voedingsallergie
Agri & Food

Een voedingsallergie? Zo ga je ermee om

22.01.2019
door Fokus-online.be

Sukkel je met een voedingsallergie? Best lastig natuurlijk, maar je bent wel degelijk niet de enige. Het aantal voedingsallergieën blijft zelfs toenemen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO vormen voedingsallergieën het vierde grootste gezondheidsprobleem. Maar wat houdt het juist in? En hoe gaat je er het beste mee om? 

Eerst een misvatting de wereld uit helpen: een voedingsallergie is niet hetzelfde als een voedingsintolerantie. Het eerste is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof in je voeding. Voedingsintoleranties hebben daarentegen dan weer helemaal niets met het immuunsysteem te maken. Al kunnen de symptomen wel gelijkaardig zijn.

Symptomen

Zowel voedingsallergieën als -intoleranties kunnen een reactie veroorzaken op de huid, in het spijsverteringskanaal of in de luchtwegen. Jeuk, hoofdpijn, buikpijn en benauwdheid zijn een aantal veel voorkomende symptomen. Meestal komen er verschillende symptomen tegelijk voor. Ze kunnen een paar minuten na de inname van de allergene stof optreden, maar evengoed pas na enkele uren. Ook de ernst van een allergische reactie kan variëren. De ene uit zich heftiger dan de andere. De gevaarlijkste reactie is de anafylactische shock. Zonder een adrenalinespuit kan die zelfs de dood tot gevolg hebben. Gelukkig komt een anafylactische shock amper voor.

Allergenen

Hoewel zo’n anafylactische shock nauwelijks voorkomt, is het aantal allergieën wel in opmars. Daarom is het nu nog belangrijker dan vroeger dat we weten wat er in ons eten zit. Om die reden is er in de Europese wetgeving een lijst met de veertien belangrijkste allergenen – dat zijn voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken – voorzien. Als een product een van die allergenen bevat, is de producent verplicht dat te vermelden. Zelfs als het allergeen in heel kleine hoeveelheden voorkomt of als het een afgeleid product is, moet het op het etiket staan.

Evenwicht

Het is heel handig dat je weet welke allergenen er in een bepaald product zitten. Zo kun je voedingsmiddelen die bij jou een allergische reactie teweegbrengen, eenvoudig vermijden. Maar je moet daarbij wel rekening houden dat je eetpatroon in evenwicht blijft. Om bij allergieën een gezond eetpatroon aan te houden, is het dan ook aangeraden om een diëtist onder de arm te nemen. Diëtisten hebben immers de kennis om een volwaardig dieet voor te schrijven. Al betekent dat niet dat je zelf niets kunt doen.

Leven met een allergie

Handig of heel aangenaam is leven met een allergie natuurlijk niet. Hier heb je enkele tips die je kunt gebruiken, zodat je iets beter leert omgaan met je allergie-gezel. 

  1. Kijk goed naar de etiketten van de producten die je eet
  2. Pas daarbij ook op voor veranderingen in het receptuur
  3. Let op voor besmetting van dieetproducten door met niet-dieetproducten te ‘smossen’
  4. Zorg ervoor dat je werkoppervlak in de keuken alsook je bestek en servies schoon zijn
  5. Eet niets waarvan je niet weet wat erin zit
  6. Informeer goed wat er in een gerecht zit als je een avondje uit eten gaat
  7. Tot slot is een goede voorbereiding aangewezen als je op vakantie gaat
Vorig artikel
Volgend artikel