relatie
Jongeren

Erop, erover of er levenslang in?

05.03.2019
door Bo Bogaert

Wat verwachten jongeren vandaag van een relatie? Geloven ze in die ene ware, het beleven van een klassiek romcom-scenario? Of mag het allemaal wat minder serieus en is de over-the-topromantiek morsdood? Jongerenonderzoek verrast met een vrij conservatieve mentaliteit als het op relaties aankomt. 

‘Vandaag zitten alle jongeren op Tinder, op zoek naar anonieme seks.’ Het is een idee dat leeft in de publieke opinie, als er wordt gepraat over seks en relaties bij jongeren tegenwoordig. Maar dat vereist toch enige nuance, volgens Wannes Magits, beleidsmedewerker Kinderen en Jongeren bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. “Het is vast zo dat een deel van de jongeren Tinder gebruikt voor seksdates. Maar er zijn minstens evenveel, of zelfs meer, jongeren op zoek naar een langdurige relatie. Tinder is een manier om mensen te ontmoeten en seks te hebben. Maar het sluit niet uit dat er een serieuze relatie van komt.”

Duurzame relaties

Dat blijkt ook uit een onderzoek over seks, kussen en relaties van Pimento, het kenniscentrum dat vormingen en workshops aanbiedt voor jeugdwerkers, jongerenbegeleiders en leerkrachten over thema’s die jongeren bezighouden. Jongeren hebben een vrij conservatieve kijk op relaties en seks. Ze zijn op zoek naar die ene ware persoon om een langdurige relatie mee aan te gaan en seks te hebben.

Bij scholieren leeft het romantische ideaal van een langdurige relatie nog zeer sterk, bij oudere jongeren zien we dat ze voor seriële monogamie kiezen

Wannes wijst er wel op dat die steekproef afgenomen werd bij een duizendtal jongeren tussen 16 en 18 jaar. Vóór ze naar de hogeschool of universiteit trekken dus. “Bij scholieren leeft het romantische ideaal van een langdurige relatie nog zeer sterk. Bij oudere jongeren zien we dat ze voor seriële monogamie kiezen. Ze geloven in een vaste relatie en investeren erin. Wanneer de relatie strandt, experimenteren sommige jongeren met losse contacten. De meesten gaan na verloop van tijd echter opnieuw op zoek naar een duurzame relatie.”

Polyamorie

Naast de klassieke relatie waarin twee mensen uitsluitend voor elkaar kiezen, ziet Wannes dat er ook steeds meer bijeenkomsten zijn voor polyamoureuze mensen. Mensen die meerdere romantische relaties tegelijkertijd hebben. Van een echte trend wil hij niet spreken. Maar het is wel zo dat er in Vlaanderen steeds meer aandacht is voor polyamorie als legitieme relatievorm. 

Polyamory Belgium

Dat bevestigt ook Katelijn Gijsel, een van de moderators van de ledenvereniging Polyamory Belgium. “De laatste jaren zijn we ontzettend hard gegroeid. Daar zit de verhoogde media-aandacht ongetwijfeld voor iets tussen. Met elk artikel in de pers, krijgen we er een pak leden bij.” Toch wil ook Katelijn niet spreken van een tendens onder jongeren. “Voor alle duidelijkheid. Polyamorie is niets nieuw. Het is iets van alle culturen en alle tijden. We hebben veel jonge mensen in onze groep. Maar we hebben ook veel vijftigplussers die al meer dan 30 jaar met polyamorie bezig zijn. Het zijn vooral de jongeren die nood hebben aan het ontmoeten van gelijkgezinden en uit de kast te komen.”

Grenzen stellen

Ethiek is zeer belangrijk bij polyamorie. De relaties verlopen in complete open- en eerlijkheid. Alle betrokken partners zijn op de hoogte en voelen zich er comfortabel bij. Zoals in elke relatie, maar zeker in een polyamoureuze relatie, is het belangrijk om goed te communiceren en eerlijk te zijn over je gevoelens. “Een polyamoureuze relatie kan maar slagen als je je kwetsbaar opstelt en tegelijk duidelijk je grenzen aangeeft. Je moet kunnen omgaan met gevoelens van onzekerheid en jaloezie”, aldus Katelijn.

Een polyamoureuze relatie kan maar slagen als je je kwetsbaar opstelt en tegelijk duidelijk je grenzen aangeeft

Zijn dat vaardigheden waar jonge mensen klaar voor zijn? “Ik merk dat de jeugd vandaag een pak kritischer is dan vroeger en dus klaar is om dingen in vraag te stellen. Jonge mensen zijn mondiger geworden en kunnen zichzelf makkelijker uiten. Dankzij sociale media en het internet hebben zij een schat van informatie binnen handbereik”, gaat Katelijn verder. Eerdere generaties moesten naar de bib gaan, wilden ze informatie hebben. Vandaag moeten we maar aan iets denken en het antwoord verschijnt al op onze smartphone. “Door de verhoogde media-aandacht voor polyamorie, gaan jongeren ook kritischer nadenken over wat ze willen in een relatie. Is een klassieke relatie iets voor mij? Of past een alternatieve vorm toch beter bij mij? Die verhoogde zichtbaarheid zet aan tot nadenken waardoor jongeren zich sneller aan polyamorie durven wagen.” 

Jongeren gaan kritischer nadenken over wat ze willen in een relatie: is een klassieke relatie iets voor mij?

Vorig artikel
Volgend artikel