jezelf. Analyseer jezelf kritisch en wees eerlijk op vragen als: wat motiveert je om een bepaalde studierichting aan te vatten? Objectieve advieswebsites als www.vraaghetaansimon.be kunnen daarbij zeker helpen. Kiezen voor een opleiding is immers kiezen voor de inhoud. Hoe interessanter jij de inhoud vindt, hoe hoger je motivatie om ze te verwerken en in te studeren.”

Welke stad?

“Het is duidelijk dat je in de eerste plaats kiest voor de inhoud van een opleiding. Gaat het om een unieke opleiding die slechts op één plaats wordt aangeboden, dan neem je de stad erbij. Maar wordt de opleiding in diverse steden aangeboden, dan kun je je keuze ook laten afhangen van de stad. Die keuze is opnieuw een heel persoonlijke. Kies je bewust voor een grote stad, voor de drukte, voor de uitdaging of voel jij je beter thuis in een compacte veilige omgeving? Je keuze zal ook bepaald worden door de beslissing of je al dan niet op kot mag of zal gaan.”

Op kot?

“De overstap naar het hoger onderwijs is voor velen alvast een grote stap. De vrijheid waarnaar de meesten uitkijken, brengt veel nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Wel of niet op kot gaan, heeft daar ook mee te maken. Is de reistijd naar je studentenstad lang, dan zou het logischer zijn om op kot te gaan vanwege de tijdswinst. Een grote drang naar zelfstandigheid en zelf voor alles willen zorgen, zal de keuze voor een kot mee bepalen. Je kan dan nog kiezen tussen een kamer in een studentenhome of een kamer op de privémarkt.”

Met de fiets?

“In elke stad zijn zeker voldoende voorzieningen van openbaar vervoer. Bovendien kun je als student goedkoper reizen. Veel hangt echter af van de plaatsen waar je les hebt en hoe vlot je je moet kunnen verplaatsen tussen de lessen. Een fiets is dus zeker het handigste middel om je zo snel mogelijk te verplaatsen, onafhankelijk van plaats of tijd. In veel studentensteden kan je ook goedkoop een fiets huren of je brengt een tweedehandsfiets mee van thuis die je bij pech in fietsherstelplaatsen in je stad kan laten herstellen.”

Neus in welke boeken?

“Nieuwe boeken kopen of je plan trekken met tweedehands boeken? Het vraagstuk wordt elk jaar gesteld, maar als het om studieboeken (syllabus/cursus) gaat, raden we nieuwe boeken aan. Er is niets moeilijker dan studeren uit notities van iemand anders. Jouw voorganger kan bijvoorbeeld hoofd- en bijzaken op een andere manier onderscheiden dan jij dat zou doen. Het is heel belangrijk om persoonlijke aantekeningen en notities aan te brengen bij de leerstof die jijzelf zal moeten verwerken. Gaat het om pure naslagwerken, dan kunnen tweedehandsexemplaren wel een goedkoop alternatief zijn.”

Studentenvereniging?

“Of je al dan niet lid wordt van een studentenvereniging is opnieuw een eigen keuze. Sommige studenten voelen zich daartoe sterk aangesproken, omdat ze op die manier snel een nieuw netwerk van studiegenoten en vrienden kunnen opbouwen. Anderen nemen liever vrijblijvend eens deel aan een activiteit zonder actief in het bestuur of praesidium opgenomen te zijn. Nog anderen vinden het helemaal niks of hebben genoeg aan hun huidige netwerk van vrienden. Het belangrijkste is dat je voor jezelf kiest en je eigen grenzen bepaalt.”

Bijbaantje?

“Heel wat studenten kiezen ervoor om tijdens hun studies wat bij te klussen. De hogescholen en universiteiten zelf doen vaak een beroep op studenten. Werken in de studentenrestaurants of administratief werk bij een faculteit of een centrale dienst, het kan allemaal. Hoe efficiënter jij met je tijd kunt omgaan, hoe meer tijd er is om studie met nevenactiviteiten te combineren. Prioriteiten stellen is vanaf nu de boodschap, maar vergeet nooit dat studeren eigenlijk al een fulltime job is. Dit moet altijd op de eerste plaats komen.”

Vorig artikel
Volgend artikel