Op kot gaan? Thuis blijven? Samenhuizen? Wat doe je? Katrien Devillé van studentenvoorzieningen KU Leuven raadt aan alles goed af te wegen. “Om tijd en energie te besparen, raad ik iedereen, die langer dan een uur onderweg is of veel springuren heeft, aan om op kot te gaan.”

Kot vs. studentenresidentie
Toch blijkt op kot gaan niet voor iedereen een goede keuze, ondanks de afstand. Een plek waar je je thuis voelt, is immers noodzakelijk om goed te kunnen studeren. Een goed alternatief is volgens de coördinator huisvesting een studentenresidentie. “Studenten zijn er even vrij als op een privé kot, maar er zijn meer gemeenschappelijke voorzieningen en er is een sociaal vangnet.”

 

Op kot gaan is niet voor iedereen weggelegd, je moet je er vooral thuis voelen – Katrien Devillé

 

Lege-nestsyndroom
De meeste ouders van (toekomstige) kotbewoners stellen het welzijn van hun kind voorop, maar ook zijzelf worden geconfronteerd met psychologische en financiële uitdagingen. Zo hebben heel wat ouders volgens Katrien Devillé last van het ‘lege-nestsyndroom’ wanneer hun kinderen op kot gaan. Zo ook de vader van Sofie Cretskens uit Maaseik, die haar studies Toegepaste Psychologie in Antwerpen aanvat. “Omdat deze richting alleen in Antwerpen en Gent aangeboden wordt en Gent nog verder weg is, leek het me logisch in Antwerpen te gaan studeren.”

Bezorgde ouders
Voor vader Johny Cretskens zal het aanpassen worden wanneer zijn dochter voor het eerst een hele week in Antwerpen blijft. “Als ouder maak je je natuurlijk altijd zorgen. Daarom vind ik het belangrijk dat ze in een veilige buurt terechtkomt en op kot zit waar ze zich goed voelt.” Daarnaast hebben sommige ouders ook wel eens het gevoel dat ze in het weekend alleen maar goed zijn om de was te doen en voor proviand te zorgen. “Gelukkig houden de meeste studenten een goed contact met hun ouders, die op hun beurt de blok- en examenperiode even stressvol mee beleven”, stelt Katrien Devillé gerust.

 

Ik heb er altijd al van gedroomd om op kot te gaan. Het is niet alleen een hele ervaring, je wordt er ook zelfstandig van – Sofie Cretskens

 

Volwassen worden
Al is het niet altijd evident, op kot gaan heeft ook voordelen. Ondanks hun ongerustheid, merken ouders na verloop van tijd wel dat hun kinderen volwassener en zelfstandiger worden en een bredere kijk op de wereld en de maatschappij ontwikkelen. Bovendien is op kot gaan voor velen een goede voorbereiding op het alleen wonen.

Kot = duur
Naast deze psychologische aspecten, kan ook het financiële luik ouders kopzorgen baren. Devillé: “Veel ouders zetten van tevoren geld opzij. Of ze gaan na of hun kind in aanmerking komt voor gesubsidieerde huisvesting of een huurtoelage. Verder is het niet ongewoon dat studenten een job nemen om bij te dragen in de kosten.” Johny Cretskens wil zijn dochter Sofie alle kansen geven, maar eist wel een maximale inzet. “We hebben geen budget afgesproken en Sofie hoeft niet bij te klussen. Maar ze moet wel beseffen dat het geen vakantie is.”

Advies over contract
Sofie Cretskens heeft gelukkig geen hoge eisen: “Mijn kot hoeft geen luxeappartement te zijn, maar veel lichtinval en een ruime kamer met een eigen toilet zijn een must.” Een kot zoek je best via de zoekrobotten van de onderwijsinstellingen, zoals Kotwijs in Leuven en Kotweb in Antwerpen. “Voor juridisch advies, discussies met de kotbaas, bemiddelingen bij huurgeschillen enzovoort klop je het best aan bij de huisvestingsdienst van je onderwijsinstelling”, geeft Katrien Devillé nog mee. Haar gouden tip: vraag advies over je contract en huisreglement voor je tekent. Een contract verbreken, is niet evident en kost vaak een smak geld.

 

DELEN
Vorig artikelVerdeel & heers
Volgend artikelPimp my room