Een ontevreden medewerker is geen productieve medewerker. Voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar. Bedrijven doen daarom hun best om het hun werknemers zo aangenaam mogelijk te maken op kantoor. Maar wat is nu belangrijk voor een aangenaam kantoor?

Het zit erop
Een goede werkstoel is onontbeerlijk, zeker voor zittende beroepen. Probeer zelf maar eens een dag op een houten zitmeubel door te brengen. Je zult vaker wel als niet bij de koffieautomaat staan. Vraag aan je werknemers waar ze graag op zitten en zorg ervoor dat hun wensen worden meegenomen in de beslissing. Een goede, ergonomische stoel voorkomt bovendien rugklachten en andere fysieke ongemakken op lange termijn, die voor ziekteverzuim kunnen zorgen.

Oplichten
Niemand werkt graag in een donker hok dat enkel met sfeerloze tl-lampen verlicht kan worden. Zorg voor genoeg ramen – wanneer er geen airco is, is dat ook belangrijk voor de verluchting – en voldoende lichtinval. Wanneer het pand geen of een onaangenaam uitzicht heeft, wees dan creatief. Plaats waar het kan functionele sfeerverlichting – geen TL – om de boel gezelliger aan te kleden.

Liefde gaat door de maag
Was de kwaliteit van de koffie op het werk in het verleden vaak het onderwerp van flauwe kantoorhumor, nemen tegenwoordig steeds meer bedrijven hun warme drankenvoorziening uiterst serieus. Grote machines met verse bonen en een waaier aan verschillende mogelijkheden vinden hun weg naar steeds meer moderne kantoren. Want goede koffie is en blijft een investering in tevreden werknemers.

Het zit vanbinnen
Niemand raakt geïnspireerd van rijen bureaus, tl-verlichting en witte muren. Moderne kantoren zijn gelukkig veel speelser ingericht. De intrede van de flexibele werkplek maakt het mogelijk om op verschillende plaatsen in het kantoor te werken. Daarnaast is er ruimte om even te ontsnappen van het werk, tot bezinning te komen en je gedachten te verzetten. Een hip interieur zorgt niet alleen voor tevreden werknemers, maar geeft direct een goede indruk aan klanten of partners.

Kom in beweging
Het belang van gezond leven wordt in onze samenleving steeds meer onderkent. En gelukkig maar. Gym- en fitnesszalen schieten als paddenstoelen uit de grond, diëtisten maken overuren en ook fitnessgoeroes duiken overal op. Een actieve levensstijl onder het personeel is zwaar aan te raden. Ideetje: deel gratis fitnessabonnementen, lidmaatschappen van sportclubs of sportmaterialen uit aan je personeel.

Stiekem in actie
Ook op de werkvloer zelf kunnen werknemers onbewust gestimuleerd worden om gezond te leven. Denk aan bijvoorbeeld hometrainers om tijdens het zittende werk toch wat calorieën te verbranden, een grote bal als stoel om de rug te versterken of simpelweg het aanbieden van gezonder voedsel in de bedrijfskantine. Wanneer werknemers hierover op het werk enthousiast raken, is de kans groot dat ze de gezondere levensstijl oo