Eens de examens zijn afgelopen en het kot een laatste poetsbeurt krijgt, is het tijd voor die drie maanden vakantie, als je tenminste geen herexamens hebt. Drie maanden luieren op het strand of liever een vakantiejob die je meteen relevante werkervaring oplevert?

Wie nog aan het studeren is of een opleiding heeft voltooid, blijft één groot voordeel hebben: drie maanden vakantie! Tijd om te onthaasten, maar vooral ook tijd om niet bij de pakken te blijven zitten. Zoek bijvoorbeeld je toevlucht in een vakantiejob om je kas te spijzen, maar je kan ook op een andere manier je vrije tijd invullen én tegelijk ervaring op te doen. Want diploma’s vormen misschien de basis om een eerste job te vinden, maar om aan die most wanted job te raken, moet je alle troeven uitspelen.

Toon engagement
Denk daarbij bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Zo toon je engagement voor een organisatie waar je een gelijkaardige rol vervult als een betaalde medewerker. “Vrijwilligerswerk opent deuren, creëert kansen en staat altijd mooi op het cv”, zegt Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Vrijwilliger zijn, staaft dat je iets wil doen uit interesse, zonder dat je daarvoor een vergoeding hoeft te krijgen. “Zelfs als je leider in de jeugdbeweging bent geweest, moet je dit zeker vermelden op je cv. Dat duidt op verantwoordelijkheidsgevoel. Hetzelfde geldt voor iemand die in een bestuursorgaan van een vzw zetelt. Je leert er de werking kennen en je verwerft kennis over pakweg financieel inzicht.”

 

Vrijwilligerswerk opent deuren, creëert kansen en staat altijd mooi op het cv – Eva Hambach

 

Zet ondernemerschap in de verf
Belangrijk dus om zaken die het ondernemerschap in de verf zetten, te vermelden. Wie van aanpakken weet, heeft een stapje voor. Oké, rijk zul je niet worden van vrijwilligerswerk, maar ongetwijfeld wel rijk aan ervaring. Hambach bevestigt: “Studenten die pas van school komen, hebben nog niet veel body om hun cv mee aan te sterken. Alle extra’s zijn welkom, zeker als ze een duidelijke meerwaarde bieden. Vrijwilligerswerk geeft een echte meerwaarde op het cv. Bedrijfsleiders of human resource managers hebben er meestal oog voor.”

Geef jezelf op
En vrijwilligerswerk saai? Iets voor oude mensen? “Helemaal niet”, ontkract Hambach. “Vrijwilligerswerk is net erg in trek bij studenten en jongeren tot 25 jaar.” Ook een studie van de Koning Boudewijnstichting wees uit dat oudere mensen zich veel minder opgeven als vrijwilliger dan jongeren. Onze jeugd komt dus meer geëngageerd voor de dag dan verwacht.

Check de database
Het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk houdt er voor geïnteresseerden een database op na met vacatures. “Net zoals de VDAB werk aanbiedt, doen wij dat met vrijwilligerswerk”, verduidelijkt Hambach.“Het betreft niet alleen een vacature voor een goed doel of een liefdadigheidsinstelling, maar we zien vrijwilligerswerk in de brede zin. In ons aanbod vind je ook vrijwilligerswerk als enquêteur, als sportmedewerker voor een nieuwssite of als app-ontwikkelaar voor een vzw.”

 

Taalkampen geven een duidelijke meerwaarde voor de toekomst, omdat ze het taalgevoel aanscherpen en de zelfstandigheid opkrikken – Mathieu Vanherpe

 

Ga op taalkamp
Niet alleen de klassieke vakantiejob, het werk als vrijwilliger of je participatie in een jeugdbeweging geven je curriculum extra cachet, ook een buitenlandse stage of een taalbad kan je toekomstige baas misschien overtuigen. Mathieu Vanherpe organiseert jaarlijks mer Loppem Conversa verschillende taalkampen en ziet alleen maar voordelen: “Taalkampen geven een duidelijke extra voor de toekomst omdat ze het taalgevoel aanscherpen en de zelfstandigheid opkrikken.”

Maak jezelf verstaanbaar
Leerlingen en studenten worden geconfronteerd met een grote handicap, namelijk dat ze zich niet mogen uitdrukken in de moedertaal. Franstaligen bijvoorbeeld, moeten plots alles in het Nederlands uitleggen: “Ze moeten bijna letterlijk handen en voeten gebruiken om zich verstaanbaar te maken. Een nieuwe taal gebruiken en oplossingen zoeken voor woorden die ze niet kennen, zorgt ervoor dat ze zelfstandiger en zelfredzamer worden”, meent Vanherpe.

Blijf oefenen
Het is algemeen geweten: kennis is macht. Wie dus verschillende talen vlot kan spreken en schrijven, heeft duidelijk een streepje voor. Vanherpe: “In beide gevallen heb je er alle baat bij dat je je zelfzeker voelt in een taal. Dat je de taal niet alleen in je hoofd kent, maar ook voelt, is heel belangrijk. Om dit te kunnen, is oefening in de praktijk nodig.” In ieder geval is de zomervakantie duidelijk een periode van perspectieven, zowel recreatief als informatief. Het is dan de kunst om er zo veel mogelijk uit te halen. Begin al maar te plannen.