Weinig evoluties in het industriële landschap die de laatste tijd zo in de belangstelling staan als Industry 4.0. Luidt dit nu echt een nieuw tijdperk in, vraagt Walter Auwers van Sirris zich af? Of heeft de hype de realiteit ingehaald? En moeten Vlaamse CEO’s hier eigenlijk al van wakker liggen?

Na het stoomtijdperk, de lopende band en de uitvinding van de microchip maakt de industrie zich klaar voor de vierde revolutie: Industry 4.0. Alle machines worden verbonden en van sensoren voorzien, data vloeit in alle richtingen en robots worden steeds slimmer. De term werd enkele jaren geleden in Duitsland gelanceerd, maar maakt mondiaal opgang. “Eerst dacht men dat dit rond 2030 of 2040 realiteit zou worden”, zegt Walter Auwers van Sirris, het collectief centrum voor de technologische industrie. “Maar de ideeën van Industry 4.0 sloegen aan en plots ging iedereen er zich mee bezighouden. Maar dat betekent nog lang niet dat dit al realiteit is.”

Bijna in Industry 4.0
Zo is een van de basisideeën van Industry 4.0 dat machines en componenten met elkaar gaan praten. Maar de standaarden om die communicatie mogelijk te maken liggen nog lang niet vast. Ook gegevens uit een productie terug naar een machine sturen, is nog lang niet triviaal. Auwers: “Er beweegt een en ander, maar we zijn er nog niet. Al komen we in een fase waarin een CEO niet meer kan zeggen: we trekken het ons niet aan, want dan mist hij de boot.”

Hart van de operatie
Ook bij consultant Deloitte worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Stefan Van Thienen ziet drie grote technologie-clusters die de basis vormen. “Connectiviteit, big data en advanced manufacturing worden primordiaal. Zij zorgen voor slimme supply chains, slimme manufacturing en nieuwe zakenmodellen. Dit gaat het hart van de operaties vormen in heel veel sectoren.”

 

“We komen in de fase waarin een CEO niet meer kan zeggen: we trekken het ons niet aan” – Walter Auwers

 

Data als grondstof
Industry 4.0 zal onder meer voor een dataexplosie zorgen, voorspelt Van Thienen. “Data wordt een grondstof waarmee je al je assets en het gedrag van je machines én je klanten kan voorspellen. De sensoren van een moderne compressor genereren honderden data elementen. Die kan je monitoren en integreren in je labo, je ERP-systeem, je alarminstallatie… noem maar op.”

Datawaarde zoeken
Wie van die evolutie niet meer overtuigd moet worden, is Jan Verhasselt, oprichter van Yazzoom. Het Gentse engineeringbedrijf doet aan data analytics, software voor automatische inspecteer- en sorteermachines en het verbeteren van productieprocessen door softwaresensoren en geavanceerde procescontrole. “Wij optimaliseren bedrijfsprocessen door algoritmische software die waarde uit data haalt”.

 

“Computers en software worden steeds krachtiger, wat resulteert in steeds slimmere machines” – Jan Verhasselt

 

Krachtiger en slimmer
“Computers en software worden steeds krachtiger”, gaat Verhasselt verder. “Wat resulteert in “slimmere” machines die, net als mensen, kunnen leren uit voorbeelden.” Het automatisch sorteren van producten met veel variatie, zelfdiagnose bij pannes, het voorspellen en voorkomen van breuken in papier- of staalband…het zijn enkele voorbeelden die Verhasselt opsomt.

Alles in verandering
Maar niet enkel de productie zal veranderen, complete zakenmodellen zullen op hun kop worden gezet. “In manufacturing is een grote beweging naar service”, zegt Van Thienen. “Door het gebruik van een product te monitoren door sensoren, gaan we van ownership naar service. Stel dat GE geen motoren meer verkoopt, maar uptime in een fabriek. Dat gaat een enorme impact geven en zal ook het idee van sales en marketing helemaal veranderen.”