In samenwerking met

Wendy Bosmans, psychologe & ex-Supernanny

Opvoeden anno 2017, is niet ‘chill’, ‘peanuts’ of ‘relax’. Ook niet ‘easy peasy’ ‘swaggy’ of ‘lay back’. Maar eerder ‘OMG’, ‘What the *’ of andere uitspraken die ik als veertigplusser – die heel erg haar best doet – niet helemaal begrijp.

Het plan was nochtans waterdicht. Ik zou een lieve, hippe, coole, strenge maar rechtvaardige mama worden. Eentje die altijd pedagogisch verantwoorde keuzes maakt en nooit flipt! Maar het is anders uitgedraaid.

Niet-perfecte super mama
De eerste scheurtjes in mijn plan verschenen al toen ik mijn dochter van twee paaide met een zakje chips voor het eten omdat ik dan even rustig kon koken. Of toen ik mij, aan de andere kant van het land, realiseerde dat ik haar naar haar eerste verjaardagsfeestje had gestuurd zonder cadeautje voor de jarige. ‘Super mama’ bleek, net zoals alle anderen, niet perfect!

Flitsmaatschappij
Opvoeden anno 2017 is dan ook een heel ander verhaal dan 20 jaar geleden. Alles gaat zo snel! We leven in een ‘flits’ maatschappij waar er voortdurend allerlei opties voorbij schieten. Kinderen hebben een smartphone, waar ze nooit mee bellen, een e-mailadres, dat ze niet gebruiken en de revelatie Facebook blijkt alleen nog maar voor kleine kinderen en oudere mensen te zijn. Daarbovenop piept mijn telefoon de hele dag als de schoolresultaten van de kinderen op het scherm verschijnen, soms zelfs al voor zij ze ontvangen hebben. En als je eén dag niet Whatsappt, blijk je dertig berichten van je vriendinnen, sportclubs van de kinderen of je collega’s gemist te hebben. In deze snelle wereld moeten hedendaagse ouders hun kinderen opvoeden.

 

Prioriteiten moeten gesteld worden en dus moet je zo nu en dan eens ‘nee’ zeggen

 

Druk op de pauzeknop!
Zo nu en dan is het nodig dat je als ouder eens even op de pauzeknop duwt. Zowel in je eigen agenda als in het leven van je kinderen. Eén keer in de week kwality time met je kind is niet voldoende. Ook in het dagelijkse leven hebben kinderen duidelijkheid nodig en iemand die hen begeleidt in het maken van alle keuzes. Het aanbod is namelijk op alle gebied oneindig groot en in een muisklik beschikbaar.

Nee tegen jezelf en je kind
Je moet niet langer wachten tot er iets op de televisie komt om het te zien. Niet wachten tot mama tijd heeft om te gaan shoppen voor je favoriete sneakers. Gewoon vandaag bestellen en morgen worden ze al netjes geleverd. Prioriteiten moeten gesteld worden en dus moet je zo nu en dan eens ‘nee’ zeggen. ‘Nee’ tegen je kind en ‘nee’ tegen jezelf. Als je kind het moeilijker heeft op school en een belangrijke toets in het vooruitzicht, dan kun je in die week misschien een keertje niet gaan sporten. Of als ze een voetbalwedstrijd hebben, is het wel leuk als er een ouder is om hen aan te moedigen, al ben je totaal niet geïnteresseerd in het spel.

Volg je kinderen
Iedere dag opnieuw ben ik verwonderd over hoe moeilijk sommige ouders tijd kunnen vrijmaken in hun eigen agenda voor hun kinderen terwijl dit toch oh, zo nodig is. Of je nu een baby in huis hebt of een tiener, in iedere nieuwe fase is er zoveel te ontdekken en wordt je geconfronteerd met heel wat nieuwigheden. Om je kind te kunnen volgen, moet je wel weten met wat ze bezig zijn. Ik volg hen alvast op Snapchat en Instagram.