In samenwerking met

Sofie Berquin, zakenpartner Fitness Mega Shop

Ga jij er even goed voor zitten wanneer je deze nieuwspagina’s leest? Begrijpelijk, maar probeer het eens staande. We zitten namelijk veel te veel, wat niet goed is voor onze concentratie en gezondheid. Het probleem zou verholpen kunnen worden door statafels. Onze nieuwsgierige redactie vroeg zich af of dat effectief zo was en testte het uit.

De homo sedens
Wist je dat we gemiddeld 8 tot 9 uur per dag zitten? Dat is meer dan onze werkuren. Volgens de VDAB onderbreken we dat zitten op ons werk zelfs maar 4 à 5 keer per dag. Geen wonder dat wetenschappers het over een nieuwe soort hebben, de homo sedens. Nochtans is het geen goed idee om langer dan een halfuur te blijven zitten. Je bloed zou trager gaan stromen, je zou minder vet verbranden en je suikerspiegel zou stijgen. Allemaal weinig bevorderlijk voor je concentratie.

Kan het anders?
De laatste jaren schuiven wetenschappers en werkgevers daarom een aantal remedies naar voren, zoals de trap nemen in plaats van de lift of sporten buiten de werkuren. Maar met een meer fundamentele oplossing, namelijk staand werken, wordt weinig geëxperimenteerd. Onze redactie is steeds te vinden voor iets nieuws, dus besloten we de statafels uit te testen. We kozen voor een model waaraan je zowel kan staan als zitten.

 

Ik wissel van houding naargelang mijn opdrachten: verkopen doe ik staand, mijn administratie doe ik zittend

 

Het ideaal: staan en zitten
Projectmanager Ilse Cottenie is alvast enthousiast: “Ik vind vooral de combinatie van staan en zitten zo goed aan deze tafels. Ik wissel nu van houding naargelang mijn opdrachten. Bij het verkopen bijvoorbeeld, is lichaamstaal belangrijk, zelfs aan de telefoon. Ik ga dan altijd rechtstaan. Als je staat, blijf je scherp en kan je beter overtuigen. Mijn administratie doe ik dan weer zittend.”

ilsecottenie

Vaarwel pijnlijke rug en schouders
“Vroeger had ik ofwel een volledig staand ofwel een volledig zittend beroep”, gaat Ilse verder. “Elke houding zorgde aan het einde van de dag voor haar eigen lichamelijke klachten. Als ik zittend werkte, zat ik vaak lang in dezelfde houding. Ik had ook meer de neiging om op mijn tafel te hangen. Daardoor had ik aan het einde van de dag een kromme, pijnlijke rug en verzwakten mijn buikspieren. Wanneer ik nu aan een statafel werk, merk ik sneller dat ik erop steun en beweeg ik meer.”

 

Iedereen is veel beweeglijker geworden en de contacten onder collega’s verlopen vlotter

 

Vlot wisselen van houding
De combinatie van staan en zitten zorgt dus voor meer afwisseling in de lichaamsposities. Het gaat ook heel makkelijk: “Ik stel de hoogte van mijn tafel eenvoudig in met een knopje aan de zijkant. Het elektronische systeem laat de tafel dan tot de gewenste hoogte zakken of stijgen. Zodra ik bijvoorbeeld pijn in mijn schouders voel omdat ik de tafel niet juist had ingesteld, pas ik de hoogte weer aan. Het verlicht de pijn meteen.”

Collega’s werken spontaner samen
Een ander opvallend pluspunt van de statafels is de dynamiek onder de collega’s. Ze stappen gemakkelijker op elkaar af om samen te werken of vragen te stellen. Ilse Cottenie: “We wisselen nu vaker van tafel. We gaan sneller naast een nieuwe collega werken of nemen onze laptop even mee om een project aan dezelfde tafel te bespreken. Iedereen is veel beweeglijker en de contacten verlopen vlotter.”

Goede houding blijft cruciaal
Toch is een zit-statafel niet zaligmakend. Een basiskennis ergonomie blijft belangrijk. “Soms wijst een collega me erop dat ik verkeerd zit. Om klachten te vermijden, moet je je benen in een hoek van 90° zetten en moet je scherm iets lager dan je ogen staan. Af en toe vergeet ik dat en dat voel ik wel aan het einde van de dag”, legt Ilse uit.

Anders en beter? Check!
Zijn statafels een oplossing voor ons sedentaire bestaan? Onze collega’s reageren enthousiast. Zij zijn vooral gewonnen voor een combinatie van staan en zitten. Zo hebben ze het beste van twee werelden, en een veranderde groepsdynamiek. Collega’s betrekken elkaar meer en werken spontaner samen. Iets wat we als redactie alleen maar kunnen toejuichen.

Redactie_FitnessMegaShops