Antwerpen
België

Made in Antwerp

06.01.2016
door Greet Wouters

Coole producten of innoverende gadgets, die komen als je ’t aan de doorsnee Antwerpenaar vraagt vooral uit New York of Londen. Maar ook in onze eigen provincie wonen creatievelingen die voor wereldprimeurs zorgen. En nee, dan hebben we het niet alleen over chocolade of bier. Check zelf maar.

Groenafval verdwijnt vanzelf

Jeroen Op de Beeck van de Universiteit Antwerpen ontwierp de urban pre-composter als masterproject. En zeg niet zomaar vuilbak. Het is een groene container die gft-afval gedeeltelijk zelf verwerkt. Het afval schuift ondergronds door een roterende cilinder. Zo komt er zuurstof in, wat goed is voor de ontwikkeling van microbacteriën. Dat zorgt ervoor dat de massa met 75 procent vermindert. De stad Antwerpen wil de technologie gebruiken in sorteerstraten.

Stoel die smartphone oplaadt

Een stoel die je smartphone oplaadt terwijl je aan het studeren bent? Dat kan met de MOOV-stoel van de Antwerpse meubeldesigner Nathalie Teugels. In het zitvlak van de stoel verwerkte ze 240 druksensoren die alle bewegingen registreren. Als je dus zit te wiebelen op je stoel, wéét je stoel dat én zet hij je gewiebel om in elektriciteit. Die wordt opgeslagen in een lithiumbatterij. Erg handig, zéker als je weet dat elektriciteit vanaf dit jaar duurder is geworden.

Jetons voor blinden

Drankjetons of muntjes in de winkelkar: voor veel mensen zijn ze erg handig, maar blinden en slechtzienden zijn er niet veel mee. Daarom lanceerde het bedrijf B-Token uit Retie als eerste ter wereld de blindenjeton. Dat zijn muntjes met een reliëfopdruk in brailleschrift. Zo kunnen ook blinden ‘lezen’ waar de jeton voor dient. Voorlopig zijn er vier modellen op de markt met de getallen 1, 2, 5 en 10 op, zowel in brailleschrift als in gewone cijfers.

Parkeren op zonne-energie

Antwerpen was in 2014 de allereerste stad ter wereld waar je een parkeerticket kon kopen uit een automaat die werkt op zonne-energie én gebruiksvriendelijk is. In andere landen bestonden al automaten met grote touchscreens, maar ze werkten op netstroom. Inmiddels staan er al 225 exemplaren in de binnenstad. Je kunt betalen met je bankkaart, munten, sms of de app. Van milieuvriendelijk parkeren gesproken.

Gigantisch grote sluis

Dat de Antwerpse haven bekend is, wisten we al. Maar ze heeft binnenkort ook de grootste sluis ter wereld: de Kieldrechtsluis. Die is even lang als de Meir en even breed als een snelweg met 19 rijstroken. In april 2015 werd de sluis gedurende één week met water gevuld. En in mei werden de vier sluisdeuren en twee spoor- en wegbruggen geleverd. In totaal goed voor 12.000 ton. De sluis opent in maart dit jaar en verbindt de Schelde met het Waaslandkanaal.

Elegante balustrade

Het Berchemse bureau Studio Dott. ontwierp een nieuw soort balustrade voor producent Mavaro. Je ziet bijna geen bouten, moeren of andere verbindingsmiddelen zitten. Erg elegant dus, terwijl de balustrade toch voldoet aan de strenge eisen en recente normering. Bovendien oogt de balustrade niet alleen mooi, je kunt langs de slanke stijlen ook goed naar buiten kijken. Tot slot is de balustrade zeer stevig zonder dat daar extra materiaal voor gebruikt werd.

Vorig artikel
Volgend artikel