ziekte
Gezondheid

Kris Peeters: Goesting om te werken

19.12.2017
door Fokus Online

De afgelopen jaren kende het aantal mensen die meer dan een jaar ziek thuis zitten een sterke stijging. Hoewel hun ziekte hen beperkingen oplegt, hebben die mensen vaak zin om terug aan de slag te gaan. De uitdaging is om voor hen een job op maat te vinden.

Als er mij de afgelopen jaren één iets is opgevallen als minister van werk, is het wel de goesting die mensen hebben om te werken. Regelmatig krijg ik mails van mensen die langdurig thuiszitten door ziekte, die er naar uitkijken om weer aan de slag te gaan.

Werken biedt voldoening en zorgt voor afleiding. Het geeft een bezigheid en een inkomen. Het is ook een bron van sociale contacten. Een job is een belangrijk deel van je identiteit. Niet toevallig is één van de eerste vragen bij een kennismaking, wat je doet voor job.

Tussen 2005 en 2015 is het aantal mensen die meer dan een jaar ziek thuis zitten met 80 procent gestegen. Het gaat in veel gevallen om burn-out of depressie, maar ook om ziektes zoals kanker.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De ervaring leert dat je veel makkelijker in een burn-out terechtkomt dan er weer uitgeraakt. Daarom willen we meer gaan inzetten op preventie. Deconnectie kan daarbij een sleutel zijn. Door internet en smartphones blijven we ook na de uren verbonden met het werk. Door in bedrijven afspraken te maken over deconnectie, geven we werknemers de tijd om weer helemaal tot rust te komen.

Wie toch langdurig thuiszit door ziekte en graag terug wil gaan werken, moeten we ondersteunen. De bedoeling is niet om mensen te forceren. Het gaat erom tegemoet te komen aan de vraag van veel mensen die na een ziekteperiode stap voor stap terug aan de slag willen gaan.

Tussen 2005 en 2015 is het aantal mensen die meer dan een jaar ziek thuis zitten met 80 procent gestegen

Dat langdurig zieken bezig willen blijven, blijkt uit de cijfers. Sinds december 2016 bestaat er een reintegratietraject voor werknemers die arbeidsongeschikt geweest zijn. Drie kwart van de re-integratietrajecten worden opgestart op vraag van de werknemer.

De re-integratietrajecten zijn erop gericht om mensen via aangepast werk terug aan de slag te doen gaan bij hun werkgever. Na een ziekte kan iemand niet onmiddellijk dezelfde werkdruk of taken aan als vroeger. De werkgever moet daarmee rekening houden, door het werk aan te passen. Jobcrafting heet dat.

Belangrijk is dat wie terugkeert naar werk voldoende begeleiding krijgt en ondersteuning van collega’s. De stap is makkelijker gezet met de steun van anderen. Dokters en werkgevers leggen soms te veel de nadruk op wat iemand niet meer kan of waarvoor iemand ongeschikt is. We moeten juist uitgaan van wat iemand wél kan.

tekst Kris Peeters, Vice-eerste minister. Minister van Werk, Economie en Consumenten
Vorig artikel
Volgend artikel