De zomermaanden zijn synoniem aan reizen en vakantie. Maar iedereen vult die begrippen anders in. De ene brengt de zomer het liefst in eigen streek door, voor de andere kan het niet ver genoeg gaan. En ook de manier van reizen durft al eens verschillen, ook bij deze BV’s.

 

©HerrSeeleHerr Seele, schilder

Zomer is voor jou …
“… mijn favoriete seizoen. Niet omdat ik een zonneklopper ben, integendeel: ik ga het hele jaar door warm gekleed, in pak en met das en bij voorkeur in zo fel mogelijke kleuren. Het gaat me in de zomer dus niet zozeer om de zon. Ik zit nog  het liefst van al in de schaduw. Dé reden waarom ik de zomer als mijn favoriete seizoen noem, is het feit dat de dagen langer zijn. Voor iemand als ik die dag in dag uit schildert en tekent, is dat een zegen. Werken met daglicht is nu eenmaal veel aangenamer dan met kunstlicht. Lange dagen zijn met andere woorden goed voor de productiviteit. En het feit dat ik in de lente ben geboren en nog enige tijd in Firenze heb gewoond, zal ook wel bijdragen tot mijn liefde voor de zomer.”

Welk land en/of welke stad heeft jouw hart veroverd en waarom?
“Ik ben dol op Nord-Pas-de-Calais, vooral dan de strook tussen Duinkerke en Bray-Dunes, waar je vier charmante dorpjes hebt en nog oerduinen vindt – zoals die er dus in de prehistorie bijlagen. Noord-Frankrijk klinkt misschien niet sexy of exotisch, maar het is er prachtig, rustig en heel groen. Ook Engeland kan mij bekoren, vooral dan de streek rond Kent die de Garden of England wordt genoemd. Duitsland vind ik eveneens top, hoewel het land als vakantiebestemming niet meteen de beste reputatie geniet. Maar haar grote steden, zoals Keulen, zijn fantastisch én de Duitsers zijn grappige mensen, omdat ze gezien hun DDR-verleden niet altijd helemaal mee zijn.”

Hoe reis je het liefst?
“Ik mag het wellicht niet zeggen, maar de laatste jaren reis ik het liefst met mijn camionette, waar ik dan ook in slaap. Ik zwier een matras, schildersezel en tafel in de laadruimte en vertrek. Vooral omdat ik aanhanger ben geworden van het zogenaamde pleinairisme: schilderen in open lucht. Ik rijd, parkeer me ergens en schilder vervolgens wat ik zie. Noord-Frankrijk leent zich daar uitstekend toe. Vliegen verafschuw ik, ik ben er bang voor. Reizen met de trein vind ik wel heerlijk, maar het gebeurt te weinig. Maar als ik het doe, is het in eerste klasse, zodat ik toch wat quality time heb. Met mijn hoofd als een gloeilamp val ik namelijk nogal op, en dat is niet altijd even prettig.”


 

©ElsPynooEls Pynoo, zangeres Vive la Fête

Zomer is voor jou …
“… zoveel mogelijk buiten leven. Ik word gewoon naar buiten gelokt wanneer de tuin bloeit en groeit. Ik haal veel voldoening uit de natuur én ik vind het in die periode geweldig om het huis of de stallen opnieuw te verven of te repareren waar nodig. Anders gezegd: zomer is voor mij vroeg opstaan en laat gaan slapen, en alle energie die ik in de winter heb opgeslagen volop benutten. Ik zit in dit seizoen dan ook letterlijk geen half uur neer – luieren op een terras of strand is niet voor mij weggelegd. Ik begin onmiddellijk te denken ‘ik zou dit of dat kunnen doen’, en dan word ik zeer onrustig. Ik vind met andere woorden rust wanneer ik met iets bezig ben, en het liefst in de buitenlucht!”

Welk land en/of welke stad heeft jouw hart veroverd en waarom?
“Brazilië, zonder twijfel. Met Vive la Fête zijn we er al een tiental keren geweest, in verschillende steden in alle uithoeken van het land, en ik hou er meer en meer van. Ik heb het gevoel dat de tijd daar wat trager loopt en dat de mensen tevreden zijn met kleine dingen. Ze stralen een zeker optimisme uit waar ik heel gelukkig van word. Ik hou ook van de overweldigende natuur van Brazilië, de taal en de fantastische gastronomie, de cultuur én het klimaat. Ooit hebben we een boottocht gemaakt op de Amazone in een oude schuit en ik heb er toen ook gezwommen. Dat was één van de gelukkigste momenten van mijn leven. Kortom, van alle landen die we tot nog toe al bezocht hebben is Brazilië mijn favoriet.”

Hoe reis je het liefst? All-in, avontuurlijk, per auto, met het vliegtuig… ?
“We zijn keer één keer naar de Dominicaanse Republiek geweest in een fantastisch all-inhotel, maar ik zou het geen tweede keer doen. Alles was er super en geweldig, maar ik voelde me er een echte toerist. En te veel kuddegedrag ligt me niet – ik bewandel graag mijn eigen pad, zodat ik dingen kan ontdekken. Voor de rest sta ik open voor alle reisformules: wildkamperen én cruisen met de auto én een vliegvakantie maken. Maar thuisblijven bij de dieren en een reis om de wereld maken in mijn hoofd is ook goed voor mij. Staan trouwens nog op mijn verlanglijstje: de Verboden Stad in Peking, de Angelwaterval in Venezuela, de Grand Canyon en alle wereldwonderen!”


 

©IngeborgSergeant
©IngeborgSergeant

Ingeborg Sergeant, coach en meditatiebegeleidster

Zomer is voor jou …
“… hét seizoen om energie te krijgen. Ik ben een echt zomermens, de energie die ik van de zon krijg, is echt niet bij te houden. Dat betekent dus ook dat ik heel veel kan doen in deze periode. Elke zomer werk ik dan ook door tot half augustus, uiteraard ook omdat zoveel mensen dan eindelijk tijd kunnen maken om in ons centrum eens te komen ervaren wat meditatie of Dru yoga voor hen kan betekenen. De zomer is daarnaast ideaal om de workshops buiten te organiseren, op 1 augustus doe ik het zelfs aan zee, op het strand. Maar het is uiteraard niet allemaal werken wat de klok slaat: de laatste twee weken van augustus gaan we met ons gezin er even tussenuit… Ik weet nog niet naar waar. We zijn altijd late boekers.”

Welk land en/of welke stad heeft jouw hart veroverd en waarom?
“Ik heb afgelopen winter een eiland in de zon ontdekt dat mijn hart meteen heeft gestolen én danig geroerd: meer bepaald Koh Samui, een eiland ten zuiden van Thailand. Het deed me meteen beseffen dat het paradijs op aarde dus wel degelijk bestaat. Omwille van die overrompelend heerlijke ervaring heb ik besloten om er in januari 2018 voor een hele maand naartoe te gaan, samen met mensen die bij mij meditatie of yoga volgen.”

Hoe reis je het liefst?
“Ik vind het heerlijk als ik met mijn blote voeten in het zand een garnaalkroketje kan eten. Daar mag gerust een glaasje witte wijn bij en enkele goede vrienden. Dat strand moet zich trouwens niet per se aan de andere kant van de wereld bevinden: bij ons aan de kust kan dat ook perfect. Overal waar de zon schijnt, waar mensen ontspannen en tevreden zijn en waar de inhoud van het gesprek toch voor de nodige interactie zorgt. Dus de manier van reizen doet er voor mij niet zoveel toe. De vakantie is pas af wanneer er ook boeken bij zijn die me niet loslaten. Kortom, geef mij maar veel buitenlucht en niets dat moet. De tijd, de vrijheid en de moeiteloosheid hand in hand. Ja, heerlijk!”