Net zoals we massaal naar de kust rijden bij de eerste hittegolf, zo trekt sportief Vlaanderen in colonne richting Oostkantons wanneer Frank Deboosere sneeuwval voorspelt.’s Morgens een selfie op Signal de Botrange – het hoogste punt van België – en daarna even skiën. Laat de beenspieren vervolgens wat nawerken tijdens een rondje langlauf. België heeft best wel wat te bieden voor skiliefhebbers, al staat iedereen die de latten een beetje weet te hanteren in een oogwenk weer onderaan de lift.

Langlaufen in de wei
De meeste langlauffaciliteiten vind je rond Signal de Botrange en Baraque Michel, waar boeren ‘s winters de afzettingen van hun weilanden verwijderen en langlaufpaden – loipen – aanleggen. Niets zo heerlijk als de verkleumde ledematen na afloop te laten ontdooien bij een pannenkoek en een warme chocomelk in een lokale brasserie.

Pas op voor eenden
Een van onze favoriete wintermomenten is als het kwik enkele dagen onder nul schommelt en we kunnen testen of het ijs op de vijver al dik genoeg is om te schaatsen. Toch is voorzichtigheid geboden, waarschuwt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos. “Eenden kunnen wakken in de ijslaag maken, die ‘s nachts terug dichtvriezen. Zo lijkt het alsof het ijs stevig is, maar met wat pech zak je erdoor.

 

Bijna elke dag wordt wel ergens in Vlaanderen een bewegwijzerde wandeltocht georganiseerd – Roel Soors

 

 

Glühwein in de buurt

Om zeker te zijn van de veiligheid kan je surfen naar onze website, voor een up-to-date overzicht van plassen en sloten die door gemeentebesturen zijn opengesteld voor schaatsers.” Laten de vriestemperaturen het afweten, dan kan je nog altijd terecht in een indoor piste of op een van de talloze kerstmarkten. Je riskeert er alleszins niet door het ijs te zakken en, pluspunt, er is meestal glühwein in de buurt.

Ontdek de natuur
Ook zonder sneeuw of ijs valt er gelukkig heel wat te beleven in België tijdens de wintermaanden. Wandelen is de gemakkelijkste manier om de natuur bij een winterzonnetje te ontdekken. Het enige wat je nodig hebt, is een paar stevige stappers, een knusse jas en oorverwarmers. “Elk weekend en ook op weekdagen wordt wel ergens in Vlaanderen een bewegwijzerde wandeltocht georganiseerd,” weet Roel Soors van de Vlaamse Wandelfederatie.

Stippel je route zelf uit
“Gemiddeld stappen er 1200 mensen per wandeling mee en dat aantal ligt in de winter zeker niet lager.” Zelf een route uitstippelen is tegenwoordig supereenvoudig, dankzij het uitgebreide netwerk van wandelknooppunten en Grote Routepaden.” En die kan je volledig tekenen zowel op een wandelkaart, als via internet om ze vervolgens op te laden in je smartphone of gps-toestel.

Spot dieren in het bos
Wie van punt a naar punt b wandelen te gewoontjes vindt, kan onderweg proberen om dieren te spotten. De winter is daarvoor een ideaal seizoen, vermits veel bomen hun bladerdek kwijt zijn. Je kan onder leiding van een gids op beversafari langs verschillende rivieren en kreken in Vlaanderen en Wallonië. Onder andere langs de Dijle en de Maas bouwen deze schattige dieren burchten en dammen.

 

Kijk zeker na welke plassen en sloten die door gemeentebesturen zijn opengesteld voor schaatsers – Marie-Laure Vanwanseele

 

 

Vogels & zeehonden

Vogelliefhebbers moeten beslist naar het Zwin trekken, waar tijdens de wintermaanden duizenden ganzen, eenden, wulpen en andere vogelsoorten landen tijdens hun doorreis naar het zuiden. De kuststreek tussen Middelkerke en het Franse Duinkerke krijgt sinds een paar jaar dan weer bezoek van wilde zeehonden. In de winter komen de dieren vaker aan land omdat het dan een stuk rustiger is op het strand.

Waag een duikje
Wie weet tref je tijdens het zeehonden turen wel ijsberen aan. Geen echte, maar mensen die hun vitaliteit proberen te sterken door te zwemmen in koud water. Elk jaar in het begin van januari plonzen duizenden menselijke ijsberen aan het strand van Oostende de zee in voor de beruchte Nieuwjaarsduik. Getooid in de gekste outfits lijkt het wel carnaval in zout water. Ook in de rest van het land wordt er rond de jaarwisseling enthousiast in het water gesprongen. Begin dus maar al koude douches te nemen en haal je cowboykostuum van de zolder, want het belooft een drukgevilde winter te worden.