Het spaarboekje brengt niets meer op, maar toch wil je graag je centen investeren. Spelen op de beurs is niet meteen je ding, dan kan je terecht bij onze verzekeringsexperten die je wegwijs maken in de aanvullende verzekeringen en je geld beter laten renderen.

Filip Demyttenaere, bestuurder Callant Verzekeringen & Financieel Advies

Welke aanvullende verzekeringen zijn bezig aan een opmars?
“Een onafhankelijk makelaarskantoor biedt een brede portefeuille van verzekeringen aan. Wij merken vooral dat de markt enorm snel verandert en dat je daar als makelaar op moet inspelen. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld reed niemand met een E-bike, nu is het een van onze best verkopende verzekeringen. Idem met drones. Ze vlogen al in de lucht vooraleer er een wettelijk kader was. Daarnaast heb je natuurlijk voor bedrijven ook enkele nieuwe trends. Schade door een cyberaanval of gevolgen van een zware IT-panne in een bedrijf. Naar verzekeringen hiertegen is er nu steeds meer vraag, alsook naar rechtsbijstand en verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid.”

Waarom beleggen in verzekeringen, zoals TAK21, TAK23?
“Een verzekeringsjasje voor je beleggingen is altijd een goed idee. Het voordeel is dat je met een aantal spelregels vastlegt wat er kan gebeuren met je centen bij overlijden. En mits je een instaptaks betaalt is de fiscaliteit en de kosten beter dan veel andere risicoloze beleggingen. Een TAK21 blijft een waardevaste belegging, terwijl de TAK23 je potentieel meer rendement biedt in functie van je risicoprofiel. Op dat vlak kun je via TAK23 je geld maximaal spreiden over obligaties, aandelen en cash tegen relatief lage kosten. Naast de klassieke inleg van een éénmalig bedrag kan je ook instappen voor een laag maandelijks spaarbedrag in onderliggende fondsen die anders moeilijk aan te kopen zijn.”

Hoe kun je besparen op verzekeringen?
“Een gemiddeld gezin geeft per jaar gemiddeld één maandinkomen uit aan zijn verzekeringen. Toch besteedt dat gezin minder dan één uur per jaar aan deze verzekeringen. Te weinig mensen staan stil bij hun verzekeringen terwijl je best wel wat kan besparen en het interessant is na te gaan of je niet ‘dubbel’ verzekerd bent. En dan is het goed om een makelaar een blik in je portefeuille te gunnen. Hij belooft je ‘de zon niet’, zoals dat vaak het geval is bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Hij zal ervoor zorgen dat je niet alleen goed en volledig gedekt bent, hij zal dat ook doen tegen een correcte prijs. Laat jaarlijks zo’n round-up uitvoeren, je zult versteld staan hoeveel je kunt besparen.”

 

Jean-Claude Lagappe, zaakvoerder Vertila

Welke aanvullende verzekeringen zijn bezig aan een opmars?
“Het valt op dat mensen steeds meer met hun verzekeringen bezig zijn. Wellicht spelen de financiële spanningen een rol en wordt iedereen zich er meer van bewust dat het belangrijk is om goed verzekerd te zijn. Dan gaat het vooral om de persoonlijke verzekeringen zoals hospitalisatie, overlijden en successie. Hoewel veel werknemers verzekerd zijn via hun bedrijf, is het interessant om een zogenaamde ‘wachtpolis’ te nemen. Dat wil zeggen dat je leeftijd en gezondheidstoestand bevriest en je gemakkelijk in een hospitalisatieverzekering kunt instappen als je je job verliest of verandert. Bijna niemand blijft nog zijn hele carrière bij dezelfde werknemer, dus het is goed om zo’n polis te nemen.”

Waarom beleggen in verzekeringen, zoals bv TAK21, TAK23?
“Investeren in een verzekering doe je in de eerste plaats altijd na een gesprek met de klant. Het is een alternatief voor een belegging in aandelen, die meer risico inhoudt. TAK21 is interessant, omdat je in tegenstelling tot een investering in aandelen geen risico loopt. Je weet vooraf dat er een bepaald rendement is en dat je, als je de termijn van iets meer dan acht jaar respecteert, je zeker bent van een vrijstelling van roerende voorheffing. Het voordeel van een makelaar is dat hij niet gedwongen wordt door een of andere ‘partij’ om een bepaalde belegging zoveel mogelijk verkocht te krijgen. Er is een breed gamma van producten waaruit je kan kiezen, op maat van de klant.”

Hoe kun je besparen op verzekeringen?
“Het is belangrijk om op te merken dat verzekeringscontracten de voorbije 20 jaar een enorme evolutie hebben ondergaan. De tarieven zijn veel goedkoper, de voorwaarden gewijzigd en het aanbod is groter. Je moet als makelaar de vinger aan de pols houden bij de klant en dat doen wij bijvoorbeeld door ook bij hen langs te gaan. Dan zie je opeens dat de gezinssituatie veranderd is of dat ze een veranda hebben bijgebouwd en kun je de polis aanpassen, in het voordeel van de klant. Laat om de twee jaar toch een controle doen van je verzekeringsportefeuille. Je zult zien dat je er bakken geld mee kan besparen.”

 

Jan Scheepers, Directeur Leven bij Baloise Insurance

Welke aanvullende verzekeringen zijn bezig aan een opmars?
“De verzekeringswereld is nu ook niet zo’n heel grote markt met tal van verzekeringen waaruit je kunt kiezen. Dat heb je bijvoorbeeld wel als het om beleggingskeuzes gaat. Als we kijken naar welke risico’s vooral verzekerd worden, zien we dat de eigen pensioenopbouw, zowel voor particulieren, als voor zelfstandigen aan een opmars bezig is. Mensen zijn daar mee bezig en doen er een extra inspanning voor, zoals het gewone pensioensparen, het aansluiten van een groepsverzekering of bij de zelfstandigen het Vrij Aanvullend Pensioen en varianten. Voorts zien we ook een stijgende populariteit in het segment van de verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid, al is dat meer een aangelegenheid voor zelfstandigen.”

Waarom beleggen in verzekeringen, zoals TAK21, TAK23?
“Wij stimuleren vooral beleggingen op middellange en lange termijn: van beleggen over een periode van minimaal acht jaar tot pensioenopbouw die zich over 40 jaar kan uitstrekken. Natuurlijk, als je je geld gedurende korte tijd ergens wilt parkeren, is zo’n TAK21 of TAK23 bijzonder interessant. In vergelijking met andere beleggingsproducten is hun rendement meer dan marktconform. Bij een TAK21 heb je bovendien een kapitaalsgarantie en dat is in deze markt een voordeel. Bij een TAK23 heb je vooraf geen zekerheid over je rendement, maar kan je wel je risico zelf bepalen en is er een zekere rendementsgarantie. Je weet dat je op het eind van je termijn niet met lege handen zal achterblijven.”

Hoe kun je besparen op verzekeringen?
“In de eerste plaats moet je er voor zorgen dat je niet oververzekerd bent. Daarom is het interessant om beroep te doen op een verzekeringsbemiddelaar. Laat hem je verzekeringsportefeuille onder de loep nemen. Als je bij wijze van spreken een pot te verdelen hebt van 200.000 euro, zorg dat je die spreidt over verschillende contracten. Het is heel eenvoudig en wij geven vaak volgende tip mee: maak een analyse van je spaarwensen en die risico’s die je loopt in functie van je overlijden, pensioen. Ga dan na hoe je contracten kan bundelen en benut eerst de contracten met een fiscaal voordeel. De prijs die een verzekeraar zet, zal dikwijls te maken hebben ook met je spaargedeelte, dus hou daar rekening mee.”