landbouw
Agri & Food

‘Samen naar een klimaatrobuuste landbouw’

13.01.2019
door Fokus-online.be

Water is een onmisbare productiefactor voor de landbouw. De gevolgen van de extreme droogte deze zomer, voor het tweede jaar op rij, hakten er bij de land- en tuinbouwers stevig in… De erkenning van de uitzonderlijke zomerdroogte van 2018 als landbouwramp was dan ook welkom, maar dekt maar een klein deel van de opgelopen schade. Nog belangrijker is de vraag hoe we de tuin- en landbouw preventief beter kunnen wapenen tegen gelijkaardige weerextremen in de toekomst.

Oplossing in tijden van overvloed 

De teeltschade door de extreme droogte van 2018 was aanzienlijk en de erkenning hiervan als landbouw ramp was een belangrijk signaal. Maar er is meer nodig. Klimaatexperts menen dat zulke droogtes geen eenmalig fenomeen zullen zijn. Daarom pleitte Boerenbond reeds in 2017 voor een versnelde meersporenaanpak. Om de landbouwsector klimaatbestendiger te maken en onze waterhuishouding nog beter te organiseren. Met andere woorden een slimme combinatie van wateropvang en waterbuffering in tijden van overvloed, zodat we het water kunnen gebruiken om drogere perioden in de landbouw zo maximaal mogelijk te overbruggen.

Nieuwe vergoedingsregeling?

We zijn eveneens pleitbezorgers voor een beter overleg met de keten rond leveringsvoorwaarden en visuele kwaliteitseisen bij mislukte oogsten. En van de inzet van meer risicobeheersinstrumenten zoals een betaalbare weersverzekering. Maar net daar is toch reden tot enige bezorgdheid. De vergoeding voor teeltschade in het huidige Rampenfonds wordt geschrapt per 1 september 2019. De intentie is om tegen dezelfde datum een nieuwe vergoedingsregeling van teelt- en oogstschade uit te werken. Maar er bestaat voorlopig nog veel onduidelijkheid rond de nieuwe vergoedingsregeling die eind 2019 van kracht moet gaan.

We moeten er werk van maken om onze sector beter te wapenen tegen weerextremen, en dat doen we liefst samen.

Evolutie naar een gelaagd systeem

Boerenbond is zich ervan bewust dat de huidige regeling van het landbouwrampenfonds niet houdbaar is. De sector moet evolueren naar een gelaagd systeem. Daarbij gebeurt de indekking van weerrisico’s ook mee via private verzekeringen. Maar ook in dergelijk systeem moet de Vlaamse overheid een rol blijven spelen. Een substantiële premiesubsidie is absoluut noodzakelijk om dergelijke weersverzekering betaalbaar te maken. Daarnaast moet ook het Rampenfonds zelf een blijvende rol spelen voor de dekking van hoge schadepercentages – het zogenaamde catastrofische risico, waarbij meer dan de helft van de oogst verloren gaat – én voor tussenkomsten bij onverzekerbare risico’s en teelten.

Samen voor de sector 

We moeten er werk van maken om onze sector beter te wapenen tegen weersextremen, en dat doen we liefst samen. Het Actieplan Water voor land- en tuinbouw, dat binnen het droogteplan kadert en dat in november 2018 door de Vlaamse overheid voorgesteld werd, is een eerste stap in de goede richting. Maar dat wil niet zeggen dat we het gaspedaal nu mogen of kunnen loslaten. Het beleid moet samen met alle betrokken actoren een snelle en brede uitvoering aan dit plan geven. Zodanig dat het niet bij een intentie op papier blijft. Maar er ook op het terrein daadwerkelijk stappen vooruitgezet worden.

Vorig artikel
Volgend artikel