De laagste spaarquote sinds de euro
De Belg parkeert traditioneel een relatief groot deel van zijn inkomen op een spaarboekje. In het derde kwartaal van 2015 ging het, ondanks de daling, nog steeds om 33.000 euro per Belg. De spaarquote ligt met 11,7% echter op zijn laagste punt sinds de invoering van de euro. De reden daarvoor is simpel: gezinnen geven meer uit (+0,4%), terwijl hun inkomen daalde (-0,1%). Die daling is volgens de Nationale Bank vooral te wijten aan de verhoging van de belastingen op inkomen en vermogen. Zij doen de licht positieve evolutie van andere inkomenscomponenten teniet.

 

 Waar een gewoon spaarboekje nog zo’n 0,10 % oplevert, kan dat bij een zuiver online spaarproduct tot 1,60 % zijn

 

Op zoek naar een interessant alternatief
De Belg gaat ook steeds actiever op zoek naar alternatieven voor zijn laagrentende spaarboekje. Hij kijkt daarbij onder andere naar online spaarrekeningen. Die bieden omwille van een lager kostenplaatje een hogere rente. Waar een gewoon spaarboekje nog zo’n 0,10% oplevert, kan dat bij een zuiver online spaarproduct tot 1,60% zijn.

Automatisch sparen steeds populairder
Een ander populair alternatief is het maandelijks automatisch sparen. Daarbij zet je elke maand een vast bedrag opzij. Meestal wordt dat bedrag beperkt tot maximum 500 euro per maand, maar enkele grootbanken laten hun klanten toe tot 9000 euro per jaar te storten. In ruil voor jouw spaartrouw biedt de bank je dan een hoger rendement, gaande van in totaal 1,40 tot 1,60 procent.

Of meer risico nemen?
Wie dat niet genoeg vindt, kijkt naar de beurs. Grootbanken spelen hierop in en proberen minder ervaren beleggers met laagdrempelige beleggingsplannen over de streep te trekken. Daarmee stort je elke maand een vast bedrag in een fonds naar keuze. Je profiteert zo van de expertise van de bankier en spreidt het risico in de tijd. Het maakt hen tot een te duchten concurrent van het klassieke spaarboekje. Toch sparen 7 op de 10 Belgen zonder te beleggen.

 

moneyou
We gaan actiever op zoek naar alternatieven voor ons laagrentende spaarboekje, waaronder online spaarrekeningen.

 

Waarom houdt spaarboekje stand?
Sparen zit Belgen in het bloed. En we doen dat vaak met een lange-termijndoel: voor een huis, voor de (klein-)kinderen of ons pensioen. Uit een studie door onderzoeksbureau iVox blijkt dat driekwart van de Belgen spaart om hun kinderen financieel een duwtje in de rug geven. Een derde, vooral Franstalige landgenoten, geeft aan voor de hogere studies van de kinderen te sparen. Vlamingen houden eerder de aankoop van een huis voor ogen. Daarnaast sparen Belgen traditioneel voor hun pensioen. Een gevuld spaarboekje vormt voor velen de garantie op een mooie oude dag.

De voordelen van een spaarrekening
De spaarrekening blijft in die context aantrekkelijk. Het gespaarde kapitaal wordt minstens behouden, is liquide en wordt tot 100.000 euro beschermd dankzij het depositogarantiestelsel. Bovendien is de rente tot 1.880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing, waardoor het kostenplaatje erg eenvoudig is.

 

Wat motiveert meer om te sparen dan een foto van je oogappel of van een toekomstig buitenverblijf bij je spaarrekening?

 
Beperkte steun voor meer risicovolle producten
Pensioensparen via fondsen en verzekeringen kent vergelijkbare voordelen. Maar het bedrag dat je fiscaal in mindering kan brengen, is beperkt. En wie voor (klein-)kinderen spaart, ondervindt al snel dat het zeer moeilijk is om in meer risicovolle producten te investeren. Je kan daar een mouw aan passen via een derdenbeding, maar bij een overlijden geeft dat een heel ander resultaat voor het kind.

Sparen voor je oogappel
De meeste spaarders houden het dus bij de vertrouwde spaarrekening. Om hen extra te motiveren voorzien banken in leuke extraatjes. Spaarsimulators laten bijvoorbeeld toe het maandelijkse bedrag te berekenen dat je nodig hebt om je kind of jezelf een bepaald eindbedrag te schenken. Het is ook mogelijk een spaarrekening een eigen naam te geven of er de foto van je oogappel of een verblijf in bv. Zuid-Frankrijk aan toe te voegen. Je kunt zelfs 3 keer een interne transfer doen vanaf 500 euro zonder verlies van getrouwheidspremie. Wat heb je meer nodig om gemotiveerd te sparen? En zo blijven we nog een tijdje onze spaarboekjes aandikken.