Tot voor enkele jaren werden IT’ers bij wijze van spreken, al een job aangeboden als ze nog op de schoolbanken zaten. De crisis heeft dat soort excessen ingeperkt, maar nog altijd zijn ze zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. “Technisch onderlegde mensen zijn lastig te pakken te krijgen.”

Een riant loon, een boel extralegale voordelen en uiteraard een leaseauto – liefst van een Duits prestigemerk. Voor veel minder kwam de gemiddelde IT’er vroeger zijn bed niet uit. De crisis en de slabakkende economie hebben aan dat soort toestanden wel paal en perk gesteld, maar toch moeten bedrijven vaak nog altijd alles uit de kast halen om hun IT-vacatures ingevuld te krijgen.

En dat probleem zien we niet alleen bij privéondernemingen. Lydia Oomen is recruitment manager van de vzw Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van overheidsdiensten in de sociale zekerheid. Ook zij kent het fenomeen. “De enorme krapte van enkele jaren geleden is wel wat verminderd”, zegt ze, “maar toch blijft de vraag nog altijd groter dan het aanbod. We zien wel dat juniors en starters die onmiddellijk inzetbaar zijn, opnieuw meer gewild zijn dan vroeger. Dat is goed nieuws voor hen, natuurlijk.”

 

Starters die onmiddellijk inzetbaar zijn, zijn opnieuw meer gewild zijn dan vroeger – Lydia Oomen

 

Wat het aantal aanwervingen van IT’ers betreft, was 2015 wel geen grand cru-jaar voor Smals. Vorig jaar waren er 70 aanwervingen, maar in topjaren ging dat soms naar 190. “Vooral kostenoverwegingen speelden daarin een rol”, zegt woordvoerder Jans-Frans Lemmens. “2016 kondigt zich wel een pak beter aan. Doordat er veel nieuwe projecten worden opgestart, zijn er nieuwe mensen nodig.” Bij Smals worden zeer uiteenlopende profielen aangeworven: van server- en storagespecialisten over ontwikkelaars en systeembeheerders tot security managers en analisten. Tegenwoordig zijn ook cloud-experten en mensen met kennis van big data heel gegeerd. De reden ligt voor de hand: de aanwervingen volgen de technologische evoluties op de voet op.

De speurtocht naar goede IT’ers blijft dus duren, zeker wanneer het gaat over technisch onderlegde werknemers. Daarvoor moeten bedrijven vissen in een kleine vijver. “Zo’n profielen kunnen natuurlijk bij heel veel bedrijven beginnen”, zegt Tom Vroemans, medeoprichter van het Antwerpse digitaal agentschap November Five. “Bij IT-ondernemingen zoals de onze, pure IT-consultants, maar ook bij de meer algemene consultants zoals Accenture of Deloitte.”

 

Interview

 

Om dit soort mensen binnen te halen, zijn vooral de jobinhoud en de bedrijfscultuur sterke wapens. Een marktconform loon en goede voorwaarden zijn natuurlijk vanzelfsprekend, maar in een dure leaseauto voorziet niet iedereen. Vroemans: “We bieden veel ruimte voor zelfontplooiing en het bijschaven van kennis. We houden ook heel goed de vinger aan de pols. We geven IT’ers de kans om met de laatste nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Maar een BMW staat er niet klaar, nee.” Daarnaast heeft het bedrijf bijvoorbeeld een eigen kokkin in dienst die in verse maaltijden voorziet en krijgen de werknemers een budget dat ze naar eigen goeddunken mogen besteden aan opleidingen, conferenties en boeken. “Dat soort zaken zorgen er mee voor dat het verloop onder onze IT-mensen eigenlijk zeer laag ligt”, zegt Vroemans.

We geven IT’ers de kans om met de laatste nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Maar een BMW staat er niet klaar– Tom Vroemans

IT’ers worden dus zeker nog wel in de watten gelegd, maar hun jobvereisten zijn er ook niet eenvoudiger op geworden. Het volstaat niet meer om de technisch perfecte IT’er te zijn die de hele dag achter zijn laptop zit. “Je moet kunnen meedenken met de business”, aldus Oomen. “Analytisch vermogen, overleggen met klanten, je inleven hun behoeften…dat zijn zaken die alsmaar belangrijer worden. Dat betekent ook dat bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden goed moeten zijn. Een moderne IT’er moet uit zijn schulp komen (lacht).”

Je moet als IT’er kunnen meedenken met de business, dat wordt almaar belangrijker – Lydia Oomen

Om dat soort kwalificaties aan te scherpen, zetten organisaties ook sterk in op interne opleidingen en trainingen. “We zien dat de vaardigheden van pas afgestudeerden niet altijd één op één overeenkomen met wat wij nodig hebben”, zegt Vroemans. “Er is wel een inhaalbeweging bezig, maar dat blijft een aandachtspunt. Nu, ik neem het de scholen helemaal niet kwalijk hoor. Deze wereld beweegt zo snel, voor ons is het al moeilijk om bij te blijven, laat staan voor hen.”