Alle seizoenen hebben zo hun charmes, maar de winter is ongetwijfeld het meest knusse seizoen. Buiten staat een gure wind, binnen brandt de haard. Kaarsjes overal en de kat spinnend op schoot. Toch is niet iedereen even vrolijk in de winter. De korte, donkere dagen, de koude nachten, het gebrek aan zonlicht…

Dipje genetisch bepaald
Sommigen hebben er moeite mee. Ze voelen zich moe, futloos en lusteloos en hebben de neiging meer te eten en te snoepen. Deze milde vorm van een winterdepressie is typisch bij ons. In de tropen kennen ze het fenomeen niet. Bij grote delen van de IJslandse bevolking evenmin. Het zou te maken kunnen hebben met de grote hoeveelheid vis die ze eten – in Japan komt het ook weinig voor – maar vermoedelijk is het eerder genetisch bepaald.

 

Sauna werkt zuiverend en is een verademing voor stramme spieren – Michel Leenen

 

Van voorbijgaande aard
“SAD of het Seasonal Affective Disorder, zoals deze winterdip ook genoemd wordt, is geen echte ziekte en meestal van voorbijgaande aard”, zegt Dr. David De Loecker, diensthoofd Psychiatrie in het Imeldaziekenhuis van Bonheiden. “Zodra de dagen weer lengen, verdwijnen de verschijnselen meestal vanzelf.” Medicatie hoef je er dus niet vaak voor te nemen. Maar dat wil ook niet zeggen dat je het ziektebeeld niet serieus moet nemen. “Je moet immers voorkomen dat het evolueert naar een ernstige depressie.”

Buitenlucht en –licht
In Europa lijdt zo’n 10 tot 15 procent van de mensen aan een winterdepressie. Maar hoe kun je de kwaal nu vermijden? “De eerste vereiste is licht. Bij voorkeur natuurlijk licht”, zegt De Loecker. “Je kunt ook kiezen voor lichttherapie, maar het is zeer de vraag welk effect dat kunstmatig, fel wit licht op termijn heeft.” Een ander essentieel punt om de winterblues voor te blijven, is beweging. En liefst in de buitenlucht. “Een dagelijkse wandeling in het ochtendlicht is ideaal”, aldus De Loecker.

 

Een dagelijkse wandeling in het ochtendlicht is ideaal – David De Loecker

 

Gratis gezelligheid
In je eigen omgeving, aan zee of in de Ardennen bijvoorbeeld. “Wallonië is voor veel Vlamingen de ideale winterbestemming”, zegt Alexandra Carrara, communicatieverantwoordelijke Accueil Champêtre en Wallonie. “Met pittoreske dorpjes, gezellige stadjes, mooie natuur en tal van activiteiten. De gezelligheid van de haard en de geur van houtvuur krijg je er gratis bij.”

Sauna vs. jacuzzi
Warmte en gezelligheid zijn ook volgens Michel Leenen, zaakvoerder van Thermen Londerzeel, Dilbeek en Mineraal, essentiële dingen om de winter op een aangename manier door te brengen. “Sommigen kiezen voor de jacuzzi, anderen voor de sauna.” De klassieke sauna geeft een licht vochtige tot droge hitte van 60 à 90°C, terwijl de warmte in de infraroodsauna diep doordringt, maar je zweet er minder van. Beiden zijn een verademing voor stramme spieren.” Net als het verwarmd binnen- en buitenzwembad. “Zalig om met je hoofd boven het warm water uit te komen als de temperatuur buiten rond het vriespunt draait”, weet Leenen uit ervaring.

 

Je verblijft op de boerderij, waar je de boer een handje toesteekt. Zo ben je meteen actief én in de buitenlucht – Alexandra Carrara

 

Zout als medicijn
Een andere populaire attractie is de zoutgrot. “Bij ons is de halotherapie of zouttherapie minder gekend, maar in Polen en andere Oost-Europese landen zweren ze bij de weldaden ervan”, zegt Leenen. Door de aanwezigheid van de zoutkristallen is de lucht er extreem zuiver. Ze is rijk aan natrium, jodium en magnesium en dat werkt slijmoplossend en antibacterieel. Deugddoend voor astmapatiënten of mensen met problemen aan de luchtwegen. Een sessie van drie kwartier in de zoutgrot zou zo goed zijn als drie dagen aan zee.

Doe vaker leuke dingen
“Iedereen zou in de winter vaker leuke dingen moeten doen”, besluit De Loecker. “Eens lekker gaan eten, gaan skiën of inderdaad, een weekendje boeken in de Ardennen. Want daar valt altijd wat leuks te beleven.” Dat laatste beaamt ook Alexandra Carrara. “Wallonië lééft, ook in de winter. Je kunt hier lange wandelingen maken, in de bossen, in de sneeuw. Er zijn skipistes, langlauftrajecten, een golf champêtre tussen de koeien… Je kunt gastronomisch genieten van tal van streekproducten en je verblijft op de boerderij, waar je de boer een handje toesteekt. Zo ben je meteen actief én in de buitenlucht.”