Wendy MettenIn samenwerking met

Wendy Metten,
Waarnemend Algemeen Directeur, Inter

Niet alleen rolstoelgebruikers hebben baat bij een toegankelijke omgeving, maar ook ouders met een buggy, toeristen met valiezen of leveranciers met een stootkar. Iedereen wil snel zijn weg vinden in een gebouw of ontvangt graag gemakkelijk te begrijpen documenten.

Lekker een avondje theater of opera? Een weekendtripje naar zee? Klinkt allemaal supertof. Maar niet altijd voor iedereen. Voor mensen met een beperking gaat er dikwijls een hele voorbereiding aan vooraf. Een aangepaste toegang, parking, een aangepast toilet is heel wat minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Zelfs een dagje shoppen met de buggy ontaardt in een ware zoektocht naar toegankelijke winkels.

(On)zichtbare drempels
Gelukkig gebeuren in België al veel inspanningen voor toegankelijkheid. Dat is wettelijk ook verplicht door onder andere de VN-conventie voor personen met een handicap en de Vlaamse toegankelijkheidsverordening. Toch zijn er op dit moment nog veel (on)zichtbare drempels. Een toegankelijke omgeving vraagt aandacht tot in de kleinste details. Gebouwen en de omgeving moeten toegankelijk ingericht zijn, van de parking tot de inkom en het toilet. Dat noemen we de keten van toegankelijkheid.

Gebouwen en de omgeving moeten toegankelijk ingericht zijn, van de parking tot de inkom en het toilet

 

Geïntegreerde benadering nodig
Toegankelijkheid meten is dan ook erg belangrijk, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat niet alles van waarde meetbaar is. Om te komen tot een echt toegankelijk resultaat, is er doorgedreven aandacht en begeleiding nodig van concept tot realisatie. Daarom is samenwerking met en ondersteuning van lokale besturen, bouwheren, overheidsinstanties, projectontwikkelaars, gebruikers en architecten van groot belang. Een goed toegankelijkheidsbeleid heeft namelijk een geïntegreerde benadering nodig: alle actoren moeten hun schouders zetten onder toegankelijkheid.

Advies in verschillende sectoren
De voorbije jaren is er gelukkig wel vooruitgang geboekt. De provinciale en Vlaamse toegankelijkheidsregelgeving uit 2010 zette veel in gang. En dankzij het subsidiebeleid van de provinciale en Vlaamse overheid kan Inter toegankelijkheidsadvies geven in verschillende sectoren, zoals welzijn en gezondheid, cultuur, toerisme en erfgoed. Daarnaast hebben we samen met het Vlaams Infrastructuurfonds Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) inspiratiebundels gepubliceerd over toegankelijkheid in de zorg- en welzijnssector. Informatie over toegankelijkheid lees je op www.toegankelijkvlaanderen.be en op www.navigeerenparkeer.be vind je alle voorbehouden parkeerplaatsen in West-Vlaanderen terug.

Toegankelijke festivals
Ondertussen zijn er ook heel wat toegankelijke evenementen in Vlaanderen. Dranouter was het eerste festival dat Inter mee toegankelijk maakte. Ook de meeste lokale besturen maken werk van toegankelijkheid door een convenant met Inter. Een goed toegankelijkheidsbeleid heeft een geïntegreerde benadering nodig: alle actoren moeten hun schouders zetten onder toegankelijkheid.