De zomer heeft zich in juni al in al zijn glorie gemanifesteerd. De buurman overweldigt je om de haverklap met de houtskoolgeur van zijn barbecue, de partytafels van het communiefeest staan nog in het tuinhuis en de zon scheen volop. Wij willen meer van dat. Laat dat hippe tuinfeest of decadente poolparty maar komen.

“Wie een tuinfeest organiseert, moet proberen een wauw-gevoel te creëren bij de gasten.” Dat is volgens Veerle Goddeeris, zaakvoerster van Event Idee, dé hoofdgedachte. Ze vertelt dat gezelligheid de absolute troef blijft. “Poepsjieke party’s waar veel geld soms letterlijk in rook opgaat, zijn niet meer aan de orde. Mensen stappen af van potsierlijke tuinfeesten. Het vertier en het amusement staan centraal.”

Tomorrowland in je achtertuin
“Momenteel kies je best voor een hip tuinfeest”, meent Marc Vandersmissen, zaakvoerder van Vandersmissen Feestservice. Hij heeft heel wat ervaring met tuinfeesten en ziet Tomorrowland als een grote inspiratiebron. “Een sprookjesachtig concept, denk aan Tomorrowland, is momenteel erg in trek. Je kunt werken met sfeervolle verlichting in bomen en struiken zodat het ’s avonds echt een beetje mysterieus aanvoelt.”

 

Het weer kan de grootste spelbreker zijn en alles verpesten. Voorzie daarom altijd een tent Veerle Goddeeris

 

Ecologisch en groen
Voor de organisator blijft het de uitdaging om creatief voor de dag te komen. Goddeeris: “Dat kan door een ludiek thema te kiezen, maar evenzeer door uit te pakken met een unieke mocktail, zelfgemaakte limonade, vegetarische hapjes of vindingrijke home cooking.” De trends die in de maatschappij spelen, kun je ook makkelijk doortrekken naar je tuinfeest. “Zo wordt er tegenwoordig ook steeds vaker gedacht aan een milieuvriendelijk tuinfeest met materialen die te recycleren zijn.”

Hip eten en drinken
Ook je eten en drinken mag best een weerspiegeling zijn van wat hot is. Goddeeris: “Gin-tonic bijvoorbeeld is nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Maak bijvoorbeeld een houten bar met diverse soorten gins en tonics, aangevuld met een assortiment verfrissende cocktails, zowel met alcohol als zonder.” Daarnaast scoren bubbels nog altijd, of het nu champagne, cava of prosecco is. En de wijnliefhebber komt ook aan zijn trekken, dankzij de grote opmars van rosé de laatste jaren.

 

Een sprookjesachtig concept, denk Tomorrowland, is momenteel erg in trek Marc Vandersmissen

 

Alles voor de juiste temperatuur
Wat je ook serveert, belangrijk is om de dranken op de juiste temperatuur houden. Zeker in de zomer, waar het soms erg warm kan zijn. “Dat vraagt een extra inspanning om bier, cava of wijn goed te koelen”, aldus Vandersmissen. “Vul een krat met ijsblokjes of kijk of je ergens een ton kan vullen met koud water en plaats die in de schaduw.”

To the rescue: een tent
Maar een garantie op een warme zomer is niet aan de orde in België. Lang op voorhand een tuinfeest plannen en uitnodigingen versturen in april omdat je in juli een groot tuinfeest houdt, daar zijn risico’s aan verbonden. “Een plan B is onontbeerlijk”, aldus Goddeeris. “Het weer kan de grootste spelbreker zijn en alles verpesten. Voorzie daarom altijd een tent.” Bij stralende zon kan ze schaduw en verkoeling bieden, bij een forse regenbui kan iedereen perfect schuilen. Vandersmissen vult aan: “Leg ook steeds een vloer in die tent, want koude komt van onderuit. Op die manier kunnen je bezoekers het langer uithouden. Het zorgt voor meer comfort waardoor je bezoekers langer zullen blijven.”

Een geslaagde outfit, voor elk feest
Veel problemen kun je ook vermijden door op je uitnodigingen goed aan te kondigen dat het om een buitenfeest gaat. “Je bezoekers kunnen zich daar dan op kleden”, zegt Goddeeris. “Ze kunnen een extra pull of een jasje meenemen. Dames kunnen ook hun schoeisel aanpassen, want schoenen met een scherpe hak kunnen snel in de grond zakken.” Om voor iedereen even goed te doen, blijft moeilijk. De één heeft sneller koud dan de ander, maar je kunt wel proberen om het comfort te optimaliseren. “Een vuurkorf lost kan veel oplossen. Niet alleen is het warm, maar het is ook gezellig om rond een brandend vuurtje gezellig samen te zijn.”