Tegenwoordig heb je geen hendeltje meer nodig voor de manuele aandrijving. Natural User Interface (NUI) is een systeem ter bevordering van een vlottere interactie tussen mens en computer. “Het zijn intuïtieve handelingen in het natuurlijke, alledaagse menselijk gedrag”, vertelt docent Vero Vanden Abeele van het e-Media Lab van de KU Leuven.

Zorgsector – Virtueel bloempje plukken vanuit rolstoel
“Games voor een betere gezondheid zijn in opmars. Men maakt volop gebruik van assistive technology. Het Nederlandse Silverfit ontwikkelde een camera vergelijkbaar met de Kinect van Microsoft. Assistive technology is een verzamelwoord voor ondersteunende, aanpasbare en rehabiliterende technologie voor mensen met een handicap. Silverfit heeft een toepassing waarbij rolstoelpatiënten hun stoel beter leren coördineren door in een virtuele tuin op een scherm een bloem te snijden.”

Tv-entertainment – Interactief televisie kijken
“Het Belgische Softkinetic maakt 3D-toepassingen om entertainment op tv met gebaren te bedienen. Je hebt geen afstandsbediening meer nodig. Men gaat een soort camera inbouwen in de setup box. Op deze manier ga je je televisie op een meer natuurlijke manier bedienen. De Depthsense 3D-sensor meet de time-of-flight dat het infrarood licht van de afstandsbediening nodig heeft om van de camera en terug te bewegen. Near Motion-technologie kan men ook gebruiken om vingerbewegingen in kaart te brengen. Die kan men later gebruiken om bijvoorbeeld gegevens in een laptop in te geven.”

Spraaktechnologie – We all have a voice
“Het Gentse Jabbla ontwikkelt speciale spraaktechnologie voor de gehandicaptensector. Hun speciale tablets zijn geschikt voor domotica en rolstoelbediening. Met hun Mobi 2-tablet kan de gebruiker rechtstreeks van persoon tot persoon, via het internet of telefoon communiceren. Dankzij een ingebouwde infrarood GEWA-module schakel je de televisie aan, maar kan je ook de verlichting bedienen of de voordeur openen.”

Ergotherapie – Slaap zacht
“Het e-Media Lab zelf ontwikkelt organische interfaces op basis van conductieve wol. We steken er op een bepaalde manier sensoren in en intelligente algoritmes. Dit verwordt dan tot een zacht object dat vervorming meet door knijpen, plooien, stretchen …. Dit zacht object kan je dan inzetten voor revalidatiedoeleinden. Maar dat kan ook gaan van een dikke bodywarmer tot een kussen om in je zetel te ploffen of een matras. Je kan de zachte materialen bijvoorbeeld ook gebruiken om de vervorming van een bed te meten.”

Gaming – Roland Garros op je vloermat
“De Microsoft Kinect, Nintendo Wii en Playstation Move zijn allemaal voorbeelden van consoles om spelcomputers zonder controller te bedienen. Een extra accessoire maakt interactie door gebaren aan de camera mogelijk. Van tennis tot voetbal, deze consoles zijn geschikt voor complexe gebaar-, spraak- en gezichtsherkenning. De Kinect werkt niet met time-of-flight, maar gebruikt lightcoding om de afstand tussen de objecten te meten.”

Motorische zorg – Watertablets
“Handelingen tussen computertechnologie en water? Het bestaat. Het lijkt water en vuur of beter gezegd: water en elektriciteit, maar toch. Blijkbaar kan je nu computergames ook aansturen met water. Samen met collega Luc Geurts ontwikkelde ik de splash controller, een soort tablet in de vorm van een kom. De gebruiker morst op een spelconsole in de vorm van een kom. Elektroden geven signalen op basis van de waterbewegingen door aan een computer. Speciaal speelgoed voor kinderen of instrumenten voor mensen met een motorische handicap zouden hiervan toepassingen kunnen krijgen. Er is geen gevaar op elektrocutie omwille van de lage spanning.”

Telecommunicatie – Smartphones, tablets
“Het is waarschijnlijk nog amper nieuws, maar tablets en zeker smartphones zijn populair. De schermen van deze toestellen worden intuïtiever bediend dan cursors, toetsenborden of muizen. Een touchscreen of aanraakscherm is een beeldscherm dat als invoerapparaat dient voor een computer of een embedded system zoals smartphones, tablets en navigatiesystemen, maar ook voor andere apparaten in een beperkte ruimte. Technieken variëren van capacitief: je brengt een vinger nabij en er treedt verandering op door de nabijheid, tot optisch: infrarode lichtstralen veroorzaken een aanraking.”