groen
België

Stadsgroen gezocht

05.03.2015
door Fokus Online

De stad van morgen heeft ruimte voor groen. Ruimte voor water en natuur, dicht bij haar inwoners. Over welke groene oases beschikken de Antwerpse steden vandaag al? En wat zijn de plannen om het allemaal nog beter te maken in de toekomst?

Het is wetenschappelijk bewezen: natuur houdt ons fit en gezond, zwengelt de lokale economie aan en vormt een verkoelende buffer tegen de klimaatverandering. Kortom: natuur maakt van de stad een aangename en aantrekkelijke plek om in te wonen.

Groenzones

Gelukkig kunnen Antwerpenaren dan ook nu al genieten van enkele groenzones in de stad. Denk aan de vele provinciale domeinen, speelplekken en stadsparken. En met de Wolvenberg beschikt de Antwerpse binnenstad zelfs over haar eigen miniatuurnatuurgebied. Het is gevestigd op de restanten van de Grote Omwalling van Antwerpen en bevindt zich op een boogscheut van het station van Antwerpen Berchem. Je vindt er roofvogels als de boomvalk en voorjaarsbloeiers, zomaar in het midden van de stad. Aan de rand van onze steden vormen knappe natuurgebieden als de Oude Landen, het Mechels Broek en het Waverwoud een ideaal toevluchtsoord voor stadsmussen die even aan de drukte willen ontsnappen.

We moeten de open ruimte die ons rest zo slim mogelijk inrichten, zowel voor de natuur als voor de omwonenden

Stadsvernieuwingsprojecten

Maar vaak gaat het binnen de stadsring om versnipperd groen, waar grote steenwegen en het geraas van de auto’s nooit veraf zijn. Of waar het op mooie dagen over de koppen lopen is: er is nu eenmaal te weinig groen voor te veel mensen. Maar waar stadsvernieuwingsprojecten opgezet worden, liggen belangrijke kansen. Denk in de Antwerpse binnenstad daarvoor aan het park op de voormalige terminalsite Spoor Oost, of aan de Konijnenwei. Helaas blijft het lastig nieuwe, grote stukken natuur in de stad te ontwikkelen: de druk op open ruimte is enorm.

Daarom moeten we de open ruimte die ons rest zo slim mogelijk inrichten, zowel voor de natuur als voor de omwonenden. Door de groendiensten te adviseren om met inheemse planten te werken maken we van parken en wegbermen waardevolle plekjes voor bijen en vlinders en echte natuur. Plekjes waar het ook voor omwonenden heerlijk toeven is. Door gevel-tuintjes aan te leggen maken we wijken leefbaarder en groener. Door bij elk hoekje en streepje open ruimte te bekijken of we er een buurtpark van kunnen maken, maken we het verschil voor de stad van de toekomst. Een groene stad

Tekst Hendrik Moeremans
Vorig artikel
Volgend artikel