Wedden dat elk bedrijf zich al afgevraagd heeft wat ze moeten doen om de energiefactuur naar beneden te krijgen? Wedden dat jij je dat ook al hebt afgevraagd?

Voor veel firma’s, van de kleinste garagist tot de grote petrochemische bedrijven die perslucht gebruiken, ligt de oplossing echter voor de hand: een compressor of persluchtinstallatie geeft warmte af. Energie waar in veel gevallen niets mee gedaan wordt.

Recupeer warmte-energie
De warmte die vrijkomt in een compressor kan je 70 tot 90 procent recupereren. Aangezien het overgrote deel van de compressoren binnen staat – ongeveer 90 procent – kan je gemakkelijk de installatie aansluiten op kanalen die de warmte opvangen. Daarna kan je er de productiehal of kantoorruimte mee verwarmen. Of je kan er water mee opwarmen, voor je boilers of om te gebruiken in je productieproces. Eventueel kan je ook een weersafhankelijke sturing installeren: als het koud is, wordt de warmte gebruikt, als het warm is, wordt de warmte gewoon afgevoerd.

 

70 tot 90% van de warmte die vrijkomt in een compressor kan je recupereren

 

Stap over op gratis
Denk je nu: mijn kantoor wordt voldoende verwarmd? Of, ik heb genoeg warm water? Fout gedacht!

Om je kantoor of water te verwarmen spreek je op dit moment waarschijnlijk een andere energiebron aan, zoals stookolie, gas, elektriciteit,… Energie waarvoor je heel wat geld neertelt, terwijl je een compressor hebt die gratis energie levert. Die andere energie heb je een heel stuk minder nodig als je de restwarmte van je compressor gebruikt. Gevolg: Je energiefactuur zal dus dalen.

Verdien investering snel terug
Hoeveel geld kan je zo besparen? Dat hangt af van de grootte van de compressor en hoeveel die draait. Maar als je de warmte van de kleinste compressor die weinig draait, hergebruikt, dan heb je in maximum vijf jaar je investering terug verdiend. Over het algemeen, bij een grote compressor die heel veel gebruikt wordt, verdien je je investering na een jaar terug. Bovendien gaan je CO2-taksen naar beneden en voorziet de overheid ook subsidies waarmee 30 tot 40% van de investering kan worden terugverdiend.

Ook meegenomen: één van de doelstellingen van de Europese Unie tegen 2020 is 20% besparing op energie. Een bedrijf kan al 20% besparen door de compressor optimaal te gebruiken. Gebruik je dan ook nog de restwarmte van je compressor dan bespaar je nog meer.

 

Bij een grote compressor die veel gebruikt wordt, verdien je je investering na een jaar terug. 

 

Hoe begin je eraan?
Niets zo rendabel als een compressor die optimaal wordt gebruikt.

  1. Zet de compressor uit na werktijd. Compressoren die blijven doordraaien, verbruiken nog altijd 25 procent van de energie.
  2. Pak luchtlekkages aan. In oudere persluchtsystemen gaat tot 20 procent van het totale persluchtverbruik verloren door lekkages.
  3. Verminder de drukmarge. Een daling van 1 bar zorgt voor 7 procent minder energieverbruik.
  4. Upgrade naar nieuwe technologieën. Zo kan je tot 2 procent van je energieverbruik besparen.

Is dit allemaal in orde, kies dan resoluut voor de terugwinning van de restwarmte van je compressor. Zo realiseer je de grootste besparing. Je zal het iedere maand opnieuw merken op je energiefactuur.

Nog niet overtuigd?

  • 70 procent van de bedrijfskosten van een compressor gaat op aan energie
  • met het geld dat je bespaart door de compressor na werktijd stil te zetten, kun je een buitenverblijf kopen
  • een luchtlek van een kwart duim kost na een jaar even veel als een kleine auto
  • met een drukverlaging van 1 bar bespaar je genoeg om een zeilboot te kopen
  • door je luchtinstallatie te vervangen of te upgraden spaar je genoeg uit om een motorfiets te kopen
  • onbenutte compressiewarmte kost zoveel als een citytrip eerste klasse