barbecue
Lifestyle

Een beetje zomer in je bord

19.06.2018
door Fokus-online.be

Ah, zomer… Een tijd van zon, zee, strand en vakantie. Maar ook van lange, landerige zomeravonden die je met vrienden doorbrengt, samen aan de barbecue. Wat zijn de onmisbare ingrediënten om er een geslaagde maaltijd van te maken? Dat vroegen we aan drie culinaire toptalenten.

Peter De Clercq
Uitbater restaurant Elckerlijc en barbecue-expert

Wat heb je standaard in de koelkast liggen voor spontane, leuke avonden?

“Ik heb in mijn koelkast altijd groenten liggen. En veel verse kruiden. En als er dan onverwacht vrienden opduiken, halen we natuurlijk de barbecue boven en gaan we met z’n allen gezellig rond de hete kolen staan. Asperges vind ik bijvoorbeeld heerlijk op de barbecue. Je moet daar ook geen te ingewikkelde bereidingen mee doen. Hou het simpel en zonder tralala, en dan komt het perfect in orde. Je legt de asperges even op de grill, geeft daar wat gerookte zalm bij en je hebt een koningsmaal. Om het helemaal af te maken, kun je er wat charcuterie bij serveren of je laat wat coppa (Italiaans spek, red.) smelten… Ik beloof het je: je gasten gaan hun duimen en vingers aflikken (lacht).”

Wat is voor jou onmisbaar tijdens een barbecue?

“Goede drank, kwaliteitsvol vlees en natuurlijk goed gezelschap. De barbecue gaat alleen aan als er leuke mensen zijn (lacht). Voor vlees van goede kwaliteit raad ik aan om bij je lokale slager langs te gaan. Vaak weten zij perfect vanwaar de beesten komen of werken ze met dieren van eigen kweek. Ik weet het, artisanale slagers worden zeldzaam tegenwoordig, maar dat is een reden te meer om ze te steunen. Veel consumenten zijn tegenwoordig bewust bezig met wat ze eten: niet meer vlees, maar béter vlees. Nog een tip: vlees van vrouwelijke dieren is het meest smaakvolle, omdat die langer geleefd en gegraasd hebben. En het vlees smaakt natuurlijk naar de voeding die het dier gekregen heeft. ”

Welke food- of dranktrend moet iedere Belg volgens jou deze zomer proberen?

“Iedereen zou tijdens de barbecue eens een streekbiertje moeten proberen. We hebben waanzinnig goede biertjes in België en vaak passen die ook nog eens geweldig goed bij barbecues. Ik maakte laatst bijvoorbeeld een kabeljauwhaasje op laurierbladen en Cornet-bier… Top! Er zijn zoveel lekkere, frisse bieren, maar de reflex van veel consumenten is nog altijd om naar wijn te grijpen, je weet wel: de klassieke rosé en dan meestal nog in zo’n karton van vijf liter. Op zich is daar niks mis mee, maar mensen hebben een beetje het vastgeroeste idee dat dat hetgene is wat je bij een barbecue moet drinken en dat is natuurlijk niet zo. Ik lust tegenwoordig zeker zo graag een streekbier als we barbecueën.”

Manuel Wouters
Oprichter cocktailbar Sips

Wat heb je standaard in de koelkast liggen voor spontane, leuke avonden?

“Ik schik me altijd naar het seizoen. Pas dan vind je de kwaliteit die je nodig hebt, onder meer om goede cocktails te maken. In de zomer is dat natuurlijk vers fruit, maar ook bijvoorbeeld rabarber of zelfs bloemen. Het heeft geen zin om in de winter met pakweg aardbeien te gaan werken. Je zult ze ten eerste niet vinden en als je ze wel vindt, zal de kwaliteit waarschijnlijk niet geweldig zijn. Waar ik ook heel graag mee werk, zijn siropen die ik zelf maak, zoals siroop van vlierbloesem bijvoorbeeld. Maar ook daar moet ik met het seizoen rekening houden: seringensiroop kun je natuurlijk alleen maar maken als er seringen zijn en dat is maar voor een heel korte periode. ”

Wat is voor jou onmisbaar tijdens een barbecue?

“Bij een zomerbarbecue horen uiteraard tropische en exotische cocktails, op basis van rum bijvoorbeeld. Ook drankjes op basis van Aperol of elderflower (vlierbloesem, red.) werken heel goed als het warm is. Of je serveert bijvoorbeeld een Mai Tai, op basis van ananassap en limoensap. Dat is echt de zomer in je glas. Je kunt het ook gerust licht-alcoholisch houden of zelfs niet-alcoholisch. Zorg dus dat je ook zeker genoeg fruitsappen in huis hebt.”

Welke food- of dranktrend moet iedere Belg volgens jou deze zomer proberen?

“Een leuke nieuwe trend is de opkomst van het ginger beer, op basis van gember. Daar kun je heel leuke cocktails mee maken. Ook de limonades zijn tegenwoordig in en er komen ook altijd maar meer tonics op de markt, vaak in heel interessante smaken. De trend is deze dagen ook wel om het eenvoudig te houden, je moet niet te veel willen doen. Neem gewoon een goede limonade en mix die met wat spirits, en vaak heb je dan al iets heel tof. Je hoeft geen geschoolde barman te zijn om zoiets te maken. Pas als je dat onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met moeilijkere dingen. Probeer eerst te lopen en dan te fietsen, dat is mijn raad (lacht). ”

Michaël Vrijmoed
Uitbater restaurant Vrijmoed

Wat heb je standaard in de koelkast liggen voor spontane, leuke avonden?

“Zeker in de zomer moet er lekker vers fruit zijn, vind ik en daar kun je dan bijvoorbeeld een lekkere fruitsla mee maken. Denk gerust verder dan de klassieke combinaties van appel, aardbei en druif. Rijpe abrikozen zijn bijvoorbeeld fantastisch. Als je van plan bent om echt een maaltijd te gaan klaarmaken, moet je natuurlijk veel verse groenten serveren. Nu, als ik voor mezelf kook, probeer ik het wel altijd zo simpel mogelijk te houden. Ik ga dan voor niet al te gecompliceerde zaken die snel klaar zijn. Je gezelschap heeft er ook niet veel aan als je constant aan het koken bent. En daarbij, ik sta tijdens de werkuren al genoeg in de keuken (lacht). ”

Wat is voor jou onmisbaar tijdens een barbecue?

“Een goede barbecue begint met goede producten. Vis van prima kwaliteit, zo vers als het maar zijn kan, een lekkere steak of een ander lekker stukje vlees… De kwaliteit van je ingrediënten is dus vaak al het halve werk. En alweer: probeer het niet te ingewikkeld te maken. Goede producten mogen gerust heel simpel bereid worden. Naast het klassieke stuk vis en vlees horen groenten ook zeker op de barbecue. Een stukje gegrilde bio-komkommer bijvoorbeeld, dat is heerlijk. En vergeet het dessert niet: op de barbecue kun je als nagerecht ook veel leuke dingen doen.”

Welke food- of dranktrend moet iedere Belg volgens jou deze zomer proberen?

“Het is misschien al niet zo nieuw meer, maar de trend van de niet-alcoholische drankjes blijft duren. Ik maak bijvoorbeeld heel graag zelf ice tea en infusen. Daar kun je heel leuk mee experimenteren. Je mengt water en thee en dan infuseer je dat bijvoorbeeld met abrikozen of munt of steranijs… Een paar uur laten trekken in de koelkast en je hebt meteen iets heel lekker en fris. Het is supersimpel om te maken en je kunt elke keer weer gemakkelijk nieuwe smaken uitproberen. Echt iets voor de zomer.”

Vorig artikel
Volgend artikel