landbouw
Agri & Food

‘Een duurzame toekomst voor de landbouw’

13.01.2019
door Fokus-online.be

Hoe voeden we de wereld zonder daarbij de draagkracht van onze aarde te overschrijden en het klimaat verder op te warmen? Hoe geven we ruimte aan voedselproductie en bouwen we klimaatrobuuste landschappen, die tegelijk ook ademruimte geven aan de groeiende steden?

Dat zijn de uitdagingen waar de maatschappij en de landbouwsector vandaag tegenaan kijken. De transitie naar een veerkrachtig en duurzaam voedingssysteem met een breed maatschappelijk draagvlak is ingezet. We zien daarbij een evolutie naar twee bedrijfsprofielen, die naast elkaar hun rol zullen vervullen.

Lokaal + slim 

Enerzijds groeit er een model naar meer lokale landbouw. Mensen willen een persoonlijkere band met hun voedsel(producent). Korte keten, zelfpluk, groentepakketten van bij de lokale boer. Anderzijds is er de evolutie naar smart farming. Meer en kwalitatievere productie per vierkante meter, in een strakker gecontroleerd proces, met minder schadelijke in- en outputs. Dat is, dankzij de hulp van nieuwe technologieën zoals drones of artificiële intelligentie, geen science fiction meer. Het gebeurt nú. Het buikgevoel en de traditionele stielkennis van de landbouw-ondernemer worden aangevuld met krachtige waarschuwingen en adviezen uit big data. De landbouwers treffen snellere, duurzamere beslissingen en behalen betere resultaten.

Precisie en verduurzaming 

ILVO gelooft in beide toekomstscenario’s. We investeren in zowel een living lab precisielandbouw als een living lab agro-ecologie en biolandbouw. We onderzoeken hoe drones kunnen helpen om preciezer te bemesten en te spuiten, hoe restwarmte in serres hergebruikt kan worden en hoe de methaanuitstoot van runderen verminderd kan worden. Maar ook wat de succesfactoren zijn van stadslandbouw en wat nieuwe concepten zoals stedelijke landbouwparken voor Vlaanderen kunnen betekenen. Verder kijken we welke alternatieve eiwitbronnen ons voedingspatroon kunnen verduurzamen en welke hernieuwbare grondstoffen, naast voeding, de landbouw zou kunnen produceren voor de circulaire bio-economie.

We zetten nu alles op alles om een duurzamer voedselsysteem tot stand te brengen.

Maatschappelijke missie 

Wij doen aan missiegericht onderzoek. En die missie is: op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel produceren voor de 10 miljard monden die we in 2050 moeten voeden. Daarbij hebben we oog voor de weerbaarheid en veerkracht van de landbouwers die dat voedsel moeten produceren en van de gronden waarop het geteeld wordt. Onze rijke, vruchtbare en biodiverse bodems zijn een troef. Die moeten we op een kwalitatieve manier bewaren voor de volgende generaties. In de toekomst zullen we geen volledige velden meer bemesten, maar met precisietechnieken elke individuele plant op een individuele wijze van de nodige hoeveelheid water en nutriënten voorzien. De duurzaamheidswinst zal hier aanzienlijk zijn.

Alles op alles

Ik ben hoopvol. Ik geloof in een duurzame toekomst voor de landbouw, ook in Vlaanderen. Maar zoals in de jaren 60 alles op alles werd gezet om met z’n allen een man op de maan te krijgen, moeten we nu alles op alles zetten om een duurzamer voedselsysteem tot stand te brengen.

Vorig artikel
Volgend artikel