greenwashing
Business

Onderneming, opgepast voor greenwashing

12.02.2019
door Fokus-online.be

Als onderneming wil je opvallen en dan kies je al gauw voor een verfrissende marketing- of reclamecampagne. Die acties neigen, bewust of onbewust, steeds vaker naar ‘greenwashing’: je diensten of producten milieuvriendelijker voorstellen dan ze eigenlijk zijn. Voor een duurzame strategie bewandel je weliswaar best een ander ‘groen’ pad, hoewel een groen imago altijd een evenwichtsoefening is.  

Meer dan 100 bedrijven sloten zich onlangs aan bij het burgerinitiatief Sign For The Future, dat een daadkrachtig milieu- en klimaatbeleid wil. In tijden van bosbrossers en klimaatmarsen kom je als onderneming dus beter uit de verf met een groen imago. Want wees maar zeker dat de publieke opinie steeds vaker een vergrootglas op ondernemingen zet. Dat mocht supermarktketen Delhaize onlangs nog aan den lijve ondervinden toen het haar bouwblokjes voor een spaaractie individueel verpakte in een plastic schaaltje én een plastic verpakking. De grootwarenhuisketen verontschuldigde zich een dag later in paginagrote krantenadvertenties.

Soorten ‘greenwashing’

Ondernemingen staan met andere woorden onder druk om aan een groener imago te werken. De verleiding bestaat om aan ‘greenwashing’ te doen, waarbij je je producten of diensten groener verkoopt dan ze eigenlijk zijn. Er zijn weliswaar verschillende soorten van greenwashing. Je hebt bedrijven die bewust imagocampagnes opzetten om groener te lijken, maar evenzeer heb je ondernemingen die kiezen voor een ecologische verpakking en dat duidelijk vermelden. In het eerste geval gaat het vaak om misleiding, maar in het tweede voorbeeld zie je wel degelijk een milieuvriendelijke keuze. Die kan weliswaar ook genomen worden uit winstbejag, want klimaat en milieu zijn nu eenmaal hot topics. De grens tussen oprechte, groene initiatieven en greenwashing is bij momenten dus erg dun of onduidelijk. En dat maakt het niet alleen verwarrend voor de consument, maar eveneens voor ondernemers.

Groene quickwins

Toch kun je als onderneming ook daadwerkelijk een verschil maken zonder met het vingertje gewezen te worden. Zo kun je verschillende laagdrempelige acties ondernemen die geen of zelfs een positieve invloed op je bedrijfsportefeuille hebben. Het loont bijvoorbeeld de moeite om de overheadkosten eens kritisch onder de loep te nemen. Hoeveel papier jagen we jaarlijks door de printer? Of welke verlichting gebruiken we in de kantoorruimten? Misschien kun je bepaalde processen digitaliseren of verlichting vervangen door energiebesparende led-lampen.

Durf échte milieuvriendelijk ingrepen op een gepaste manier te communiceren, maar maak er ook geen unique selling proposition van als het dat niet is.

Duurzame oplossingen

Bovendien kun je ook diepgaander werk maken van een groenere bedrijfsvoering. De Verenigde Naties definieerde 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) waarmee landen hun duurzaamheidsstrategie voor 2030 moeten omkaderen. De werkgeversorganisatie Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, maakt bovendien de vertaalslag van deze doelstellingen naar een leertraject voor ondernemingen. Daarnaast hoort ook een samenwerking met een ESCO tot de mogelijkheden om de energie-efficiëntie van je bedrijfsgebouwen te optimaliseren.

Think local, act global

In je bedrijfsvoering kun je ook kiezen om steevast met lokale partners of toeleveranciers te werken. Minder logistieke kilometers verkleinen namelijk je ecologische voetafdruk. Ook hier kunnen laagdrempelige keuzes worden gemaakt. Bestel je relatiegeschenken bijvoorbeeld eens bij een lokale producent. De keuze voor een streekproduct zet ook je lokale verankering in de verf. Dat is mooi meegenomen, toch?

Subtiele communicatie

Bovenstaande voorbeelden hebben geen betrekking op de specifieke producten of diensten die een onderneming aanbiedt. Dat is uiteraard voor iedereen verschillend, waardoor het probleem van greenwashing ook niet voor iedereen even relevant is. Het verschil tussen greenwashing en een oprecht groen verhaal zit ‘m grotendeels in je communicatie. Durf échte milieuvriendelijk ingrepen op een gepaste manier te communiceren, maar maak er ook geen unique selling proposition (USP) van als het dat niet is. Die evenwichtsoefening is allesbehalve evident, maar maakt je onderneming wel heel wat oprechter. In tijden van fake news is dat eveneens geen evidente prestatie.

Vorig artikel
Volgend artikel