De kerstperiode is hét moment waarop het mag: van je interieur een soort ‘love boat’ maken, waar de warmte, romantiek en glinsters van af spat. Of niet? Is het vandaag net not done om alles vol te hangen met slingers en kerstballen, en een kerstboom te plaatsen waarvan de takken buigen onder het gewicht van sterrenstof en slingers?

Sky is the limit
“Je moet je kerstversiering niet afstemmen op je interieur, omdat het sowieso maar tijdelijke decoratie betreft”, adus Filip Deslee, die als interieurarchitect bekend om zijn tijdloze en minimalistische designs. “En het type decoratie? Alles hangt eigenlijk af van hoe je de feestdagen beleeft. Voor mensen zoals ik kunnen die niet snel genoeg voorbij zijn, voor anderen mogen die wekenlang duren. En als zij hun hele huis overdadig willen decoreren, omdat in hun ogen the sky the limit is: waarom niet?”

Dit is de periode om je interieur te laten glitteren en schitteren – Suzanne De Wolf

Kitsch is geen doodzonde
Kitsch ziet hij dus zeker niet als een doodzonde. Maar hij heeft wél een subtieler alternatief: kies één bepaalde kleur – oranje, donkerrood, diepblauw, niet per se afgesteld op je interieur, en herhaal die op bepaalde plaatsen. Bijvoorbeeld in een kussen, een tapijt of kaarsenhouders.

Alles kan met kerstmis
Voor Suzanne De Wolf, die in de Brusselse Hoogstraat de decoratiewinkel New De Wolf uitbaat, mag het gerust all the way zijn. “Dit is de periode om je interieur, of dat nu klassiek, retro, strak of wat dan ook van stijl is, te laten glitteren en schitteren”, zegt ze. “Je kan volgens mij niets misdoen, zolang je je er maar zelf goed bij voelt. Alles wat het hele jaar door niet kan, moet kunnen met Kerstmis.”

Koningin Mathilde
En ze voegt de daad bij het woord, want zelf houdt ze enorm van strakke, sobere en gestileerde interieurs. Maar tijdens de eindejaarsperiode kan dat allemaal letterlijk de (kerst)boom in. De Wolf heeft trouwens recht van spreken: van heinde en verre komen er mensen langs om kerstversiering in te slaan. Ze heeft klanten die uit Parijs, Berlijn, Wenen en Venetië komen gevlogen om hier te shoppen voor Kerstmis – zelfs koningin Mathilde komt er haar slingers en pegels kopen.

Je moet je kerstversiering niet afstemmen op je interieur – Filip Deslee

Zelfgemaakte kerstkaarten
Maar los van de keuze voor subtiel of all the way, zijn er natuurlijk ook trends in kerstdecoratie te spotten. Deslee ziet vooral oranje in opmars, omwille van het vintage en ambachtelijke gebeuren dat nu zo in is. En ook een persoonlijke toets is volgens hem in dat opzicht ‘in’. Hij denkt dat vooral de geschenken en kaarten hier een rol kunnen spelen. “Gebruik bijvoorbeeld die ene kleur van je kerstinterieur in je – eventueel zelfgemaakte – kerstkaarten en verpakkingen. Zo merken de ontvangers dat je een inspanning hebt gedaan om persoonlijk en verrassend uit de hoek te komen. Ook in de kringloopwinkel vind je heel wat unieke spullen om een gepersonaliseerd kerstinterieur te creëren.”

Klassieke engeltjes
Volgens De Wolf zijn de trends hout in combinatie met turqoise, blauwe kleuren, en Scandinavische stijl zoals rood, wit en glas, maar in een strakkere en modernere uitvoering. “Maar ook klassiek blijft het heel goed doen”, verduidelijkt ze. “En daarmee bedoel ik groen en rood, kerstballen, slingers, engeltjes.”

Meegaan of een deel versieren
Dat er trends zijn, betekent niet dat mensen ook elk jaar meegaan: de kerstperiode is heel modegevoelig, en mensen die niet met trends bezig zijn doorheen het jaar, zullen dat ook niet rond de kerstperiode doen. “En daarbij, elk jaar je kerstboom opnieuw moeten optuigen met versiering die op dat moment in is, is onbegonnen werk”, aldus de Wolf. “Kies dan eerder voor een specifiek deel van je interieur. Zoals een kast, een raam, of de tafel.”