wijk
Bouwen & Wonen

Duurzame wijken stilaan realiteit!

06.01.2016
door Fokus Online

Een wijk is een veelvoud van plekken en beweging, van mensen en activiteiten. Een duurzame wijk gaat over meer dan energiezuinige gebouwen. Het is een samenhang van ‘ecopolis-principes’ om een leefbare, klimaatvriendelijke wijk te verzekeren voor iedereen.

Vlaanderen heeft geen massa’s ruimte meer. Steden raken vol, er is gebrek aan groen en onze open ruimte is versnipperd. Willen we dus de voorspelde groei in huishoudens opvangen, dan moeten we zo efficiënt mogelijk zorgen voor dat wat we nog hebben.

En wat we nog hebben, zijn de bestaande kernen en buurten. Die zijn goed gelegen en hebben heel wat potentieel om het woonprobleem op de lossen. We denken dan aan nieuwe invullingen voor verlaten sites of het herbestemmen en verdichten van stedelijke locaties. Zo kan een fabriek, school, klooster, hoeve of kasteel via gemeenschappelijk wonen een nieuwe bestemming krijgen.

Als je toch gronden moet aansnijden, dan doe je dat op een boogscheut van de kern. Je woont immers niet duurzaam in een bio-ecologische passiefwoning of BEN-woning op ‘den buiten’, als die woning niet aansluit bij de kern. Goed gelegen moet betekenen: nabij dagelijkse voorzieningen en op loopafstand van openbaar vervoer, zodat je niet meer met de auto naar de bakker, naar de school, de kinderopvang of het werk moet.

Duurzame wijken zijn geen voorrecht voor de happy few

Door de tendens van compacter wonen, is het makkelijker om te kiezen voor collectieve voorzieningen zoals een energiesysteem of warmtenet, waterzuivering, kinderopvang, zorg aan huis en noem maar op. Mensen die nog een stapje verder durven en willen gaan, kunnen perfect ook tuinen, auto’s, fietskarren en (tuin)gereedschap delen.

Verdichting van het woongebied biedt tegelijk de mogelijkheid om de kern te verweven met natuur en water. Dat verhoogt de aantrekkelijkheid, de recreatiemogelijkheden en geeft ruimte voor lokale voedseltuinen. Bovenal vormt het dé oplossing om het hitte-eilandeffect in bebouwde gebieden te voorkomen.

Nog goed nieuws: duurzame wijken zijn geen voorrecht voor de happy few! Een mix van woningtypes kan alle leeftijden en huishoudens bedienen. Een mix van private en sociale woningen maakt ecologisch wonen betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Om een duurzame wijk te realiseren, moeten al de partners zich engageren tot samenwerking en openheid. Het slagen van het project valt of staat met de betrokkenheid van de bewoners en de gebruikers. Laat hen al vroeg meedenken. Initiatieven groeien best van onderuit voor de betrokkenheid, cohesie en veerkracht in een duurzame wijk die bloeit en leeft.

Vorig artikel
Volgend artikel