plastic
Business

Allemaal samen tegen de plastic soep

18.01.2019
door Fokus-online.be

Een consortium van grote bedrijven trekt een miljard euro uit om de wereldwijde verspreiding van plastic afval in te perken. Een mooie geste, maar met minder middelen kan iedereen ervoor zorgen dat er minder plastic zooi in de natuur en de zee terechtkomt.

De groep van dertig multinationals, waaronder kleppers als BASF, Shell, Covestro en Total, wil vooral de verspreiding van afval naar de oceanen aanpakken en zal zijn inspanningen vooral concentreren op Afrika en Azië. Zeker in landen als China, de Fillipijnen, Thailand en Vietnam stromen veel grote rivieren door dichtbevolkte gebieden waar het ophalen van afval geen evidentie is. Dat zorgt ervoor dat er gigantische hoeveelheden rotzooi in het water komt. Met het geld van de bedrijven wordt er infrastructuur opgezet om dat afval op te halen en zoveel mogelijk te recycleren.

Minder plastic? Minder vraag! 

Dat dertig grote multinationals een inspanning doen om de plasticsoep in te perken, is uiteraard prima, maar honderden miljoenen gewone consumenten kunnen nog veel meer impact hebben. Per jaar wordt er in de wereld zo’n vierhonderd miljoen ton plastic geproduceerd. Dat gebeurt alleen maar omdat de producenten weten dat er vraag is naar plastic. De enige manier om hen te overtuigen minder plastic te maken, is door minder plastic te verbruiken.

Een goede service

Daar zal in sommige landen een stevige mentaliteitswijziging voor nodig zijn. Wie bijvoorbeeld ooit al eens in de Verenigde Staten naar een supermarkt ging, weet dat je daar niet buiten komt zonder minstens vijf of zes plastic zakjes in je hand. De meeste Amerikanen vinden dit immers “goede service”.

De enige manier om multinationals te overtuigen minder plastic te maken, is door minder plastic te verbruiken.

Plasticarmer leven 

Plasticvrij -of toch ten minste ‘plasticarm’ – leven, is nochtans niet zo moeilijk. We gebruiken heel veel plastic zonder dat we daar echt bij nadenken. Neem bijvoorbeeld de plastic rietjes in cafés of snackbars. Koop één keer een bamboe of stalen rietje, wat minder dan een euro kost, en je hoeft die voor de rest van je leven nooit meer te gebruiken. Idem voor bijvoorbeeld koffiebekers. Probeer daarbij ook eens te winkelen in een verpakkingsvrije supermarkt. Die duiken de laatste tijd her en der op. Het idee is simpel: je neemt zelf een (milieuvriendelijke) tas, zakje of glazen potjes mee naar de winkel en die worden voor jou gevuld met de producten die je wenst.

À la maison

Ook plastic waterflessen zijn niet zo moeilijk te vermijden. Er bestaan verschillende apparaten waarmee je zelf spuitwater kunt maken met behulp van een CO2-cylinder. Zo vermijd je niet alleen hopen plastic, maar doordat je kraantjeswater gebruikt, kost het je heel wat minder flessenwater en het smaakt minstens even lekker. De kostprijs van het apparaat heb je na enkele maanden alweer terugverdiend en je hoeft bovendien nooit meer met zware flessen te sleuren als je naar de supermarkt bent geweest. Ook bijvoorbeeld de verpakking van zeep en shampoo kun je gemakkelijk vermijden. Hoe? Door die producten gewoonweg zelf te maken. Het is echt niet moeilijk, op YouTube staan er hopen tutorials. Aan de slag!

Vorig artikel
Volgend artikel