Drones, 3D-printers, virtual reality-brillen,… De technologie verlegt dagelijks haar grenzen en innoveert aan hypersonische snelheden. Een vlucht van 45 minuten van New York naar Tokio of een virtuele citytrip naar Barcelona? Het zit eraan te komen.

Jouw favoriete programma op een 50 inch flatscreen, mails versturen via een smartphone of de krant lezen op een tablet. Het is anno 2015 dagelijkse kost. Maar we komen van ver. Eind jaren twintig verschenen de eerste televisietoestellen op de markt en een decennium later, in 1938, ontwikkelde de Duitse ingenieur Konrad Zuse de allereerste computer. Vandaag is de hardware-wereld een kluwen van smartphones, LED-televisies, tablets en andere hoogtechnologische snufjes.

Zodra bijvoorbeeld Google Street View in zowel 3D als HD beschikbaar is, is het heel goed denkbaar dat mensen graag willen betalen om een stad virtueel te bezoeken – Stephan Derksen

Toestellen worden steeds kleiner, gesofisticeerder en slimmer. Beeldbuistelevisies vind je enkel nog op tweedehandssites en de desktopcomputer wordt al een tijdje overvleugeld door de laptop. Komt er een tijd dat laptops, tablets en smartphones een zelfde lot beschoren is?  “Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen”, vertelt Stephan Derksen, Director Enterprise Solutions bij Infotheek. “Er zal altijd nood zijn aan electronic devices. Maar ik verwacht wel dat de desktop op termijn volledig verdwijnt en ik sluit ook niet uit dat tv’s ooit vervangen worden door hologrammen.”

Hardware zal dus zeker niet verdwijnen, maar de grens met software vervaagt wel. Het meest relevante voorbeeld is de cloud, een online opslagplaats die het werk van heel wat hardware en lokale opslagruimtes overneemt en vaak extern beheerd wordt. “Een goeie evolutie”, meent Derksen. “Vooral in de bedrijfswereld. Alle software, mobiele apparaten, IT-toepassingen en -beveiligingen centraliseren in een cloud is kostenbesparend. En die besparingen geven bedrijven de mogelijkheid om te innoveren. Maar ze moeten dat slim doen. Hardware die nog prima werkt, wordt soms te snel aan de kant geschoven.”

Ik verwacht dat de desktop op termijn verdwijnt en ik sluit ook niet uit dat tv’s ooit vervangen worden door hologrammen – Stephan Derksen

Maar het laatste nieuwe model is nu eenmaal het meest hippe en trendy. In de hedendaagse consumptiemaatschappij is het esthetische aspect erg belangrijk. Derksen: “Uiteraard speelt dat een rol bij zowel consumenten als professionals. Maar toch merken we dat esthetiek in de zakelijke sector ondergeschikt is aan prijs en functionaliteit.” Met andere woorden: als bedrijven functioneel nog prima met bepaalde producten kunnen werken, dan doet het kostenvoordeel bedrijven kiezen voor refurbished – opgefriste – producten.

Bedrijven houden het financiële plaatje voor ogen houden, maar ondertussen blijft de technologie lustig verder evolueren. Derksen verwacht dat 3D en virtual reality een steeds grotere rol zullen gaan spelen. Vooral in de reisindustrie. “Het idee is dat je met devices als de Oculus Rift in 3D of 4D een stedentrip zou kunnen ‘boeken’ waarmee je voor een bepaalde tijd virtueel door een stad kan lopen. Zodra bijvoorbeeld Google Street View in zowel 3D als HD beschikbaar is, is het heel goed denkbaar dat mensen graag willen betalen om zo’n stad virtueel te bezoeken. Een e-deliveryplatform van Netflix of Amazon is daarvoor buitengewoon geschikt.” Architecten gebruiken vandaag al een virtual reality-bril om klanten een levendig idee te geven van hun toekomstige woning en ook medisch is het al bewezen zo’n bril zijn nut door mensen met vliegangst of pleinvrees te helpen.

En wie toch het vliegtuig verkiest boven een virtuele bril, kan binnen twintig jaar misschien gebruik maken van een hypersonisch vliegtuig waarmee je in 45 minuten van New York naar Tokio vliegt. Derksen: “Onder andere Lockheed Martin, maar ook Nasa zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van hypersonische vliegtuigen. Het doel is om te vliegen met snelheden van Mach 5 (1.700,45 m/s) en, zo wordt beweerd, zelfs Mach 11 (3.743.19 m/s). Ik verwacht dat niet voor 2030, maar misschien worden we toch verrast. Van de stealth jets, die pas eind jaren negentig bekend raakten bij het grote publiek, bleek uiteindelijk ook dat ze al vanaf begin jaren tachtig actief waren.”