sociaal contact
Gezondheid

‘Sociaal contact is even belangrijk als eten en drinken’

19.12.2017
door Daan Vanslembroeck

Eens je de 50 nadert, denk je meer na over ‘later’. Hoe zal het je verder vergaan? Is je pensioensparen van nut geweest? Hoe bereid je je voor op de ‘oude dag’, en kun je de dingen blijven doen die je graag doet?

Vragen en antwoorden

Ouder worden brengt vragen met zich mee, maar gelukkig zijn er ook veel antwoorden. De kaap van 50 is verre van ‘oud’, maar die middelbare leeftijd doet ons wel nadenken over bepaalde beslissingen, zoals bijvoorbeeld over het huis en de omgeving. Van deze vaste waarden kan men vaak maar moeilijk afscheid nemen. Eens boven de 50 willen mensen hun woning upgraden qua comfort zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. De helft van de 50-plussers denkt aan verbouwen. Zo blijkt uit een studie van SeniorenNet en Senior Agency. “We hadden niet verwacht dat dit zoveel zou zijn”, vertelt Jean-Pierre Vyncke, woordvoerder van SeniorenNet. “Het ging hier vooral om verbouwingswerken die bedoeld zijn om het alledaagse leven te vergemakkelijken waardoor senioren langer zelfstandig kunnen leven. Comfort en gemak staan centraal bij de verbouwingswerken.”

Het onderzoek leerde ook dat mensen tussen 50 en 60 jaar vooral de living en de keuken aanpakken. Eens boven de 60 vergroot men vooral het comfort in de badkamer. “Ouderen die minder goed te been zijn, investeren vooral in de veiligheid in de badkamer”, bevestigt Vyncke. “Wie wat ouder wordt, wil zich niet langer aanpassen aan de badkamer, dus past men de badkamer aan, aan de mens zelf. Dat kan gaan van het plaatsen van een ondersteuningsbeugel, die helpt om in en uit het bad te stappen, tot het vervangen van het bad door een inloopdouche met douchestoel.”

Financiële aspect

Het financiële aspect is ook niet onbelangrijk. De 50-plussers hebben meestal een fraai budget. Flink gespaard en nog wat centen van het pensioensparen als back-up. Uit die studie bleek ook dat het budget van de 50- tot 60-jarigen relatief hoog is. “Logisch, want deze leeftijdsgroep is nog actief en dynamisch en staat ook nog open om een lening aan te gaan.” Eens de 60 voorbij, daalt het budget fors. “Eens met pensioen, zijn we minder snel geneigd om nog te gaan lenen. Als er dan nog verbouwd of geïnvesteerd wordt, is het meestal met spaarcenten, want deze groep heeft meestal een flink appeltje voor de dorst.”

Het financiële plaatje en de woonst bepalen vaak ook de aard van de omgeving. En de omgeving bepaalt vervolgens het sociale contact. Dat vertelt Jurgen Vansteenkiste, zaakvoerder van de Vlaamse Seniorensite: “Sociaal contact is voor 50-plussers even belangrijk als eten en drinken. Zeker voor alleenstaanden.” Om aan die nood te voldoen, ontwikkelt men momenteel in samenwerking met de Universiteit Gent een platform om 50-plussers met elkaar in verbinding te brengen. “Momenteel staat er een enquête op onze website”, vertelt Vansteenkiste.

Behoeften van de doelgroep

“Daarmee willen we de behoeften van die doelgroep in kaart brengen. Het is niet de bedoeling om een datingsite te creëren, maar wel een platform waarop men mensen verenigt op basis van interesses.” Op die manier kunnen mensen dus connecties vinden met anderen die graag een museum, een bioscoop of een concert bezoeken. “Het internet is ook voor ouderen een zegen. Het bindt en verbindt mensen en je kunt met weinig moeite contacten leggen.”

Ook steden en gemeenten spelen momenteel gretig in op de vraag van die doelgroep om samen activiteiten uit te oefenen. “Kijk maar eens naar het aanbod van aquayoga of groepsfitness. Ook de overheid wil die 50-plussers achter de televisie vandaan halen en naar buiten lokken, en dat werkt. Die mensen komen graag buiten. Zodra de zon schijnt, fietst en wandelt men.”

Reizen

En als het regent, boekt men de reisbestemming? “Klopt”, lacht Vansteenkiste. “Korte reisbestemmingen zijn echt populair. Lang op voorhand boeken, hoort er echt niet meer bij. Men kijkt wanneer het weer goed zit, last minute aanbiedingen zijn erg populair. Net als dichtbijvakanties met vrienden. De 50-plussers leven echt in een mindset waar ze optimaal profiteren en genieten. Carpe Diem dus.”

Vorig artikel
Volgend artikel