Tijd doorbrengen in de eigen tuin is ideaal om je batterijen op te laden. En bovendien wordt de tuin tegenwoordig steeds meer een verlengde van binnen. Tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen geeft enkele tips om er – net zoals in je luie zetel – heerlijk te ontspannen en te genieten.

Schommelen maar…
“Om uit te rusten na een drukke werkdag is er niets beter dan wat luieren in de tuin in een comfortabele schommelstoel, bijvoorbeeld eentje uit de collectie Luxembourg van Fermob. Ze werden oorspronkelijk ontworpen voor de bekende Jardin du Luxembourg in Parijs waar het op mooie dagen heerlijk zitten is. Verkrijgbaar in vrolijke, frisse kleuren en te combineren met bijzettafeltjes en gewone stoelen in dito kleurtjes. Zelfs mooi voor binnenshuis.”

Relaxen troef
“De tuin wordt een echt verlengstuk van binnen. Lekker relaxen doen we nu in een tuinsofa, of op een loungebank, bijvoorbeeld die van Tribù Terra Sofa. Ze zijn gemaakt uit duurzaam en weerbestendig materiaal zodat de kussens buiten kunnen blijven liggen tijdens het zomerseizoen. Net als bij meubelen voor binnenshuis is er een ruime keuze uit eenpersoons- of driepersoonszetels, poefen, zetels zonder armleuningen en bijpassende tafeltjes.”

Buiten(gewoon) eten
“Gezellig met vrienden samen aperitieven rond een vuurschaal waarin enkele houtblokken liggen en daarna samen gezellig buiten koken? Je kunt het eenvoudig houden en bijvoorbeeld koken in een gietijzeren pot op een houtvuur ofwel kun je gaan voor een echte buitenkeuken. Met de Outdooroven van Weltevree, heb je een echt fornuis, dat met hout wordt gestookt, en naast een grote BBQ-grill ook een oven om pizza’s in te maken heeft. Uitkijken geblazen naar die zomeravonden…”

In the spotlight
“Verlichting brengt sfeer en gezelligheid en kan daarnaast de tuin ook groter doen lijken. Spots kan je op verschillende manieren gebruiken: vanop de grond naar boven onder de meest grillige struiken of bomen, richtspots op grotere graspartijen, spots vanuit de bomen om een soort micro-zon-effect te krijgen, of zacht led-licht waarmee een lichtwaas over water of een lichtgordijn in de tuin wordt gecreëerd…”

Water = pret
“Hou je van zwemmen in een verwarmd zwembad, dan is het hybride bad of biobad misschien wel iets voor jou. In tegenstelling tot de zwemvijver, die ook erg populair is tegenwoordig, wordt een biobad via een warmtepomp verwarmd tot zo’n heerlijke 28°C. Ideaal dus om in ons land zelfs in het voor-of najaar nog baantjes te kunnen zwemmen. Het water is zuiverder en bevat geen algensporen, wat bij een vijver wel het geval is. Het is chloorvrij en dankzij een ionisatiefilter is het water zelfs drinkbaar.”

Meer dan een bank
“Neen, dit is geen kruiwagen, hoewel het grote wiel je wel in eerste instantie op het foute spoor zet. Het is een makkelijk verplaatsbare bank. Gedaan om met zijn tweeën te sleuren om een bank van plaats te verzetten, op je eentje kan je deze bank rustig naar een andere plek in de tuin rijden en als je daar dan toch moe van geworden bent, kun je er meteen even op uitrusten. Deze wheelbench, die gemaakt is uit eikenhout, kan ook perfect dienst doen om planten op te zetten, zelfs of om dieren eten te geven.”