Home Lifestyle Outdoor Bucketlist voor een warme winter

Bucketlist voor een warme winter
B
.

De temperaturen naderen het vriespunt, de nacht duurt langer dan de dag en iedereen begint koortsachtig voorraden kroketten en ovenhapjes in te slaan: het jaar loopt ten einde. En ik trek naar buiten, want zelfs in de winter valt daar zoveel te beleven.

Dit zijn de vijf dingen waar ik het deze winter warm van krijg:

1
Hartverwarmende muziek (en dito drankjes).

Vergeet die pop-up zomerbars, de winterbars die rond deze tijd overal opduiken zijn veel gezelliger en de drankjes die ze serveren veel warmer. Een van de leukste winteretablissementen is te vinden in het hart van Gent: daar duikt iedere winter een tijdelijk bos op. Jawel, een bos. Tussen de besneeuwde bomen van Zebrawoods vind je een gezellige winterbar, heel veel sfeer en ook een podium dat plaats biedt aan fijne concertjes. Gabriel Rios? Tout va Bien? Delv!s? Count me in.

2
Kitsch à volonté

Doorgaans ben ik een voorstander van eenvoud en minimalisme. Maar met Kerstmis gooi ik mijn principes vrolijk overboord om plaats te maken voor lelijke truien, schreeuwerige muziek en opzichtige decoratie. Want Kerstmis, dat vier je met gepaste uitbundigheid en overdaad. En dus schuim ik enthousiast de kerstmarkten af, op zoek naar de kitscherigste kerstballen ter wereld. En naar pannenkoeken en glühwein, dat ook. Brussel, Antwerpen en Gent strijden al jaren om de prijs voor gezelligste kerstmarkt, maar mijn favoriet is Leuven – dit jaar mét après-skihut.

3
Straffe kunst

Maar goed, het hoeven niet altijd kitscherige kerstmarkten te zijn. Een ellendige winterdag is immers ook het uitgelezen moment voor een bezoekje aan een museum, waar het meestal warm en droog is. Mij vind je in het Gentse Museum voor Schone Kunsten: de tentoonstelling De dames van de barok toont daar de hele winter lang werken van vrouwelijke schilders in het Italië van de zeventiende eeuw. Straffe madammen, badass schilderijen.

4
Frisse lucht

Er gaat ook niets boven een stevige portie ultrafrisse lucht op een heldere winterdag. Zoveel mogelijk laagjes kleren, een thermos chocomelk in de rugzak en het bos in: geen beter geluid dan het gekraak van bevroren blaadjes onder mijn voeten. Of toch: dat van zwierende schaatsen op een bevroren vijver! Begrijp me niet verkeerd, een pasgeboren lammetje heeft wellicht meer coördinatie op glad ijs dan ik. Maar wat is er nu heerlijker dan een uurtje klungelen op schaatsen, om nadien vingers en tenen weer op te warmen met een warm drankje en een hete stoof? Weinig, als je het mij vraagt. En bij een gebrek aan vriestemperaturen trek ik gewoon naar mijn lokale ijspiste.

5
Licht in de duisternis

Blijkt dat de winter toch een nadeel heeft: de overheersende duisternis. Maar geen paniek, ook daarvoor zijn er oplossingen: de Winter Floridylle in de Plantentuin van Meise brengt licht in de duisternis. Zes avonden lang loop je er rond tussen de stemmig verlichte planten en indrukwekkende vuurkunstwerken, en achteraf geniet je na met een – hoor je me komen? – heerlijk warm drankje.

Lees meer.

Effectief protesteren doe je zo

Zowat iedere media – ook buitenlandse – hebben het al enkele weken over de jonge ‘bosbrossers’ die onze hoofdstad overspoelen. En als je je zelf niet middenin de klimaatmars bevond, kon je er in ieder geval (letterlijk) moeilijk omheen. Er werd dan ook een stevig record verbroken: 70.000 mensen maakten in Brussel deel uit van de grootste klimaatmars ooit in ons land. De boodschap is luid en duidelijk, maar dringt die ook door, of verdampt die met zowat de rest van de aarde?

Alternatieve investeringen

Investeren is altijd een beetje experimenteren. De gewoonlijke gang van transactioneel financiële zaken beperkt zich meestal tot aandelen, obligaties of het staalharde cash. Maar er zijn ook alternatieve vormen van investeringen. Sommigen zeer vanzelfsprekend, anderen dan weer riskant en die de nodige food for thought vereisen. In ieder geval is het wel een ontegensprekelijk goede manier om je vermogen zo breed mogelijk te diversifiëren.

Liever hemelwater dan drinkwater

Elke dag verbruiken we in België zowat 130 liter zuiver drinkwater per persoon, niet alleen om te drinken, te douchen of te koken, maar ook om het toilet door te spoelen, de auto te poetsen en de tuin te besproeien. Voor dat soort van zaken hemelwater inzetten zou een gigantische besparing betekenen van drinkwater én geld.

De kracht van een label

Gecertificeerde labels die garanderen dat een product een duurzame voorgeschiedenis heeft, zijn hot. Bedrijven hebben er dus alle belang bij zulke labels te verkrijgen. Maar: “Het verkrijgen en behouden van een productlabel is zeker geen vrijblijvende zaak.”

Alle wegen leiden naar de cloud

Uit het Prioriteitenonderzoek 2018 van Beltug blijkt dat veel IT-beslissers worstelen met de vraag hoe ze hun IT-architectuur vorm moeten geven. Tegenwoordig betekent dat in de praktijk vooral: welke plaats moet de cloud innemen in het bedrijf? Dat die plaats almaar groter en groter zal worden, lijkt echter een uitgemaakte zaak.

Kees Jansen: ‘Opkomst van de levende stad’

De opkomst van het Internet of Everything is geen toekomstbeeld en geen wensbeeld meer, maar een realiteit. Mensen en objecten staan steeds meer met elkaar in verbinding via sensoren, Big Data en snel mobiel internet. 

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”