Zomer: de zon schijnt, de cocktails vloeien rijkelijk binnen, de aroma’s van verschillende stukjes vlees op de barbecue geuren door de straten. En dat is meer dan wat vlees op de grill gooien.

Een Vlaming en zijn barbecue, ze zijn bijna onafscheidelijk in de zomer. Zodra de zon een beetje warmte geeft, gaat het vuur aan in de tuinen en wil iedereen bakken en braden. Maar barbecuën anno 2016 lijkt in niets meer op de barbecue van de nineties. “Mijn vader gooide de kolen op de barbecue en een poosje later lag ook het vlees op het vuur”, aldus Bram Bonamie, beste Hobbykok van Vlaanderen in 2013. “Je kunt het nog altijd zo doen, daar is niets mis mee. Maar wie wil, kan er toch meer van maken.”

Zoutsteen & barbecue
Want net zoals chef-koks in restaurants voortdurend zichzelf proberen te innoveren, zijn ook de barbecuespealisten op zoek naar culinaire nieuwigheden. Zo was de hype van vorig jaar een zoutsteen op de barbecue. Wel, daar kan je ook in 2016 als gastheer-of gastvrouw nog steeds mee scoren. “Het gaat niet om de steen zelf natuurlijk, maar om het zout dat de steen, roze zout uit de Himalaya, voortbrengt”, legt Bonamie uit, “Het zout geeft een zachte, zilte smaak aan je vlees of vis. Zeer lekker, iets speciaals en de moeite waard om thuis eens uit te proberen.”

 

Vuurkruiden maken niet alleen je buren jaloers, je geeft ook extra cachét aan je barbecue – Peter De Clercq

 

Voeg aroma’s toe
Chef-kok Peter De Clercq van restaurant Elckerlijc en wereldkampioen barbecue in 2003 geeft ons nog enkele nieuwigheden mee om thuis te scoren: “Werk met aroma’s, ze kunnen de smaak van je vlees een andere toets geven”, vertelt hij. De voorbeelden zijn legio. Een stukje Frans vlees, denk aan een kip charolais, kun je een andere smaak geven door in de barbecue houtschilfers van wijnranken te gebruiken. Of gebruik bij Angus Beef schilfers met aroma’s van Jack Daniels. Of hou het gewoon Belgisch met West-Vlaams rood rund met houtschilfers gebaseerd op Geus Lambiek.

Gebruik verse kruiden
Niet alleen verwennerij voor je smaakpapillen, maar ook voor je neus. “Barbecue is eten met je neus”, lacht De Clercq. “Vuurkruiden bijvoorbeeld, maken niet alleen je buren jaloers, ze geven ook extracachét aan je barbecue.” Daarnaast geven verse kruiden een heerlijk aroma af. En wie heeft tegenwoordig geen rozemarijn of munt in zijn tuintje? “Wel, snoei het regelmatig bij en gebruik het in je barbecue, in een papillot met vis bijvoorbeeld. Wikkel je vis in de kruiden, de papillot zorgt ervoor dat je vis beschermd wordt en niet in stukken uit elkaar breekt.”

Superbarbecue met superfoods
Creatief omgaan met je barbecue is dus onbeperkt. Zo kun je ook met superfood werken, planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Dat kookboeken en –programma’s het er vaak over hebben, maakt dus ook dat ze de grill zullen veroveren. “Je kunt daar zo ver in gaan als je wil”, meent De Clercq. “Al kan het ook simpel: rooster enkele avocado’s, verwerk het daarna tot guacamole en dan krijg je een totaal andere smaak. Serveer met wat scampi’s, vermeng er ook nog wat goji-bessen in en je hebt een heerlijk, gezond gerechtje van superfood.”

 

Ik besteed ook veel aandacht aan salades en groenten op de barbecue – Bram Bonamie

 

Meer dan vlees
De tendens om gezonder te eten, is met de introductie van superfood dus helemaal in. “Het gaat om meer dan een dikke lap vlees”, aldus Bonamie. Zelfs fruit op de barbecue is geen uitzondering meer. “Integendeel, een in twee gesneden citroen laten grillen op de barbecue en daarna verwerken in je fruitsla geeft een heel andere smaak. Het zure van de citroen wordt als het ware gekarameliseerd door het vuur. Heel lekker en gezond in combinatie met koud fruit.” Het zijn ook niet alleen mannen die willen bakken, evenveel vrouwen zijn van de partij. “Omdat ze weten dat ik ook veel aandacht besteed aan salades en aan groenten op de barbecue.”

Gegrilde desserts
Sergio Herman sluit ‘een lekker gerechtje’ graag af ‘met een lekker dessertje’. En ook daar kan de barbecue bij helpen, zonder al te veel voorbereidingswerk. “Onlangs nog heb ik melk en room gerookt op de barbecue met Jack Daniel houtschilfers”, legt Bonamie uit. “Daarna heb ik er ijs van gedraaid en er een schuimpje aan toegevoegd op basis van whiskey. Lekker en toch eens iets helemaal nieuws.”

Nationale dag van de BBQ
Barbecueën staat in ieder geval garant voor een lekkere maaltijd en een gezellig moment. Het brengt mensen samen en zorgt voor plezier. Het bracht De Clercq vorig jaar op het idee om 15 augustus uit te roepen tot nationale dag van de barbecue. “En laat ons dat dit jaar nog eens doen”, besluit hij. “Er een geweldige zomerdag van maken met buren en vrienden en intussen die barbecue laten grillen…”