Elektrisch rijden is een slimme én groene oplossing. Zowel jouw imago, als de planeet worden er beter van: een elektrische wagen is energie-efficiënter. Je verbruikt minder fossiele brandstoffen. Dankzij het elektrisch laden, boor je alternatieve energiebronnen aan, zoals wind- en zonne-energie, biomassa… Zelfs wie alleen aan zijn portemonnee denkt, is beter af met een elektrisch wagenpark.

Waarom rijden er dan niet meer 100% elektrische wagens in België?

Misschien klinkt elektrisch rijden veel bedrijven te exotisch in de oren? Of botsen elektrische wagens toch vooral tegen oude vooroordelen aan?
Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Want de kinderziektes van elektrisch rijden zijn zo goed als… euh, van de baan en de technologie zit meer dan ooit in de lift:

Vooroordeel 1: elektrisch rijden is duur

Elektrisch rijden heeft de reputatie prijzig te zijn. Maar is dat wel zo?
Akkoord, de kostprijs van een elektrische wagen ligt een pak hoger dan die van een brandstofauto. Maar wie het totaalplaatje bekijkt – de Total Cost of Ownership – krijgt een heel ander verhaal. Dankzij het lage verbruik (60% goedkoper!), de voordelige verzekeringen, de nieuwe fiscale voordelen en de minimale onderhoudskosten kom je met een elektrische wagen een pak voordeliger aan de eindstreep dan met een brandstofauto. Wie belang hecht aan zijn volledige ROI kiest dus beter elektrisch. Nood aan concrete cijfers? Vraag je autoverkoper of fleet partner dan om de vergelijking te maken.

 

De Total Cost of Ownership van 100% elektrische wagens ligt gevoelig lager

 

Vooroordeel 2: de batterij gaat niet lang mee

Elektrische wagens zouden niet geschikt zijn voor lange afstanden. En je wilt het risico niet lopen op stilvallen, toch?
Goed nieuws: de actieradius van elektrische wagens is er met grote sprongen op vooruit gegaan en de autobouwers blijven die verder optimaliseren. Bovendien is België een piepklein land – één grote stad eigenlijk – en dat is een groot voordeel. De afstanden tussen onze grenzen zijn zo klein dat je met een elektrische wagen probleemloos het hele land doorkruist.
Werkt jouw bedrijf internationaal? Dan zijn de instapmodellen van vandaag wél minder geschikt en informeer je best naar een model met een grote actieradius.

Vooroordeel 3: België heeft te weinig laadpunten

Een laadpunt voor je elektrische wagen vinden zou vergelijkbaar zijn met een speld in een hooiberg zoeken. Je loopt voortdurend het risico om met een lege batterij te stranden. En inderdaad, België heeft een flinke achterstand in te halen op het vlak van laadpunten. Maar daar komt nu verandering in. Zes aanbieders van laadpunten (Allego, Blue Corner, Eneco België, EV-Box Belux, EV Point en The New Motion) sloegen de handen in elkaar om het aantal laadpunten in België – en de kwaliteit ervan – snel op Europees niveau te brengen.
Met OpenChargePoint Belgium bouwen ze aan een vlot toegankelijk netwerk van laadpunten: in shopping centra, bedrijvenparken, wegrestaurants en andere locaties met een ruime parking. Daarmee spelen ze in de kaarten van het CleanPower for Transport-plan van de Vlaamse Regering. Een initiatief dat het aantal milieuvriendelijke wagens drastisch wil verhogen.
Concreet betekent dit dat het aantal publieke laadpunten in België binnen 4 jaar van 3500 naar 8500 stijgt: publiek, privé en voor bedrijven.

 

Binnen de vier jaar komen er 5000 extra laadpunten bij in België

 

Vooroordeel 4: elektrisch rijden biedt geen fiscale voordelen

De overheid zou elektrisch rijden niet actief ondersteunen. En dat klopte… tot begin dit jaar.
Want sinds januari 2016 profiteren Vlaamse bedrijven wél van grote fiscale voordelen voor elektrische wagens. Een overzicht: liefst 120% belastingaftrek voor e-wagens én 120% fiscale aftrek voor e-laadpunten. Voeg daarbij 75% aftrekbaarheid voor elektriciteitskosten (ofwel: je brandstof) en een vrijstelling van VKB (verkeersbelasting) en BIV (belasting op inverkeerstelling).
Is jouw bedrijf gevestigd in Brussel? Raadpleeg dan de voorwaarden voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op www.EcoSubsiBru.be. Vanaf dit jaar krijg je in Brussel bovendien een premie bij de aankoop van een 100% elektrische wagen.

Keep on rolling, maar dan elektrisch!