In samenwerking met

Hilde Lamers, directrice van Alzheimer Liga Vlaanderen vzw

Als er iets is waar we in Vlaanderen trots op mogen zijn, dan is dat ons grote sociaal kapitaal. Talloze vrijwilligers geven ons verenigingsleven kleur of zamelen geld in voor goede doelen. Zo’n engagement is niet alleen waardevol voor de maatschappij, maar ook voor jezelf.

Kleine gift, grote impact
Je bent ze ongetwijfeld al tegengekomen, de jongens en meisjes die wafels of lotjes verkopen voor een goed doel. Iets minder zichtbaar maar net zo belangrijk, zijn de giften die vele mensen elk jaar storten aan een organisatie die hen nauw aan het hart ligt. Hoe bescheiden ook, die giften zijn ontzettend belangrijk voor de organisaties in kwestie. Daarmee kunnen ze de noodzakelijke hulp bieden, de continuïteit en professionaliteit van hun organisatie garanderen en, indien nodig, hun onafhankelijkheid bewaren.

Vrijwilligers: de motor van elke vereniging
Maar goede doelen hebben net zozeer nood aan vrijwilligers. Zij houden de organisatie draaiende. Stoelen klaarzetten tijdens een evenement kan bijvoorbeeld al net zo waardevol zijn als een gift. Of ben jij eerder een administratief talent? Dan zou je het papierwerk van een zelfhulpgroep voor je rekening kunnen nemen. Op die manier ontzorg je mensen die het moeilijk hebben, of ontmoet je makkelijker lotgenoten.

Gezocht: luisterend oor
Daarnaast zijn er in Vlaanderen heel wat mensen die nood hebben aan een goed gesprek. Zij kunnen terecht bij een van de hulplijnen die vaak worden bemand door vrijwilligers. Als vrijwilliger help je mensen met vragen rond bijvoorbeeld zelfmoord, dementie, seksualiteit… of bied je gewoon een luisterend oor. Hoewel zo’n engagement best intens is, krijg je steeds een opleiding rond het onderwerp en kan je veel voldoening halen uit de concrete steun die je biedt.

 

Vrijwilligerswerk is zo divers dat iedereen wel iets vindt dat hij of zij leuk vindt

 

Ook wetenschappelijk onderzoek bouwt op vrijwilligers
Minder bekend is dat sommige organisaties vrijwilligers zoeken voor wetenschappelijk onderzoek. Wanneer jij of een familielid wordt getroffen door een bepaalde ziekte, kan je bijvoorbeeld bijdragen aan focusgroepen rond de impact van die aandoening op de patiënt en zijn omgeving. Of misschien test je liever een spel of activiteit uit voor die aan grote groepen patiënten worden voorgesteld?

Enjoying the Company!

Voor elk wat wils
Vrijwilligerswerk is in ieder geval divers. Zo divers dat iedereen wel iets vindt dat hij of zij leuk vindt om te doen. Erkende vrijwilligersorganisaties spelen die troef uit. Zij nemen de tijd om kennis met je te maken en polsen graag naar je interesses, je beschikbaarheid en je verwachtingen. Op die manier vinden ze zeker een activiteit die zowel voor de organisatie als voor jou waardevol is. Want de voordelen van vrijwilligerswerk gaan verder dan een goed gevoel of een vrijwilligersvergoeding.

Je leert nieuwe mensen kennen
Met je vrijwilligerswerk steun je uiteraard een goed doel en word je sterker betrokken bij de vereniging. Toch worden vele mensen vooral vrijwilliger omwille van het sociale aspect. Dankzij hun activiteit ontmoeten ze makkelijker andere mensen of lotgenoten. Het geeft hen de gelegenheid om op een laagdrempelige manier ervaringen uit te wisselen en anderen te helpen.

 

De voordelen van vrijwilligers gaan verder dan een goed gevoel: je ontmoet andere mensen, ontplooit je talenten en sensibiliseert

 

Laat je talent de vrije loop
Verder verrijkt vrijwilligerswerk je persoonlijke talenten. Je leert bijvoorbeeld meer over feesten organiseren, boekhouden of artikels schrijven. Vele vrijwilligersorganisaties geven ook vormingen rond hun thema. Vrijwilligerswerk kan zo je professionele vaardigheden vergroten of een uitlaatklep naast je werk worden.

Je goede doel in the picture
Ten slotte laat vrijwilligerswerk je toe om het beleid te beïnvloeden. Sowieso breng je via vrijwilligerswerk je goede doel onder de aandacht van je omgeving. Die bewustmaking is doorgaans een van de belangrijkste doelstellingen van de betrokken organisatie en helpt het beleid in de goede richting. Als je aan focusgroepen deelneemt, kan je ervaring zelfs worden omgezet in concrete beleidsaanbevelingen. En de echte campagnevoerders kunnen een petitie of actie organiseren. Ook dat is vrijwilligerswerk.

Bijdragen aan een warme samenleving?
Verenigingen en goede doelen zijn de lijm die onze maatschappij samenhoudt. Ongeacht de grootte van je gift of engagement draag je bij aan een warme samenleving, en aan je persoonlijke ontwikkeling.