Home Chemie Ook de chemie denkt groen

Ook de chemie denkt groen
O
.

Duurzaamheid, ecologie, circulair ondernemen en aandacht voor het leefmilieu… Het zijn tegenwoordig belangrijke uitgangspunten in zowat elke industrie die je maar kunt bedenken. Zo ook in de chemische en life sciences-sector. 

Caroline Spaas, sales & marketing manager Pannoc

Wat is de positie van de chemische industrie en de life sciences-sector op het gebied van duurzaamheid?
“Duurzaamheid is zeker een aandachtspunt, maar wij zitten in de farmasector, dus we moeten (nog meer) rekening houden met de wetten rond GMP of Good Manufacturing Practices. Dat zit vaak niet in lijn met het groene denken. Dat gezegd zijnde, wij doen zeker aanpassingen in onze productie om milieuvriendelijker te zijn. Onze waterzuivering deden we vroeger bijvoorbeeld met chemicaliën, nu gebruiken we daarvoor omgekeerde osmose. Of de clean rooms waar de productie gebeurt, die moeten onder constante druk en temperatuur staan. Daarin wordt momenteel heel veel geïnvesteerd om het energieverbruik in te perken.”

Is duurzaamheid en circulariteit een modewoord?
“Het is geen modewoord, maar de consument is niet altijd even goed geïnformeerd. Cosmetica zijn dan zogenaamd voor 90 procent biologisch, maar het is wel die laatste 10 procent die van tel is. Er bestaan heel veel eco-labels die niet altijd hetzelfde betekenen. De aversie voor bewaarmiddelen als parabenen bijvoorbeeld is begrijpelijk, maar het moet ook veilig blijven, dat legt de overheid ons op − en gelukkig maar. We proberen de klassieke bewaarmiddelen door andere, groenere middelen te vervangen. Maar die werken niet altijd, verdwijnen soms plots uit te markt of zijn toch niet zo huidvriendelijk als aanvankelijk gedacht.” 

Hoe passen jullie duurzaamheid en circulariteit toe?
“In de klinische sector moet je voldoen aan wettelijke normen, dus kunnen we 100 procent circulariteit niet toepassen. Qua duurzaamheid is dit voor geneesmiddelen moeilijk. Je mag als fabrikant bijvoorbeeld niet zomaar ecologische tubes gebruiken voor geneesmiddelen. Die moeten op hun beurt weer getest worden, certificaten krijgen, goedgekeurd worden door het FAGG… soms een lang proces. Maar we doen wat we kunnen. Het vervallen van producten proberen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk in te perken door ons productieapparaat en onze logistiek zo goed mogelijk te organiseren. Als we zien dat de vervaldatum dichtbij komt, schenken we producten weg.”

Koen Sonck, Business Development Manager De Neef Chemical Processing

Wat is de positie van de chemische industrie en de life sciences-sector op het gebied van duurzaamheid?
Duurzaamheid is absoluut cruciaal voor deze sector, dat kan ik niet genoeg onderstrepen. Ten eerste zijn er veel grondstoffen eindig, je kunt ze niet zomaar bijmaken. Je moet er dus spaarzaam en doordacht mee omgaan. De tweede reden is uiteraard het klimaat. Bij heel wat chemische processen wordt veel energie gebruikt en komt er dus veel CO2 vrij. Je kunt bijvoorbeeld methanol uit gas halen, maar dat is een zeer energie-intensief proces. Methanol hergebruiken is dus absoluut een goed idee, want zo pomp je minder koolstofdioxide in de atmosfeer.”

Is duurzaamheid en circulariteit een modewoord?
“Als ‘modewoord’ een woord is dat veel gebruikt wordt, ja, dan is duurzaamheid een modewoord. Maar het gaat natuurlijk veel verder dan dat. In onze industrie is ondertussen bijna iedereen overtuigd dat duurzaamheid de manier is waarop het moet. Je kunt je kop niet langer in het zand steken. De jaren 70, toen je bij wijze van spreken de thinners na het spoelen in de beek keilde, zijn voorbij. Ken je dat gezegde van de Canadese Haida-stam: “De aarde is niet van ons, we bewaren ze voor onze kinderen”? Dat mantra is in de chemische sector aangekomen. Bekijk de duurzaamheidsrapporten van bedrijven als BASF of Janssens maar eens. Dat zijn zeer uitgebreide documenten geworden.”

Hoe passen jullie duurzaamheid en circulariteit toe?
“Onze business is het zuiveren van gebruikte solventen. Die halen we op bij onze klanten en destilleren we, tot ze zelfs nog iets zuiverder zijn dan het originele solvent. Daarna kunnen ze opnieuw gebruikt worden. Wij zitten volledig in het hart van de circulaire economie. De voordelen zijn duidelijk: je moet minder solventen produceren, wat enorm veel CO2 bespaart en je moet bovendien de vuile solventen niet langer verbranden. Wat alweer CO2 bespaart, maar ook geld, want verbrandingsovens draaien niet gratis natuurlijk. Al van bij de oprichting van het bedrijf in de jaren 70 is hergebruik onze kernactiviteit. Dat kun je gerust zien als circulariteit avant la lettre (lacht).”

Jean-Pierre De Kesel, Chief Sustainable Innovation Officer Recticel

Wat is de positie van de chemische industrie en de life sciences-sector op het gebied van duurzaamheid?
“De chemie is bij uitstek een branche die van nature een grote affiniteit heeft met het creëren van goede werkomstandigheden en het inperken van risico’s. In deze industrie zijn ze momenteel dus absoluut sterk bezig met duurzaamheid. Over het algemeen is alles wat met milieu en circulariteit te maken heeft, volledig ingeburgerd. Zowel bij kleine als grote bedrijven. We zijn daarin voorloper geweest binnen de industriële sector, denk ik. In het begin was duurzaamheid wel iets dat we vooral door een defensieve bril bekeken. Bij Recticel hanteren we sinds 2010 al een voornamelijk strategische benadering.” 

Is duurzaamheid en circulariteit een modewoord?
“Duurzaamheid is géén modewoord. De bedrijven die daar nog vanuit gaan, zijn totaal niet mee met hun tijd en, eerlijk gezegd, voor hen vrees ik ook een beetje het ergste. Hoe duurzaamheid ingevuld wordt, verschilt natuurlijk wel van bedrijf tot bedrijf. Voor een grote petrochemische fabriek zal dat anders zijn dan voor een verwerker van kunststof. Toen ik bij Recticel de functie van Chief Sustainability Officer opnam, hoorde je hier en daar zeggen dat duurzaamheid een hype was, die wel weer zou overvliegen. Dat hoor ik de laatste jaren niemand meer zeggen. Je kunt gewoon niet meer werken zoals vroeger, dat aanvaardt niemand nog.” 

Hoe passen jullie duurzaamheid en circulariteit toe?
“Duurzaamheid is diep ingebed in al onze strategische beslissingen. Duurzaam werken schept zakelijke mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld een positieve verhouding tussen de emissie die vermeden wordt door de producten die wij maken, bijvoorbeeld isolatie, en de CO2 die vrijkomt over onze volledige waardeketen. Die positieve verhouding is nu 30. Dat moet de komende jaren 50 worden. Zo proberen we bijvoorbeeld CO2 in te zetten als grondstof bij de productie van onze matrassen. Ook met het recycleren van matrassen en het lichter maken van materialen voor de automobielsector zijn we bezig. Dat verlaagt onze impact, maar maakt ons tegelijk ook competitiever.” 

Lees meer.

Artificial Intelligence: krachtige kans of absolute bedreiging?

Artificiële Intelligentie: de ontwikkelingen gaan razendsnel, maar tegelijkertijd staat deze technologie nog in zijn kinderschoenen. In hoeverre willen we AI, als maatschappij? En welke grenzen stellen we, met het oog op privacy, welvaart én werkgelegenheid aan de ontwikkeling van deze intelligentie? 

5 redenen om vandaag te investeren in Brussel

Sinds enkele jaren zijn de spaarrentes in vrije val. Experts zijn het er alvast roerend over eens: investeren in vastgoed is op vandaag nog steeds de beste keuze. En waarom niet in Brussel?

Het belang van de overgang

Je hebt zij die baden in nostalgie en verjongingscrèmes, en zij die de jaren met open armen verwelkomen en nog eens goed knuffelen ook. Welke groep je ook toe behoort, ouder worden brengt veranderingen met zich mee. En daar kun je op heel wat verschillende manieren mee omgaan.

3 vragen aan… Jan ‘Q-Bomb’ Quaeyhaegens

Jan Quaeyhaegens “Ik ben altijd heel graag met sport bezig geweest. Dus na het middelbaar vroeg ik mezelf af: hoe kan ik van sport mijn beroep maken?

Connectiviteit is de sleutel tot betere gezondheidszorg

België is op medisch vlak een leider in de wereld, maar hoe zit het met de technologische kant van de medische sector? Er worden al inspanningen geleverd, maar we zullen een tandje moeten bijsteken om te komen tot een nog betere kwaliteit van de gezondheidszorg.

Hoe minder, hoe beter: de ecologie van de eenvoud

Het leven in de stad kan gejaagd zijn. Je bestelt al eens een takeaway, online koop je cadeaus om het de volgende dag nog te krijgen en ’s avonds heb je oorsuizingen in de frequentie van autoclaxons. Wie heeft er nog tijd om aan de ecologische voetafdruk te denken? 

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”