Nog niet zo lang geleden bestond een wintersportvakantie in 95 procent van de gevallen uit een rit richting Alpen of Dolomieten. Een week lang sjeesde je langs afgebakende pistes naar beneden. Na de après-ski verorberde je een kaasrijke maaltijd om vervolgens gezelschapsspelletjes te spelen in een knusse chalet of een veel te klein appartement. Vandaag verkiest het gros van de groepen of gezinnen nog steeds deze formule – never change a winning team – maar is er ook steeds meer keuze voor wie het graag avontuurlijk, gastronomisch of cultureel aanpakt.

Kies zelf je skiroute
Grootste trend binnen het hele wintersportgebeuren is ongetwijfeld de opkomst van het toerskiën. Daarbij laat je de skilift links liggen en loop je zelf de berg op langs een zelfgekozen off-piste route. Waar een mooie helling opduikt, ski je door de diepsneeuw terug naar beneden. Jurgen Groenwals, hoofdredacteur van Wintersportgids, reist reeds een aantal jaar met zijn splitboard – een snowboardvariant van toerskiën – de wereld rond. Een van zijn meest memorabele tochten beleefde hij in Noorwegen. “Ik mocht er in de sporen lopen van Andreas Fransson, een van de beste extreme freeskiërs ter wereld, die vorig jaar helaas is overleden.”

Eén met de natuur
Vaak duren zulke toerskitochten meerdere dagen en slaap je onderweg in een berghut of – als je echt één wil zijn met de natuur – in een tent of zelf gegraven sneeuwhol. Groenwals heeft ervaring: “Na vier uur stijgen door een adembenemend landschap in Noorwegen bereikten we de top, waar een heuse sneeuwstorm vrij spel kreeg. We groeven een sneeuwkuil om in te schuilen en op krachten te komen. Daarna volgde de afdaling door verse poeder, langs indrukwekkende hellingen en met zicht op boten in een fjord. Mooier dan dit kon het bijna niet worden.”


In vakantieboerderijen aan de piste kan je ’s avonds opwarmen bij de open haard – Monika Zipperle

 

Technische snufjes
De sport wordt steeds populairder in Alpenlanden, wat maakt dat de meeste grote merken ondertussen toerski’s in hun gamma aanbieden. Daarbij vormen schoenbindingen het grootste verschil met traditionele skilatten. Bij het stijgen komt de hiel los, net zoals bij langlaufen, en voor de afdaling klikken de laarzen achteraan terug vast. Tijdens de klim plak je ook skivellen onder de latten zodat je niet naar beneden glijdt.

Overnachten in sneeuw en stijl
Gelukkig moét je niet door de diepsneeuw ploeteren om te mogen overnachten in een iglo. Overal in de Alpen verrijzen iglodorpen naar Scandinavisch model, waar je slaapt op ijsbedden met schapenvellen, eet van ijstafels en drinkt uit ijsglazen. Iets minder extreem maar zeker zo charmant zijn vakantieboerderijen die bij een skipiste liggen. “Je start er de dag met een stevig ontbijt van verse hoeveproducten, zodat je vol energie op de latten kan,” aldus Monika Zipperle van Roter Hahn, een Italiaans kwaliteitslabel voor appartementen en vakantiehuizen bij een boerderij. “’s Avonds kan je opwarmen bij de open haard.”

 

Freeriden door verse poedersneeuw, met zicht op boten in een fjord… mooier kon het bijna niet worden – Jurgen Groenwals

 

Luxe troef
Wie het liever verfijnder heeft, hoeft maar te kiezen uit een almaar groter wordend aanbod aan luxechalets en appartementen, vaak uitgerust met wellnessfaciliteiten en luxekeukens waarin je ‘s avonds gastronomisch kan kokerellen. Houd je van luxe maar steek je eigenlijk liever de voetjes onder tafel? Boek dan een vijfsterrenhotel in een mondaine skioord zoals Courchevel. Wie weet loop je er wel een royal of beroemdheid tegen het lijf.

Citytrip & skivakantie
Ook de skivakantie annex citytrip kent een opmars. Daarbij reis je naar een stad omringd door besneeuwde bergtoppen, snuift er de lokale cultuur op en wisselt musea af met enkele uren op de piste. Onder andere in het Oostenrijkse Innsbruck kan je ’s morgens de latten aanbinden, ’s middags winkelen en ’s avonds tafelen in een gastronomisch restaurant. Ook Salzburg en Genève lenen zich voor een city-snowtrip en noordelijker ligt Oslo, ook dichtbij de bergen. Daar nemen de inwoners hun latten zelfs mee in de metro, die bijna tot aan de piste rijdt.

Spannende skioorden
Wie geen nood heeft aan honderden kilometers hightech ski-infrastructuur of stadswandelingen, bijvoorbeeld ouders met jonge kinderen, komt in de kleinere en onbekendere gebieden vaak beter en voordeliger aan zijn trekken. In Oost-Europa valt er bijvoorbeeld minder te citytrippen, maar je kan er wél goedkoop op skivakantie. Je kan skiën in Tsjechië, Bulgarije, Roemenië, Servië en Bosnië en ook het kleine Slovenië investeerde de voorbije jaren fors in haar skifaciliteiten. Een andere keuken, een andere taal, dubieuze skiliften… of hoe een skivakantie meteen ook een bijzondere reiservaring kan worden.