Lekker met de hele familie samen voor de buis? Dat kan best gezellig zijn in de winter, maar is zeker geen verplichting. Ook in de koudste maanden van het jaar zijn er immers heel wat activiteiten die je buiten kan doen. En die zijn vaak nog een pak gezonder dan tv-kijken ook.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de herfst en de winter bijvoorbeeld prima geschikt om te gaan sporten. Zolang je je maar goed kleedt, is er geen enkele reden om er niet aan te beginnen. Zo draag je best verschillende laagjes die je isoleren tegen de kou. Katoen vermijd je beter, want dat houdt vocht vast en zorgt ervoor dat je het sneller koud krijgt. Goede handschoenen en een muts zijn natuurlijk onontbeerlijk, maar kijk er ook voor uit dat je niet té veel kleren draagt. Door te sporten, krijg je het namelijk snel te warm.

Pomp je banden niet te hard op
Tenzij het echt heel glad is, hoef je in de winter ook absoluut niet te stoppen met fietsen. “Er bestaan speciale winterbanden voor fietsen, maar brede banden gebruiken en je banden niet te hard oppompen, helpt ook”, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond. “Brede banden zijn veel comfortabeler en zorgen voor meer grip. Zorg er ook steeds voor dat je verlichting volledig in orde is en gebruik reflectoren in je wielen en pedalen. Als dan de overheid nog eens zorgt voor sneeuwvrije fietspaden, zitten we helemaal goed (lacht).”

 

Puttekewinter gaat voor een Efteling-gevoel, met een kerstmarkt heeft het niks te maken – Peter De Ceuster

 

Draag een fluovestje
Aanvullend draag je bij donker weer best ook fluorescerende kleding of attributen, zodat automobilisten je beter zien rijden. Wie er dan nog op let om rustig te remmen, bochten breed en langzaam te nemen en geen bruuske manoeuvres uit te voeren, komt ongetwijfeld ongehavend op zijn bestemming aan.

Blijf fietsen naar het werk
Dat betekent dat je de fiets kunt blijven gebruiken om op je werk te geraken. Net zoals in de zomer organiseert Bloso ook in de winter een Bike to Work-Challenge. Het idee achter deze competitie is simpel: bedrijven kunnen zich inschrijven en de werknemers stimuleren om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken om naar het werk te komen. Het bedrijf dat de meeste fietskilometers verzamelt, wint.

Ontdek de natuur al wandelend
Wie het liever wat rustiger houdt, kan in de winter een gezellige winterwandeling maken. Wat is er dan ook romantischer dan samen met je geliefde door de krakend verse sneeuw te stappen? Of wandel je liever in groep? Geen probleem, zowat elk weekend worden er in heel Vlaanderen winterwandelingen georganiseerd. ‘Puttekewinter’ is er daar één van. Van oktober tot begin januari gaan deze wandelingen door in acht verschillende provinciale domeinen. “De kiemen van Puttekewinter zijn twintig jaar geleden gelegd in domein De Schorre in Boom”, zegt medeorganisator Peter De Ceuster van het Provinciaal Domein Zilvermeer in Mol. “Het idee was om er een soort circuit van te maken over zowat alle provinciale domeinen in heel Vlaanderen.”

 

Zeker na een fietstocht zijn er heel veel gasten die van de infrarood sauna, de Psio-bril, de regendouche of de relaxbank gebruik maken  – Leo van Der Schaft

 

Snuif de winsterse sfeer op
Net zoals op Tomorrowland, is vooral de sfeer en de beleving bij Puttekewinter heel belangrijk. Het parcours wordt aangekleed, er zijn vuurspektakels en een resem foodtrucks wacht de hongerige wandelaars op. “Met een kerstmarkt heeft het niks te maken”, zegt De Ceuster. “Het is meer een soort sprookjesbos- of Efteling-gevoel waar wij voor gaan.” Het publiek lijkt er wel pap van te lusten: op de editie van 2015 kwamen in Mol zowat 10.000 mensen af.

Ontspan en relax
Wie dan na een fikse wandeling even helemaal zen wil worden, kan afzakken naar een van de vele wellness-centra die ons land telt. Ook in de winter vormen die een mooie beloning voor de spieren. Een van de meer originele wellness-concepten is waarschijnlijk wel Botel in Ophoven, een hotel/wellness op een boot. “Zeker na een fietstocht zijn er heel veel gasten die van de infrarood sauna, de Psio-bril, de regendouche of de relaxbank gebruik maken”, zegt eigenaar Leo van der Schaft. “Het is allemaal wat compacter dan gewoonlijk, maar dat is nu natuurlijk eenmaal zo op een boot.” De drijvende hot tub is gelukkig wel full size. Van der Schaft: “Dat is een soort drijvend terras met daarop een warmwaterkuip voor vier mensen. Het water wordt met hout warm gestookt en zit zo rond de 40 graden.” Wie zei daar dat de winter niet warm kon zijn?