In samenwerking met

Paul Van De Mierop, zaakvoerder van Den Berk Délice

Het is rond, rood, groen, geel of bruin en zo lekker als een snoepje. Maar toch gezond! Inderdaad, een snoeptomaat. Geproduceerd met slechts één doel voor ogen: de consument de goede smaak geven waar hij recht op heeft. En die komt er niet zomaar.

Iedereen heeft ze wel al eens zien liggen in de supermarkt: kleine tomaatjes met het label ‘snoeptomaatjes’. Snoeptomaatjes bestaan al langer maar zijn aan een opmars bezig. Kinderen nemen ze mee naar school als gezond tussendoortje. Volwassenen zetten ze op tafel bij het aperitief als gezond alternatief voor chips en koekjes.

Snoeptomaatjes bestaan in alle mogelijke kleuren, elk met een aparte smaak. Een honingsmaak, een zoetzure smaak…
Die specifieke smaak komt er niet zomaar. Daar komt een hoop vakmanschap aan te pas, van in het prille begin, als zaadje. De teler koopt zijn zaadjes bij gespecialiseerde zaadbedrijven en let op twee criteria: kan ik ze goed telen en zullen de tomaatjes een goede smaak hebben?

den berk snoeptomaatjes

(Snoep)tomaatjes in België?
Niet iedere tomatenplant is geschikt voor België. Het klimaat is hier nu eenmaal anders dan in het zuiden. De zon schijnt niet altijd en ook de temperatuur is niet echt altijd tomatenproof. Wat zijn dan de belangrijkste aandachtspunten voor tomatentelers om de beste snoeptomaatjes te kunnen produceren?

 • Licht & warmte
  Zelfs in serres is het belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid licht en warmte die ze nodig hebben. Dikwijls moet er in de serres bijgestookt worden, zeker als je kiest voor een plant die veel warmte nodig heeft.
 • Glas en kasconstructie
  Dat is niet alleen duur, maar ook belastend voor de natuur. Vele producenten proberen dan ook op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Alleen al de keuze van het glas en de kasconstructie spelen een rol. Bepaalde types van glas zorgen voor een hogere productie op een kleinere oppervlakte, waardoor er minder grondoppervlakte en energie nodig is.
 • Verwarming door WKK
  Wat ook vaker gebruikt wordt bij grotere serres, is een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK), die tegelijk elektriciteit en warmte opwekt. De teler kan ervoor kiezen om de warmte te gebruiken om de serre te verwarmen. Ook de CO2 uit de rookgassen kan hergebruikt worden na een grondige filtering. De gefilterde gassen zijn namelijk een goede voedingsbron voor de planten. Een WKK wordt niet door elke tomatenteler toegepast, aangezien het eerst een hele investering vergt voor je hier zijn rendement uit haalt.
 • Oogst en opbrengst
  Een tomatenplant kies je echter niet alleen in functie van het klimaat waarin ze gedijt, ook de opbrengst ervan is belangrijk. Kun je een plant maar enkele weken op een seizoen oogsten? Dan steek je er veel energie in met slechts een kleine opbrengst als resultaat. Een plant die langer bloeit en een grotere oogst oplevert, is meestal interessanter. Het uiteindelijke doel voor grote tomatenproducenten is de consument het hele jaar door tomaatjes met eenzelfde, lekkere smaak aan te bieden. Als producent van smaaktomaten stuur je de plant volledig smaakgericht, waardoor de opbrengst van de plant veel lager zal liggen dan bij een normale teelt.
 • Smaak
  En die smaak, daar gaat het natuurlijk om. Als de teler zaadjes kiest, kijkt hij eerst en vooral naar de smaak van de tomaten. Is er eenmaal gekozen voor een zaad dat lekkere tomaatjes oplevert, dan dan is het de kunst om het meest smaakvolle product aan je plant te laten groeien en dus het uiterste uit je plant te halen.

den berk oogst snoeptomaten

Tijdens het volledige productieproces staat de smaak centraal. Als er bijvoorbeeld beslist wordt om de plantjes om één of andere reden meer water te geven, dan zal eerst nagegaan worden of dat geen negatieve invloed zal hebben op de smaak. Het zijn nu eenmaal snoeptomaatjes en die moeten lekker zijn.

Er zijn intussen zoveel soorten ontwikkeld dat iedereen zijn gading vindt. Zoet, knapperig, sappig, fruitig, exotisch… En als je niet kan kiezen, dan ga je gewoon voor een assortiment van verschillende kleurige tomaatjes. Het tomatenassortiment lijkt wel een ouderwetse snoepwinkel. Met één groot verschil: het is een gezond snoepje.


Snoeptomaatjes in Dagelijkse Kost