Naast een wildgroei van verkeersborden, lijkt België soms ook een jungle van voedingslabels. Dikwijls zijn ze een extra duwtje om een product te kopen, maar zijn ze ook allemaal even betrouwbaar? En wat willen ze eigenlijk zeggen? Test-Aankoop onderzocht en ondervond. Een samenvatting.

Gezonde varkens maken lekker vlees
Als je goed en veilig varkensvlees wilt kopen, kun je kijken naar het Certus-label, dat ook wijst op respect voor dierenwelzijn. De vzw Belpork beheert het label en kijkt toe dat op elke schakel in de productieketen streng wordt gecontroleerd op voeder, dierenwelzijn, hygiëne en gezondheid. Het label is geïnitieerd doro de industrie zelf en vooral bedoeld voor de marketing, is het toch een erg betrouwbaar label danzkij de strenge regulering, controles en een traceerbaarheid.

No animals were harmed
Het Vegan-label staat op producten staan die geen dierlijke ingrediënten bevatten, ook geen zuivel of eieren. Het wordt toegekend door Vegan Society, de initiatiefnemer, op basis van de ingrediëntenlijst. Maar verdere info over de controleprocedure of het beheer van het label is niet bekend. Daarom is het label volgens sommigen niet heel betrouwbaar, maar het is in ieder geval wel een handig hulpmiddel voor veganisten.

Genoeg vissen in de zee…
Als je een MSC-label ziet, weet je dat de vis is gevangen op een duurzame manier, die overbevissing vermijdt, ecosystemen respecteert en de wet navolgt. Het is de tegenhanger van het ASC-label, dat zich richt op aquacultuur. De Marine Stewardship Council (MSC) is transparant over zijn criteria, die zijn opgeschreven in het lastenboek. En de controles gebeuren door onafhankelijke instanties. Daardoor is het een erg betrouwbaar label voor duurzame visvangst.

Geen bullshit bio
Een product met het Biogarantie-label is geproduceerd met aandacht voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid, waarbij het gebruik van water, energie, verpakking en afval beperkt wordt. Bioforum in Vlaanderen en UNAB en Probila-Unitrab in Wallonië beheren het label voor biolandbouw, voeding, textiel en cosmetica. Enkel onafhankelijke en erkende controleorganisaties mogen het label controleren, dat bovendien verankerd is in de Europese wetgeving en dus zeer betrouwbaar is.

Dol fijne visvangst
Het label ‘Dolfijnvriendelijk gevangen’ dat je dikwijls op tonijn in blik ziet, zou garanderen dat dolfijnen geen gevolgen dragen van de tonijnvangst. Ze zouden namelijk verstrikt raken in de netten om de tonijn te vangen. De focus ligt echter niet op andere bedreigde diersoorten, die ook het slachtoffer worden van visvangst. Verschillende tonijnsoorten die in blik worden verkocht, leven vaak niet in gebeiden waar dolfijnen voorkomen en er is geen controle, waardoor het keurmerk onduidelijk is.

Streekproducten van overal
Het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ is een van de oudste en meest betrouwbare labels voor streekproducten op de markt, want onder meer voorzien van een wettelijk kader. De Europese commissie geeft het label aan producten waarvan minstens één fase tijdens de productie, verwerking of bereiding gelinkt is aan de geografische oorsprong. Ook het Vlaamse label ‘Streekproduct.be’ van de VLAM is betrouwbaar, omdat het gecontroleerd wordt door onafhankelijke instanties en het lastenboek openbaar is.