ondernemen
Business

Ondernemen: het stappenplan

Ondernemen, dat zit in je bloed’. Kan kloppen, er zullen heus wel mensen zijn die reeds hebben ondervonden dat zelfstandige zijn niet meteen voor iedereen is weggelegd. Zit je echter wel met een stel ondernemende genen, dan zit er bijna niets anders op dan je creatieve ideeën om te zetten in lucratieve praktijk. Maar waar begin je?

Ondernemen, dat zit in je bloed’. Kan kloppen, er zullen heus wel mensen zijn die reeds hebben ondervonden dat zelfstandige zijn niet meteen voor iedereen is weggelegd. Zit je echter wel met een stel ondernemende genen, dan zit er bijna niets anders op dan je creatieve ideeën om te zetten in lucratieve praktijk. Maar waar begin je?

Een eenvoudig stappenplan om je onderneming te beitelen in de vorm van een bloeiend bedrijf, met dank aan Unizo:

Je hebt een idee (niet zozeer concreet)

Het begint allemaal met die ene ingeving, dat ‘aha’-moment, het moment dat je recht in dat ene gat in de markt valt. Wat dan ook: alles kan en alles mag in deze fase van ondernemen. Is er een bepaald idee dat je maar niet uit je hoofd lijkt te krijgen, met een snuifje potentieel? Werk het dan uit, zoek er alles over op en ga zeker de bijhorende uitdagingen niet uit de weg. Niets is onoverkomelijk, zeker niet als je alle mogelijkheden aftoetst. Schrijf het idee op en werk het vervolgens volledig uit. Ga naar zoveel mogelijk infosessies of events, struin het internet/je vriendenkring af en spreek eventueel vreemden op straat aan om zoveel mogelijk informatie te vergaren.

Ja, maar… kan dat wel?

Goed dat je jezelf in vraag stelt. Wees altijd kritisch. De haalbaarheidsfactor van je ondernemen en je idee is namelijk wel een belangrijk aspect om te kunnen starten. Na het droedelen van je ondernemersgedachten, werk dan je idee uit op een gestructureerde manier. Wat zijn de min-en pluspunten? Kun je het alleen aan of heb je een partner nodig? Wat kan een eerste stap zijn? Waar wil je naartoe? Wie is je doelgroep (en zeg niet: iedereen)… Probeer te eindigen met een sterk concept, waarbij je duidelijk enkele doelen vooropstelt. En dat, beste beginnend ondernemer, is dan je ondernemingsplan.

Financiering

Je rekenkundig instinct en rekenmachine zijn je beste vrienden in deze fase van het startend ondernemen. Probeer zo nauwkeurig mogelijk je financiële behoeften in kaart te brengen, zodat je een startkapitaal kunt opzetten. Ga daarna op zoek naar de verschillende financieringsvormen en kijk dewelke aansluit bij jouw onderneming. Je kunt hiervoor beroep doen op een persoonlijk adviseur, ten rade gaan voor een Startlening van Participatiefonds Vlaanderen of een kijkje nemen in de Subsidiedatabank.

Het effectieve stapje verder

Vraag je ondernemingsnummer aan – officiëler kun je niet gaan. En ja, kijk eens aan… je bent een onderneming nu! Neem desnoods een boekhouder onder de vleugel of volg een cursus ondernemen over hoe je zelf je boekhouding kunt doen. Dat is geheel aan jou.

En nu?

Niets zo heerlijk als een goede portie feedback, toch? Ga, na enige tijd in het ondernemen te vertoeven, gerust eens horen bij andere starters hoe zij het er vanaf brengen, of breng een bezoekje aan een persoonlijk adviseur over ondernemen. Ook je financiële status kun je onder de loep leggen, om na te gaan of je cashflow nog goed gaat en of er een bijkomende injectie nodig is. Bekijk ook of je je ondernemersvisie moet bijsturen en of je motivatie nog goed zit.

En verder: gewoon genieten van dat ondernemen en zelfstandige-zijn, net als Bedja Design.
Een voorbeeld van een jonge onderneming die de valkuilen van het startersleven, met vallen en opstaan, succesvol heeft doorstaan.

07.02.2019
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel