microavontuur
Lifestyle

Louis-Philippe Loncke: ‘Op groot microavontuur’

17.08.2018
door Fokus-online.be
In samenwerking met Louis-Philippe Loncke, Belgische ontdekkingsreiziger

Outdoor activiteiten worden steeds populairder om aan onze drukke stadslevens en hun hoeveelheid schermen te ontsnappen. We reizen daarom steeds meer, waarbij we meerdere keren per jaar trips doen. En voor dit soort uitstapjes hoef je vaak niet eens ver te gaan. Je kunt ze ook dicht bij huis doen, midden in je werkweek. Dit heet een microavontuur.

Microavontuur. Deze term is populair gemaakt door mijn vriend, Alastair Humphreys, de Britse avonturier. “Een 24 uurdurend buitenavontuur dat kort en haalbaar is, voor normale mensen met echte levens.” Avontuur, dat betekent risico’s nemen. Hoewel een microavontuur geen risico’s met zich meebrengt, omdat het een uitstapje is in de buitenlucht of in het wild, is het een geweldig concept. Voor korte periode verblijf je op een buitenlocatie, beleef je iets nieuws en kom je uit je comfortzone. Het is goedkoop, lokaal en haalbaar. Maar laten we niet langer enkel praten over het ondernemen van een microavontuur. Laten we vooral kijken naar welke microavonturen mogelijk zijn in Vlaanderen. 

Geen regels

Bij een microavontuur gelden er geen regels. Je kunt het op een avond doen, een morgen of je kunt een trip van 36 uur maken. De enige vereiste is dat je je in de buitenlucht bevindt, je comfortzone verlaat en zo je dagelijkse routine doorbreekt. Onze hersenen haten routine en werken beter wanneer ze gestimuleerd worden door nieuwe ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld na je werk naar een nieuwe plek wandelen, en diezelfde dag nog thuiskomen. Of je kunt zonder problemen de trein nemen, kamperen in het wild om dan om 9 uur de dag daarna, weer aan je bureau te zitten. Slaap in de tuin van een vriend. Fiets naar een verlaten of afgelegen locatie. Vraag een boer om een slaapplek. Zie je je – legale – Urbex (urban exploration, red.) wel zitten? Op de meeste plekken in België mag je niet legaal kamperen, maar als je laat arriveert, aan een ‘local’ vermeldt dat je enkel 1 nacht blijft en verdwijnt voor ze wakker worden, kun je op de tofste outdoor plekken slapen. 

Even geen ideeën? Dan kunnen websites zoals atlasobscura.com, urbanexploration.be en
urbexsession.com je alle tips en tricks van insiders meegeven. Het belangrijkste idee is om creatief te zijn. Dus open een landkaart, kies een plek die je niet kent en vertrek gewoon. Neem je tent, je hangmat en een kleine slaapzak mee. Het past allemaal in een kleine rugzak. Wat de outdoor-activiteit ook is die je als pro of beginneling doet, het is altijd verfrissend om de natuur op te zoeken. ‘Buiten zijn’ helpt je te groeien als persoon, met een gezond lichaam in een gezonde geest.
Dus, waar wacht je nog op?

Vorig artikel
Volgend artikel