Uit het tweejaarlijks vakantieonderzoek van het West-Vlaams Economisch Studiebureau blijkt dat 5,6 procent van alle Belgische vakanties (in totaal 13,8 miljoen vakanties), skivakanties zijn. Dit brengt ons op een totaal van 770.000 skivakanties. “Op zich betekent dit dat één op de twintig vakanties een skivakantie is, wat eigenlijk niet slecht is gezien het korte skiseizoen.” Aan het woord is Claude Perignon, voorzitter van de Belgische Vereniging van Touroperators (ABTO). Hij stelt dat de Franse Alpen nog steeds absolute koploper zijn wat wintervakanties betreft. “Frankrijk is jaarlijks goed voor meer dan zeventig procent van de omzet bij de Belgen.”

 

De klant zal wel duidelijk merken dat we niet alleen op de pistes staan tijdens de kerst- en de krokusvakantie – Baptiste Van Outreve 

 

Zwitserland vs. portemonnee
Als tweede op de lijst komt Oostenrijk met gemiddeld twintig procent. De top vijf wordt vervolledigd door Zwitserland, Italië en Andorra. “Zwitserland is nog steeds de nummer drie, maar het land kreeg de voorbije jaren wel flinke klappen. De dure Zwitserse Frank heeft daar ongetwijfeld voor gezorgd.” Zwitserland lijkt in alle geval vermeden te worden door wie low-budget wil gaan skiën. De voorbije jaren werd het land alsmaar duurder, maar voor het eerst lijkt die prijsstijging te stagneren. Baptiste Van Outreve, woordvoerder van Thomas Cook, relativeert enigszins: “De prijzen in Zwitserland stijgen ondertussen niet meer, maar het blijft een dure bestemming wanneer je die met Frankrijk of Oostenrijk vergelijkt en al zeker met Oost-Europa.”

Minder volk, evenveel kwaliteit
Oost-Europa was de laatste jaren enigszins in opmars als goedkoper alternatief. Thomas Cook merkt echter op dat de volumes in die regio momenteel op peil blijven en niet meer verder stijgen zoals enkele jaren terug nog werd voorspeld. Baptiste Van Outreve weet dat vooral landen als Tsjechië en Slovenië jaarlijks een vast aantal Belgen kunnen bekoren. “Vooral wie een beginnend skiër is of voor de eerste maal op de latten staat, zal een waar plezier beleven in die Oost-Europese landen.” Naast de lagere prijs bevestigt Van Outreve ook dat de skiër of snowboarder meteen zal merken dat het daar sowieso minder druk is dan in de klassieke skistations. Bovendien is de kwaliteit van de sneeuw en de pistes vrij goed en heeft vooral Tsjechië ook kwaliteit te bieden in accommodatie.

 

Eén op de twintig vakanties is een skivakantie. Niet slecht gezien de korte seizoenperiode – Claude Perignon

 

Alles onder controle
En kwaliteit en comfort is wat een reizende Belg altijd voor ogen heeft. Hij wil niet in een ‘hok’ belanden en wil daar ook een goede prijs voor betalen. Die ‘betere’ Oost-Europese landen vormen een perfect alternatief, zeker voor wie op zijn centen wil letten. “We mogen niet vergeten dat de Belg alles graag onder controle heeft. Hij wil een perfecte wintersportvakantie, maar daarnaast moet alles in orde zijn. Van kamer tot après-ski.”

Schoolvakantie = skivakantie
Een factor die een grote rol speelt voor de keuze van de bestemming van de skivakantie, is het moment waarop de krokusvakantie valt. In 2013 viel die vakantie voor alle Belgische regio’s buiten de vakantieperiodes van de Fransen. Perignon: “Dit leverde het enorme voordeel dat de Belgen op wintersportvakantie konden vertrekken tegen laagseizoensprijzen.” Voor de komende winter lijkt het er op dat het druk zal worden voor de Belgen op de pistes. Baptiste Van Outreve: “De klant zal wel duidelijk merken dat we niet alleen op de pistes staan tijdens de kerst- en de krokusvakantie. Onze schoolvakanties vallen namelijk samen met die van verschillende landen en meerdere Franse regio’s, waardoor er een tekort aan hotelkamers en chalets is.” Van Outreve bevestigt dat heel wat hotels en chalets uit het aanbod voor de krokusvakantie al zijn uitverkocht. Gezinnen of groepen doen er best aan zo snel mogelijk hun skivakantie te boeken en hun latten alvast van de zolder te halen.