werelddag dementie
Gezondheid

Dementie: de aandoening die niet vergeten mag worden

20.09.2018
door Fokus-online.be

Op 22 september organiseert de Alzheimer Liga Vlaanderen, samen met enkele andere organisaties, weer een Werelddag Dementie. Wat houdt deze dag in en waarom is het belangrijk om dementie blijvend onder de aandacht te brengen? Hilde Lamers, directeur van de Alzheimer Liga Vlaanderen, legt uit.

‘Dementie inclusief’

Het thema van de Werelddag Dementie 2018 is ‘Dementie Inclusief’. Er zullen dan ook een hele waaier projecten in het zonnetje gezet worden die zo’n ‘dementie-inclusieve’ samenleving nastreven. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? “Het is een samenleving waarin mensen met dementie een volwaardige plaats innemen en waarin we ernaar streven om hen zo lang mogelijk aan die maatschappij te laten participeren”, zegt Hilde. “Personen met dementie moeten daarnaast uiteraard kunnen blijven rekenen op onze volledige aandacht en op menswaardige en aangepaste zorg.”

Dementievriendelijkere steden en gemeenten

Ook de overheid, de steden en de gemeenten, kunnen hun steentje bijdragen. De Liga en partnerorganisaties zijn al langer vragende partij om steden en gemeenten ‘dementievriendelijker’ te maken. “Daarbij is bijvoorbeeld de aanpak van mobiliteitsarmoede van belang”, zegt Hilde. “Als je je niet kunt verplaatsen door oriëntatieproblemen, beperk je mensen in hun autonomie. Denk ook aan een algemene invoering van een vermissingsprotocol.

Verschillende steden en gemeenten werken daar al mee, tot tevredenheid van de Cel Vermiste Personen. Onze steden en gemeenten moeten ook nog meer hun informerende rol opnemen, bibliotheken kunnen daarin een belangrijke functie hebben. Een gemeente kan ook veel betekenen in het faciliteren of organiseren van activiteiten rond ontmoeting, lotgenotencontact, netwerkversterking en persoonlijke hulp. Essentieel is verder een ruim en divers aanbod van woningen die kunnen mee-evolueren met de noden van bewoners en die gecombineerd worden met adequate buurtzorg.”

Onze steden en gemeenten moeten ook nog meer hun informerende rol rond dementie opnemen, bibliotheken kunnen daarin een belangrijke functie hebben

Lotgenotencontact

Alzheimer Liga Vlaanderen bestaat sinds 1995 en ontstond door familieleden in samenwerking met enkele professoren en hulpverleners. Vrijwilligers vormen de drijvende kracht. Een van haar fundamenten zijn haar Familiegroepen (Jong)Dementie, momenteel 58 in Vlaanderen. Dit zijn open zelfhulpgroepen die aan lotgenotencontact doen, waarbij men betrokkenen rond dementie samenbrengt.

De vereniging is een belangrijk aanspreekpunt voor personen met dementie, jongdementie, mantelzorgers, familieleden en -groepen. “Voor de Liga staan respect voor de persoon met dementie en jongdementie, betrokkenheid met en steun aan de mantelzorger voorop. Ervaring en kennis dienen als uitgangspunt om elkaar te steunen en om de levenskwaliteit te bevorderen, zowel voor de persoon met dementie als voor zijn naaste omgeving. We organiseren activiteiten, hebben een gratis 0800-lijn waar iedereen mag op inbellen voor een luisterend oor of voor informatie, doen aan sensibilisering en werken mee aan onderzoeks- en innovatieprojecten rondom dementie(zorg) en/of begeleiding van mantelzorgers en familieleden van personen met dementie.”

Dementie draagbaar maken

Ook niet onbelangrijk: de slogan van de Liga is ‘Samen dementie draagbaar maken’. De praktische vertaling hiervan gebeurt met, voor en door betrokkenen en in verbondenheid met partnerorganisaties zoals het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, regionale expertisecentra dementie, Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.

Aandoening van de toekomst

Dementie wordt wel eens ‘de aandoening van de toekomst’ genoemd en de cijfers lijken dat te bevestigen. Alzheimer Liga Vlaanderen en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen schatten dat er momenteel zo’n 132.000 Vlamingen met dementie zijn. Tegen 2035 zijn er dat ruim 188.000.

“Een belangrijke reden daarvoor is de vergrijzing”, legt Hilde uit. “Mensen worden steeds ouder en dat is goed, maar hoe ouder, hoe meer kans om dementie te ontwikkelen. Daardoor wordt ook de rol van preventie belangrijker. Zo heeft bijvoorbeeld het sociale weefsel en het netwerk waarop een persoon met dementie kan terugvallen een impact op de aandoening. Als dementie zich voordoet, is het ongetwijfeld heilzaam om de persoon met dementie én zijn naasten goed op te vangen en te begeleiden. Je gerespecteerd en gedragen weten, versterkt de kracht om goed met dementie om te gaan.”

Meer over…

De Werelddag dementie gaat dit jaar door in Dienstencentrum De Leiespiegel in Deinze. Naast de voorstelling van de dementie-inclusieve projecten staan er ook een reeks lezingen gepland en een goed gevuld indoor- en outdoor-programma met workshops, een natuurwandeling en culturele bezoeken. Meer informatie en het volledige programma: www.alzheimerliga.be.

Vorig artikel
Volgend artikel