Trap niet in de typische valsstrikken online en beveilig jezelf en je digitale accounts.

Wat is phishing?
Phishing – de term is afgeleid van fishing – is een vorm van internetfraude, waarbij mensen naar een valse website gelokt worden, om ze daar te laten inloggen met hun wachtwoord of creditcardnummer. Valstrik alert! Phishing berust op URL-spoofing of het imiteren van de originele URL, zodat de gebruiker denkt dat hij de echte site bezoekt. Een phishing-bericht is nooit persoonlijk aan de klant gericht, bevat vaak taal- en stijlfouten en heeft een andere extensie of schrijfwijze.

Facebook weet (bijna) alles over je
Facebook is fantastisch om contact te hebben met je vrienden, foto’s te delen enzoverder, maar ook Facebook zelf kijkt mee en weet precies waar je (geweest) bent, welke hobby’s je hebt, kent aan de hand van likes en cookies je politieke voorkeur, burgerlijke status, seksuele geaardheid, naar welk horloge je op zoek bent… Facebook slaat zelfs gesprekken of berichten op, inclusief zinnen die je wel typte maar nooit verstuurde. Echte anonimiteit is in dit digitale tijdperk gewoon een illusie.

Kies een ijzersterk wachtwoord
Mensen nemen vaak gewoon de naam van hun hond of kat als wachtwoord. Een degelijk wachtwoord is nochtans essentieel voor je veiligheid op internet. Een goed wachtwoord is een combinatie van kleine letters, kapitalen, cijfers en speciale tekens. Maar hoe onthoud je dat zelf? Teken een fictief motief op je azertyklavier, een ‘Z’ bijvoorbeeld, en wissel af met grote en kleine tekens. Als je bijvoorbeeld op 5 vertrekt, ziet je wachtwoord er bijvoorbeeld zo uit: 5§7yGvBn.